Iserbyt boekt eerste zege sinds 1 januari, eindzege in Superprestige voor vallende Van der Haar

Superprestige
veldrijden Veldrijden
location Middelkerke
trophy Eli Iserbyt
einde
startfinish
012345678910

Lars van der Haar heeft de eindzege in de Superprestige op zijn naam geschreven, maar zonder kers op de taart. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) schreef de slotrace van de Superprestige op zijn naam. De nummer 3 van het WK won in Middelkerke. Van der Haar wint zo het eindklassement zonder een manche te winnen.

Lars van der Haar was met een duidelijk plan aan de start gekomen. De Nederlandse kampioen zou de hele wedstrijd offensief uit de hoek komen. 

 

Het doel was tweevoudig: de eindzege in de Superprestige zo snel mogelijk veilig stellen, maar ook zijn eerste manche winnen in dit klassement. 

 

Door de blitzstart van Van der Haar kwam het snel tot een koptrio. Sweeck en Iserbyt konden als enige hun wagonnetje aanhangen. Michael Vanthourenhout had geen goede dag en zou nooit in het stuk voorkomen. 

 

Dat was anders voor Joris Nieuwenhuis. Na zes rondes zag Van der Haar dat zijn ploegmaat dichter en dichter kwam en daarop hield de gretige Van der Haar even in.

Iserbyt wordt beloond voor zijn doorzettingsvermogen

Het leiderstrio werd zo een viertal, waarin twee ploegmaats een spel konden spelen. De zandbak was heel de wedstrijd een punt op het parcours waar Iserbyt last had en dat hadden de ploegmaats van Baloise Trek Lions in de gaten.

 

Nieuwenhuis liet een gaatje vallen voor Van der Haar. Iserbyt was voor de zoveelste keer gedwongen tot het dichtrijden van een kloof. Een keer of zeven moest hij dat doen in totaal, maar Iserbyt toonde veel karakter. Hij en Van der Haar waren duidelijk de twee sterkste in de cross. 

 

Samen gingen ze de laatste twee rondes in. Sweeck wist toen al dat hij derde zou worden, want Nieuwenhuis had zich wat vergaloppeerd.

 

In de allerlaatste ronde werd alle weerbaarheid van Iserbyt om niet los te laten, beloond. Van der Haar maakte een foutje op een van de kleine bergjes. Iserbyt twijfelde geen moment om te profiteren van de kleine schuiver en sloeg en beslissend gat.

 

Na de eerste manche van de Superprestige, wint Iserbyt ook de laatste. Van der Haar moet zich tevreden stellen met een cheque van 25.000 euro voor de eindzege.

Iserbyt: "Het was een zege op karakter"

 • Eli Iserbyt: "Dit is een zege op karakter. Ik groeide in de wedstrijd en voelde ook wel dat ik na het zand mijn kracht kwijt kon. Dus ik wist dat ik me moest vastbijten in het wiel tot de laatste ronde. Dan had ik het geluk dat Lars een foutje maakte in de laatste ronde en dat was het signaal om door te zetten. Na woensdag was ik gebrand om een goede prestatie neer te zetten."

 

 • Lars van der Haar: "In het eerste deel van de wedstrijd was het doel om weg te rijden van zoveel mogelijk renners om het eindklassement veilig te stellen. Daarna voelde ik dat ik misschien wel de beste was, zeker in het zand, maar Iserbyt was ook nog goed en hij wou niet echt mee rijden. Het was moeilijk om van hem af te komen. Ik viel niet omdat ik druk wou zetten, maar wou gewoon als eerste door dat deel van het parcours komen. Ik rijd mijn beste seizoen ooit en daar ben ik trots op, maar ik baal wel dat ik niet kon winnen. Misschien heb ik in het eerste deel van de cross toch te veel kracht verspeeld."

 

 • Laurens Sweeck: "Het was niet mijn beste dag. Ik reed overal op mijn limiet. Voor de zege zou alles in de juiste plooi hebben moeten vallen. Het ging gewoon te snel. Naar mijn gevoel was Van der Haar de beste in koers, dus straf dat Iserbyt dan toch nog kon winnen."
Uitslag SP Middelkerke
naamploegresultaat
1Eli Iserbytin 1u02'45"
2Lars van der Haarop 7"
3Laurens Sweeck29"
4Joris Nieuwenhuis40"
5Gerben Kuypers51"
6Kevin Kuhn1'06"
7Emiel Verstrynge1'22"
8Niels Vandeputte1'28"
9Michael Vanthourenhout1'35"
10Felipe Orts

Fase per fase

 1. 16 uur 13. Kuypers in top vijf. Sweeck is derde op 29 seconden, Nieuwenhuis rijdt na een sterke wedstrijd naar plaats vier en op vijf zien we Kuypers. .
 2. 16 uur 12. Iserbyt triomfeert . Iserbyt wint voor het eerst in Middelkerke. Het is zijn zevende dagzege van het seizoen. De winst in het klassement is voor Van der Haar, die wel geen enkele manche van de Superprestige heeft kunnen winnen. .
 3. 16 uur 11. In het zand kiest Iserbyt voor zekerheid. Hij springt van de fiets. Maar in de achtergrond kan van der Haar niet profiteren. In tegendeel. Het gaat mis bij de Nederlandse kampioen. Hij moet naar houvast zoeken met zijn hand. Dit lijkt de beslissing. .
 4. 16 uur 10. In totaal denk ik dat Iserbyt tijdens deze cross 18 seconden heeft moeten dichtrijden. Paul Herygers.
 5. 16 uur 10. Iserbyt vliegt nu. Paul Herygers.
 6. Fout van van der Haar. Op een van de nijdige bergjes schuift het voorwiel van Van der Haar weg. De Nederlander voelt even de ondergrond en Iserbyt reageert meteen. iserbyt krijgt zo vijf seconden cadeau. . 16 uur 07.
 7. 16 uur 06. Laatste ronde. Met een voorsprong van 16 seconden op Sweeck beginnen Van der Haar en Iserbyt aan de laatste ronde. Iserbyt heeft eindelijk het gat helemaal dicht en krijgt zelfs meteen de kop opgedrongen. Iserbyt zit in het defensief, lijkt het. .
 8. 16 uur 05. Iserbyt beperkt deze keer de schade in het zand. Zo blijft de spanning, maar Iserbyt heeft het oh zo moeilijk om de laatste meters op Van der Haar helemaal te dichten. .
 9. Voorlaatste ronde. Van der Haar heeft na de hapering van Iserbyt in het zand een voorsprong van drie seconden, maar Iserbyt geeft echt niet af. Sweeck volgt op tien seconden. Een derde plaats lijkt het hoogst haalbare voor Sweeck de winnaar van de afgelopen twee edities. . 16 uur .
 10. 15 uur 59. Kuypers rijdt voorbij Nieuwenhuis naar plaats vier. Zijn diesel is laat op gang gekomen, maar draait op volle toeren. .
 11. 15 uur 59. Iserbyt steekt zichzelf een stok in de wielen door de zandbak niet goed te nemen. Hoeveel moed heeft hij nog? Ruben Van Gucht.
 12. 15 uur 57. Iserbyt zit opnieuw in het wiel bij Van der Haar. Het worden nog twee bijzonder interessante rondes. Commentatoren Ruben Van Gucht en Paul Herygers zijn het niet eens. Van Gucht gokt op Iserbyt, Herygers op Iserbyt. .
 13. 15 uur 56. Kopgroep in twee stukken. Nieuwenhuis en Sweeck moeten de rol lossen. Iserbyt kan koploper Van der Haar wel nog altijd ruiken. Het verschil is maximaal drie seconden voor Iserbyt. De spanning blijft. .
 14. 15 uur 56. Iserbyt is taai. Hij komt nog wat dichter, maar dit kost krachten. Paul Herygers.
 15. 15 uur 54. Kuypers toont zich opnieuw. In de achtergrond zien we opnieuw een straffe stoot van Kuypers. Hij rijdt de zevende ronde even snel als koploper Van der Haar en rijdt momenteel solo rond op plaats vijf. Op niet meer dan 14 seconden van de koploper. .
 16. 15 uur 52. Ploegenspel . Iserbyt laat zich flikken. Net voor het zand glipt Nieuwenhuis nog voor Iserbyt naar de tweede plaats en dan blijft Nieuwenhuis "professioneel" haperen in het zand. Zo kan ploegmaat Van der Haar van op kop wegrijden. Link gespeeld.  .
 17. 15 uur 50. De kopgroep wordt in twee gehakt. Van der Haar en Iserbyt slaan de handen in elkaar om een gaatje te slaan met de andere twee in de kopgroep. Dan is het kijken naar Sweeck, zou je denken, maar het is Nieuwenhuis die probeert om een overtal te creëren voor de ploeg van Sven Nys. .
 18. 15 uur 48. Nieuwenhuis sluit aan. Het drietal is een viertal geworden. van der Haar heeft zijn benen een beetje stil gehouden en dat helpt voor ploegmaat Nieuwenhuis. Twee Belgen tegen twee Nederlanders in de kop van de wedstrijd nu.  .
 19. 15 uur 44. Komt er nog een vierde kanshebber in het spel? Nieuwenhuis komt achter de rug van de drie koplopers steeds dichter en dichter. De Nederlander is nog niet uitgeteld en kan misschien straks profiteren als de koplopers beginnen nadenken. .
 20. 15 uur 42. Op deze manier belooft het een pittige finale te worden. Paul Herygers.