Ga naar de inhoud
Aan het truitje van Van der Poel kan je zien dat hij nooit heeft moeten achtervolgen.
teams en deelnemers
Kalender Superprestige
datum cross winnaar winnares
11/10/20 Gieten (Ned) Aerts Alvarado
24/10/20 Ruddervoorde Iserbyt Alvarado
11/11/20 Niel Sweeck Brand
22/11/20 Merksplas Vanthourenhout Brand
06/12/20 Boom Iserbyt Brand
13/12/20 Gavere Pidcock Brand
26/12/20 Zolder Van der Poel Brand
06/02/21 Middelkerke Sweeck Betsema
Eindstand Superprestige mannen 2020-2021
1. Toon Aerts 99 punten
2. Eli Iserbyt 97
3. Michael Vanthourenhout 94
4. Laurens Sweeck 93
5. Lars van der Haar (Ned) 89
6. Corné van Kessel (Ned) 83
7. Daan Soete 48
8. Quinten Hermans 44
9. Ryan Kamp (Ned) 39
10. Felipe Orts Lloret (Spa) 35

Geholpen door lekke band van Van Aert domineert Van der Poel in Zolder

 za 26 december 2020 16:03
Heusden-Zolder
Superprestige
9 rondes
15:00 Heusden-Zolder
Mathieu van der Poel
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9

Met groot machtsvertoon heeft Mathieu van der Poel de Superprestige-veldrit in Zolder gewonnen. De Nederlander had een ruime voorsprong op Wout van Aert, die al vroeg in de wedstrijd af te rekenen kreeg met een lekke band. Eli Iserbyt werd naar het ziekenhuis gevoerd na een zware val.

Na de loodzware omloop in Namen en de skiberg in Herentals schotelde Heusden-Zolder een pijlsnelle confrontatie tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert voor. Of dat waren toch de verwachtingen. 

 

Een lekke band in de eerste ronde besliste er anders over: nu was niet Van der Poel het slachtoffer, maar wel Van Aert. In de materiaalpost was de schade al opgelopen tot 27 seconden.

 

Na een dramatische start kon ook Tom Pidcock Van der Poel niet uitdagen. Europees kampioen Eli Iserbyt dan maar? De West-Vlaming deed zijn best om bij te benen, maar in de achtervolging smakte hij tegen de dranghekken. Iserbyt werd naar het ziekenhuis gebracht, er wordt gevreesd voor een zware elleboogblessure.

 

In tussentijd had een ongenaakbare Van der Poel nog voor halfweg koers al ruim 40 seconden voorsprong. Zijn klavertjevier in Heusden-Zolder kwam nooit in gevaar. Achtervolgers Sweeck, Van Kessel, Van der Haar, Soete en Vanthourenhout werden op hun nummer gezet.

 

Ook Van Aert vertoefde niet te lang in hun gezelschap. Met de snelste ronde van de wedstrijd knalde hij naar de 2e plek, een opsteker met het oog op de Wereldbekermanche in Dendermonde van morgen. Van der Haar sprintte naar de 3e plaats. Toon Aerts (7e) neemt de leidersplaats over van de onfortuinlijke Iserbyt.

Van der Poel: "Het was een lang uur alleen"

"Ik had niet verwacht om zo snel alleen te zitten", zei Van der Poel. "Van Aert had een lekke band en ik wou hem niet terug laten komen. Ik heb toen een eerste keer geprobeerd om het tempo hoger te leggen."

 

"Toen het gat groot genoeg was, kon ik mijn eigen tempo rijden. Het was een mooie prestatie, maar het was ook een lang uur alleen. Het was zeker niet gemakkelijk."

 

Pechvogel Wout van Aert maakte er een goede training van. "Nog voor ik een nieuwe fiets had, had ik mijn beslissing al gemaakt: gewoon voor het hoogst haalbare gaan. Zo heb ik toch zo zuinig mogelijk de 2e plek veroverd."

 

"Dat ik nog de snelste ronde rijd, is goed voor mijn moraal. Ik heb wel zin in de modderrace in Dendermonde morgen. De verhalen die ik hoor over het parcours, worden steeds spectaculairder."

Ruim verslag van de veldrit bij de mannen:
Van der Poel: "Ik wou Van Aert niet laten terugkomen"
Van Aert: "Snelste ronde was goed voor mijn moraal"
Aerts: "Hopelijk valt blessure van Iserbyt mee"
Rituitslag Heusden-Zolder
naamresultaat
1
Mathieu van der Poel
1u02'07"
2
Wout van Aert
38"
3
Lars van der Haar
39"
4
Laurens Sweeck
44"
5
Michael Vanthourenhout
48"
6
Corné van Kessel
51"
7
Toon Aerts
55"
8
Gianni Vermeersch
59"
9
Thomas Pidcock
1'01"
10
Daan Soete
1'08"
Fase per fase
16:04

Toon Aerts wipt in de stand over de zeer ongelukkige Eli Iserbyt, die naar het ziekenhuis werd gebracht met een elleboogblessure.

16:03
2e plek voor Van Aert

Een lekke band dwarsboomde de kansen voor Wout van Aert. Hij deed wel ritme op met een 2e plek. Lars van der Haar vervolledigt het podium.

16:02
Van der Poel triomfeert

Na een heuse demonstratie heeft Mathieu van der Poel voor de vierde keer op rij gewonnen in Heusden-Zolder. 

16:01
Van der Haar vs. Sweeck

Laurens Sweeck en Lars van der Haar komen nog in aanmerking voor de derde plek. Wie haalt het podium nog?

15:59

Wout van Aert heeft in de voorlaatste ronde de snelste tijd neergezet. Een goede test voor de Wereldbekerwedstrijd die morgen op het programma staat.

15:56

Laurens Sweeck, Corné van Kessel en Lars van der Haar lijken nog te strijden voor de derde plek.

15:56

De inspanning van Wout van Aert loont. Hij komt wat terug op Van der Poel en komt 40 seconden later over de streep.

15:55
Slotronde

Mathieu van der Poel moet nog één ronde wachten om te juichen. Zijn vierde zege op rij in Heusden-Zolder.

15:53

Van Aert wacht niet op zijn metgezellen. Michael Vanthourenhout moet zich over zijn stuur buigen om de winnaar van Milaan-Sanremo te kunnen volgen.

15:52
Van Aert neemt over

Wout van Aert heeft zich vooraan de achtervolgende groep gepositioneerd. Hij kan nog naast Van der Poel prijken op het podium, maar in de uitslag zal dat op ruime afstand zijn.

15:49
Nog 2 ronden

In Essen pakte Mathieu van der Poel al eens uit met een solo, maar in Heusden-Zolder doet hij er nog een schepje bovenop. In de bochten demonstreert hij nog eens zijn piekfijne techniek.

15:48

Van der Poel hoeft zich niet meer uit te sloven. De Nederlander haalt zijn voet even van het gaspedaal, want de buit is binnen.

15:45

Laurens Sweeck neemt nu het heft in handen in de achtervolging. De Belgische kampioen doet zijn best, maar ze komen niet dichter bij Van der Poel.

15:41

Corné van Kessel trippelt als eerste de trapjes op. Daan Soete probeert in zijn spoor te volgen met Laurens Sweeck. Wout van Aert hangt even achterop.

15:39

Ook Tom Pidcock heeft zich na een dramatische start nooit kunnen mengen in de strijd. Hij probeert nu met Toon Aerts het achtervolgende groepje te klissen. 

15:38

Mathieu van der Poel dreigt zijn achtervolgers al op een minuut te zetten. Het lijkt wel een Mercedes-bolide op het circuit van Zolder.

15:36

Halfweg koers is de strijd gestreden. Het is alleen nog niet duidelijk wie Van der Poel mag vergezellen op het podium. Van Kessel, Soete, Van der Haar, Sweeck en Vanthourenhout mogen dat samen beslissen.

15:32
Van der Poel demonstreert

Ondertussen stoomt Mathieu van der Poel gewoon door naar zijn vierde overwinning op rij in Heusden-Zolder. De zes achtervolgers krijgen nu al een tik van ruim 40 seconden. Dit is een demonstratie van de wereldkampioen.