• home
 • video
 • pas verschenen

  Toon Aerts soleert naar de overwinning in SP-cross in Gieten

  Superprestigeeinde
  Gieten
  9/9
  01u 00m
  0123456789

   Toon Aerts heeft de eerste Superprestige-veldrit van het seizoen op zijn naam geschreven. Aerts won in Gieten na een knappe solo. Het podium kleurde volledig Belgisch, met Eli Iserbyt en Laurens Sweeck op 2 en 3.

   Toon Aerts houdt Iserbyt af in de Superprestige van Gieten

   In de openingsronde was het Eli Iserbyt die er flink de pees oplegde. Hij kreeg daarbij het gezelschap van Toon Aerts en Quinten Hermans, die al snel moest vaststellen dat het tempo voor hem te hoog lag.

    

   Ook Iserbyt moest vroeg de rol lossen, al had hij dat aan zichzelf te wijten. Na een val in een bocht moest hij ook nog zijn stuur weer rechttrekken en zo was Toon Aerts meteen gaan vliegen.

    

   In de achtervolging op Aerts kreeg Iserbyt aanvankelijk nog het gezelschap van Laurens Sweeck, maar de twee kwamen geen spatje dichter op een vlot rondraaiende Aerts.

    

   Die leek alleen zichzelf van de overwinning te kunnen houden en deed ook twee schuchtere pogingen om het nog spannend te maken. Door twee foutjes van Aerts kon Iserbyt de kloof wat milderen, maar een volledige ommekeer zat er niet meer in.

   Aerts: "Concurrenten verliezen niet veel"

   • Toon Aerts: "Het is leuk om te winnen in Gieten en de Superprestige meteen te beginnen met 15 punten, ook al verliezen mijn voornaamste concurrenten vandaag niet veel punten. Het zal een spannende strijd blijven. Toch is het leuk om vandaag al een beetje de bovenhand te kunnen nemen."

    "Bij die valpartijen was ik te veel aan het focussen op het trappen en even niet aan het letten op hoe de sporen liggen. Hoe het precies gebeurd is, vraag ik mezelf ook af. Daarvoor moet ik de beelden nog eens opnieuw bekijken. Uiteindelijk heb ik mezelf wel kunnen terugvinden."

    En wat met de invallende duisternis? "In het bos stonden enkele fotografen, waardoor je in dat donkere gat even een flits in je ogen kreeg. Dat was toch wat vervelend. Zo zie je dat de cross niet gemaakt is om in het donker te rijden, ook al was het goed dat we na de wegwedstrijden konden koersen."

    

   • Eli Iserbyt: "Ik maakte in het begin een grote fout. Ik was niet aan het opletten en lag op de grond. Ik heb dan geprobeerd druk te zetten. Toon is ook 2x gevallen. Als je dan ziet dat er nog bijna een halve minuut tussen ons zit, dan heeft de beste gewonnen vandaag. Ik denk dat ik er vandaag het beste uitgehaald heb. Ik ben zeker tevreden."

   De twee foutjes van Toon Aerts:

   Iserbyt schuift weg in de 2e ronde en moet Aerts laten rijden

   Eli Iserbyt verliest tijd na een val:

   Een spectaculaire tuimeling van Thibau Nys:

   Rituitslag Memorial Radomir SimunekRituitslag Memorial Radomir Simunek

     naamresultaat
   1Toon Aerts1u04'11"
   2Eli Iserbyt24"
   3Laurens Sweeck41"
   4Corné van Kessel55"
   5Lars van der Haar1'03"
   6Ryan Kamp1'18"
   7Daan Soete1'24"
   8Michael Vanthourenhout1'43"
   9Vincent Baestaens1'59"
   10Thijs Aerts2'15"

   Fase per fase

   1. 18 uur 17. Toon Aerts wint. Toon Aerts klaart de klus in Gieten. Hij wint de eerste Superprestige-cross van het seizoen na een fraaie solo. .
   2. 18 uur 16. Het wordt tijd dat het afgelopen is, want het wordt steeds donkerder in Gieten. Gelukkig heeft de organisatie op verschillende plekken voor kunstlicht gezorgd. .
   3. 18 uur 09. Voor Toon Aerts is het einde stilaan in zicht. De leider in de koers is begonnen aan de laatste ronde. .
   4. 18 uur 06. Achter Iserbyt hangt nog steeds Laurens Sweeck. Daarmee lijkt het podium vast te liggen, of kan de Belgische kampioen toch nog het gaatje op Iserbyt dichten? .
   5. 18 uur 02. Strijd lijkt beslist. Eli Iserbyt heeft even alles op alles gezet, maar heeft niet kunnen profiteren van de foutjes van Toon Aerts. De leider in de koers heeft intussen weer bijna een halve minuut voorsprong. .
   6. 17 uur 59. Iserbyt leek even te naderen op Aerts, maar de kloof tussen de twee bedraagt intussen opnieuw meer dan 20 seconden. .
   7. 17 uur 58. Eli Iserbyt is in de achtervolging diep in zijn krachten aan het tasten, maar hij heeft wel nog steeds 20 seconden goed te maken. .
   8. 17 uur 56. Bij de balkjes neemt Toon Aerts in elk geval geen risico meer: hij kiest ervoor om niet meer te springen, maar af te stappen. .