Toon Aerts steekt Superprestige op zak ondanks rotdag, Laurens Sweeck is sterkste in Middelkerke

  Superprestigeeinde
  Middelkerke
  7/7
  01u 00m
  01234567

   Toon Aerts (Baloise - Trek) heeft met enige moeite de Superprestige veldrijden gewonnen. Een 6e plaats in Middelkerke volstond voor de nummer 3 van het WK om Eli Iserbyt af te houden. Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen - Bingoal) triomfeerde op het vettige parcours voor zijn overleden schoonvader.

   Bekijk de ruime samenvatting:

   Sweeck draagt zege op aan overleden schoonvader

   Met z'n drieën pleegden de mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal een coup in de openingsronde. Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout namen hun "kopman" Eli Iserbyt op sleeptouw, maar de Europese kampioen had zijn dagje niet.

    

   Ook Toon Aerts zag af bij de beesten in de achtervolging. Hij miste zijn start volledig en leek even de eindzege te verspelen. Maar Iserbyt kon, ondanks pogingen van manager Jurgen Mettepenningen om de boel bijeen te houden, zijn ploegmaats niet volgen.

    

   Voorin had Sweeck aanvankelijk wat moeite met de ploegtactiek. Toen Iserbyt moest lossen schakelde hij nog een versnelling hoger, om het uiteindelijk met overmacht af te maken. 

    

   Hij droeg de zege op aan zijn pas overleden schoonvader. Iserbyt werd uiteindelijk 3e, Aerts, die zijn tweede adem vond en nog op Lars van der Haar kon rekenen, 6e.

    

   De twee tenoren Mathieu van der Poel en Wout van Aert kwamen niet meer aan de start. Zij zwaaiden vorig weekend af na het WK in Oostende en zijn bezig aan hun voorbereiding op de klassiekers op de weg.

   Eindwinnaar Aerts: "Het is een uur afzien geweest"

   Laurens Sweeck: "Ik heb er niet veel woorden voor. Ik heb ook niet echt het gevoel dat ik veel afgezien heb. We hebben met de ploeg heel goed gereden en we staken er met drie bovenuit. Als het nodig was geweest om het klassement te winnen, was dat ook wel gelukt."

    

   Michael Vanthourenhout: "Het was heel zwaar vandaag. Ik ging in het begin over mijn toeren om te kunnen volgen. Ik ben nooit echt in mijn ritme geraakt. We hebben het even bekeken voor de eindzege, maar in de laatste twee ronden was het ieder voor zich. Ik maakte iets te veel fouten om aanspraak te maken op de zege."

    

   Eli Iserbyt: "Het was redelijk lastig vandaag. Het parcours veranderde de hele tijd en in de modder kon ik minder mijn ding doen. Ik wilde er meteen invliegen, maar de eindzege zat er nooit echt in. Vanaf half koers werd het ook moeilijker voor mij. Ik had geen superdag, maar we konden het misschien beter doen met de ploeg om toch de eindzege te pakken."

    

   Toon Aerts: "Ik heb echt een lastige week gehad en ik startte met een klein hartje ondanks een parcours op mijn maat. Het is een uur afzien geweest. Ik voelde meteen dat het tempo iets te hoog lag. Ik heb gereden voor elke plaats. Toen ik Lars van der Haar voor mij zag, kreeg ik ook meer vertrouwen."

   Rituitslag MiddelkerkeRituitslag Middelkerke

   Fase per fase

   1. 16 uur 02. Sweeck is de beste in Middelkerke. Laurens Sweeck komt als eerste over de finishlijn in Middelkerke. Vanthourenhout is tweede, Iserbyt 3e. Toon Aerts (6e) is eindwinnaar na een bizarre race. .
   2. 15 uur 59 match afgelopen
   3. 15 uur 55. Van der Haar en Aerts rijden samen richting het einde. De eindzege kan Aerts nu niet meer ontsnappen. .
   4. 15 uur 55. Ik vind het zalig dat de beste man in de cross gaat winnen. Michel Wuyts op Play Sports.
   5. 15 uur 53. Gianni Meersman roept nog iets richting Laurens Sweeck. Die is daar zichtbaar niet helemaal tevreden mee. Het heeft allemaal iets gênants. .
   6. 15 uur 51. Ik heb gevraagd aan Lars van der Haar om te wachten op Toon Aerts, die een heel slechte dag heeft. Chapeau dat hij dat wil doen! Sven Nys.
   7. Slotronde. Laurens Sweeck hoort als eerste de bel. Hij heeft 13 seconden voorsprong op Michael Vanthourenhout. . 15 uur 51.
   8. 15 uur 50. Sweeck trekt zich van zijn kopman nu niets maar aan. Dat hoeft ook niet, want Aerts is als 5e zeker van eindwinst. .
   9. 15 uur 49. Van der Haar heeft Aerts laten passeren. De eindzege lijkt daardoor veilig. .
   10. 15 uur 48. "Het is een moeilijke situatie", zegt Pauwels Sauzen-Bingoal-ploegleider Mario De Clercq langs de zijkant. "Eli moet in eerste instantie gewoon beter zijn." .
   11. 15 uur 47. Zoals de situatie nu is - Iserbyt op 3 en Aerts op 6 - wint Aerts de Superprestige. .
   12. 15 uur 46. Sweeck wacht echt niet op Iserbyt. Toch verrassend... .
   13. 15 uur 46. Zou Sven Nys nog ingrijpen en Van der Haar laten wachten? Michel Wuyts op Play Sports.
   14. 15 uur 44. Iserbyt heeft nog 10 seconden goed te maken op Sweeck. Opvallend: Van der Haar wacht voorlopig niet op Aerts. .
   15. 15 uur 42. Nog twee ronden. Met nog twee ronden op de teller vloeit het in de laatste rechte lijn bijna weer samen. Aerts moet alles uit de kast halen in de achtergrond, want hij verliest terrein op Van der Haar. Onvoorstelbaar. .
   16. 15 uur 41. Wat een vreemde situatie. Sweeck rijdt op z'n gemakje op kop rond en kan duidelijk sneller. Iserbyt komt dichter, maar als hij wint mag Aerts niet in de top 5 eindigen. .
   17. 15 uur 41. Vanthourenhout kust de grond in een afdaling. Sweeck rijdt nu helemaal alleen rond. .
   18. 15 uur 40. Van der Haar is wat weggereden van Aerts. Onwaarschijnlijk! .
   19. 15 uur 37. Het ziet er steeds moeilijker uit voor Eli Iserbyt. Michel Wuyts op Play Sports.
   20. 15 uur 36. Voorin kan Iserbyt het tempo van zijn ploegmaats niet volgen. Wachten ze nog een keer? .