Ga naar de inhoud
" "
Laurens Sweeck viert zijn 2e zege van het seizoen: het zand in Niel maakte het verschil.
eindstand superprestige mannen
1. Lars van der Haar (Ned) 104
2. Eli Iserbyt 98
3. Michael Vanthourenhout 91
4. Laurens Sweeck 81
5. Kevin Kuhn  (Zwi) 62
6. Niels Vandeputte 55
7. Tom Pidcock (GBr) 50
8. Wout van Aert 45
9. Quinten Hermans 40
10. Toon Vandebosch 38
kalender superprestige veldrijden
datum cross winnaar winnares
29/10 Ruddervoorde Iserbyt Betsema
11/11 Niel Sweeck Alvarado
19/11 Merksplas Sweeck Alvarado
03/12 Boom Pidcock Van Alphen
27/12 Heusden-Zolder Van Aert Alvarado
28/12 Diegem Van Aert Pieterse
07/01 Gullegem Van Aert Alvarado
11/02 Middelkerke Iserbyt Alvarado

Laurens Sweeck lost Van der Haar pas in laatste zandstrook in Superprestige van Niel

 vr 11 november 2022 16:11
SP Niel
Superprestige
9 rondes
15:10 Niel
Laurens Sweeck
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9

Laurens Sweeck heeft zijn tweede zege van het seizoen behaald. De zandduivel vocht in de Superprestige van Niel op Wapenstilstand een stevig duel uit met Lars van der Haar. De Nederlander klampte aan, Sweeck kon hem pas in de laatste zandstrook van zich afgooien. Michael Vanthourenhout eindigde derde.

Lars van der Haar had het op voorhand voorspeld: een snelle cross waarbij het moeilijk wordt om het verschil te maken. En de Nederlander kreeg gelijk in de beginfase. Een ruime kopgroep van 11 renners raasde over het parcours in Niel.

 

Maar toch was er één uitgelezen plek om het verschil te maken: de zandbak. Dat demonstreerde Van der Haar al eens in het begin van de wedstrijd. Hij kliefde er probleemloos door om leider Eli Iserbyt en Europees kampioen Michael Vanthourenhout bij te benen.

 

Dat kan ik ook, moet Laurens Sweeck gedacht hebben. Zoals Mozes de zee splitst, splitst Sweeck de zandbak in twee. Zo kon hij kompanen Vanthourenhout en Van der Haar in de steek laten. Iserbyt was dan al teruggeslagen.

 

Vrij spel kreeg de kopman van Crelan-Fristads evenwel niet. Vanthourenhout kreeg de kloof niet gedicht, maar na een tempoversnelling van Van der Haar knabbelden ze toch aan de voorsprong van Sweeck.

 

Toen die ook nog eens verrassend bleef haperen in het zand, kon Van der Haar zich toch nog vastbijten in het wiel van Sweeck. Het werd een kat-en-muisspel tot de laatste ronde, maar daarin trok zandduivel Sweeck toch aan het langste eind in de zandbak, goed voor zijn tweede overwinning van het seizoen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Sweeck: "Ik was ziek, misschien heeft dat geholpen"

Een verkoudheid, keelpijn... Laurens Sweeck begon niet 100 procent fris in Niel, miste zelfs twee trainingsdagen, maar won toch. "Ze zeggen me dikwijls dat ik me kalmer moet houden op training. Misschien moet ik ze nu toch eens gelijk geven", lachte hij.

 

"Ik was niet doodziek, maar misschien heeft het wel geholpen. Ik zat wel op mijn limiet, anders laat ik Lars niet terugkomen. Ik denk dat ik me nu volledig ga richten op de Superprestige en de Wereldbeker."

 

Ook Lars van der Haar had wat kwaaltjes. Hij ontwrichtte zijn schouder voor en tijdens de wedstrijd. "Ik voelde het aankomen, maar dat was niet het probleem", was de Nederlander sportief. "Ik wist dat Laurens heel sterk was in de zandbak. Het is net niet gelukt vandaag."

Uitslag SP Niel
naamresultaat
1
Laurens Sweeck
2
Lars van der Haar
3
Michael Vanthourenhout
4
Eli Iserbyt
5
Witse Meeussen
6
Toon Vandebosch
7
Niels Vandeputte
8
Emiel Verstrynge
9
Kevin Kuhn
10
Corné van Kessel
Fase per fase
16:12

Michael Vanthourenhout is zoals verwacht 3e.

16:12
Sweeck wint

Lars van der Haar maakte het hem knap lastig, maar Laurens Sweeck pakt wel zijn 2e overwinning van het seizoen.

16:11

Sweeck moet pikkelen in het zand, maar Van der Haar moet lopen. Sweeck heeft een klein kloofje. Volstaat dat?

16:09

Sweeck kijkt even over zijn schouder, maar kan niet in het hoofd van Van der Haar kijken. De Nederlander profiteert van de twijfel om voorbij Sweeck te gaan, maar hij vuurt meteen terug. De finale is begonnen.

16:08

Sweeck leidt nog steeds de dans, met Van der Haar in zijn wiel. Een goede passage door de zandbak wordt cruciaal. Ze gaan nu een laatste keer rond de vijver.

16:07
Iserbyt rukt op

Eli Iserbyt probeert zijn klassement in de Superprestige wat te redden en rijdt ondertussen al rond op de 4e plek. Een knap inhaalmanoeuvre van de leider in het klassement.

16:06
Slotronde

Laurens Sweeck leek halfweg gewonnen spel te hebben, maar moet nu toch nog afrekenen met de lastige Lars van de Haar. De slotronde moet de beslissing brengen.

16:04

De voorlaatste passage door het zand verandert niets. Sweeck moet afstappen, Van der Haar zit in zijn spoor en wordt zo ook opgehouden. 

16:04
Van der Haar en Sweeck strijden om de zege.
16:04

Michael Vanthourenhout zal zich dan toch moeten neerleggen bij de 3e plek. Verrassing Witse Meeussen zal een verdienstelijke 4e plek weggraaien.

16:01
Het beslissende moment?
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:00

Van der Haar neemt de leiding over van Sweeck. Het wordt een kat-en-muisspel in de laatste 2 ronden.

15:58
Zadelbreuk voor Iserbyt

Niet zozeer zijn rugproblemen, wel een zadelbreuk heeft Eli Iserbyt zo ver teruggeslagen.

15:57

Sweeck klieft vlot door het zand, Van der Haar kiest een ander traject en hapert een beetje. Sweeck heeft zo weer een kleine voorsprong. Als hij dat in de laatste ronde kan herhalen, dan is de overwinning binnen.

15:57
15:56

Michael Vanthourenhout legt zich nog niet neer bij een 3e plek. De Europese kampioen wil de twee koplopers ook nog vergezellen.

15:54

Van der Haar heeft Sweeck bijna te pakken. De zandbak wordt bepalend in dit duel.

15:52

Eli Iserbyt rijdt op een 8e plek rond op bijna een minuut. De rugproblemen spelen de leider in de Superprestige parten.