Pidcock gooit Van der Poel los en wint 1e klassementscross bij profs

  Superprestige
  veldrijden Veldrijden
  location Gavere
  trophy Thomas Pidcock
  einde
  startfinish
  012345678

   Geen 2 op 2 voor Mathieu van der Poel, Tom Pidcock was de beste op het lastige modderparcours van Gavere. De jonge Brit (21) reed een dijk van een cross en liet op 3 ronden van het einde metgezel Van der Poel ter plekke. Voor Pidcock was het zijn eerste zege in een klassementscross bij de profs.

   Verslag van de Superprestige in Gavere bij de mannen

   Podium ligt snel vast, Pidcock is beste man in de race

   Eli Iserbyt was gisteren de grootste uitdager van Van der Poel en vond in Gavere een parcours naar zijn zin, maar na een dramatische start werd hij in de achtervolging geduwd. Zijn avontuur eindigde met een vierde plaats. Ook zijn ploegmaats kwamen niet in het stuk voor. Belgisch kampioen Sweeck kwam wel nog in beeld met een knalstart, maar viel letterlijk weg.

    

   Wie was er wel op de afspraak? De wereldkampioen, Toon Aerts en Thomas Pidcock. De Brit danste door de modder in de openingsfase en alleen Van der Poel en Aerts konden volgen. Het podium lag al snel vast, alleen de volgorde was nog voer voor discussie.

    

   Pidcock leek er halfweg de cross wat door te zakken, maar na wat relatieve rust gooide hij, samen met Van der Poel, Toon Aerts overboord. De Brit wachtte niet en zette de wereldkampioen onder druk. Op twee ronden van het einde ging Van der Poel daardoor in de fout. Hij moest even uit zijn pedalen en meer had Pidcock niet nodig.

    

   Hij hield het hoofd koel en reed nog twee ronden solo naar zijn eerste klassementsoverwinning bij de profs. Van der Poel moest vrede nemen met plaats twee.

   Pidcock: "Ik weet niet goed wat ik moet zeggen, het is een goede dag"

   Van der Poel: "Ik ben wel tevreden met die tweede plaats"

   Aerts: "In het begin was het bijten om te kunnen volgen"

   Toon Aerts was tevreden met zijn 3e plaats. "Het viel nooit stil vandaag. In het begin was het bijten om te volgen. Pidcock loste even, maar ik voelde wel dat Van der Poel net iets sterker was. Ik bleef dus in zijn wiel, maar Pidcock kwam snel terug en versnelde. Hij bleek uiteindelijk de beste."

    

   In het klassement pakt Aerts een puntje terug op Iserbyt. "Ik ga nog altijd voor de eindzege in Superprestige. Er zijn nog twee wedstrijden, dus ik heb nog hoop."

    

   Volgende week staat Namen op het programma. "Ik hoop op dezelfde benen als vorig jaar. Dat parcours ligt mij, daarom ben ik crosser geworden. Dat doe ik het liefst."

   Iserbyt: "Ik heb nooit in de wedstrijd gezeten"

   "Ik ben een beetje ontgoocheld. Ik heb nooit echt in de wedstrijd gezeten", zei Iserbyt. Na een slechte start moest hij voortdurend achtervolgen. "Ik zat vast achter iemand die niet echt reed en ik kon er niet voorbij."

    

   "Maar ze reden echt heel sterk vooraan. De beste heeft gewonnen. Misschien was ik zonder die slechte start derde, maar meer ook niet. Ik had een iets mindere dag en dit parcours liegt niet."

   Nys: "Pidcock is een jongen die zijn eigen weg kiest"

   Rituitslag Cyclocross GavereRituitslag Cyclocross Gavere

   Fase per fase

   1. 15 uur 59. Van der Poel bolt binnen op maar liefst 25 seconden. Toon Aerts wordt derde op 44 seconden. Een internationaal podium. .
   2. 15 uur 58 match afgelopen
   3. 15 uur 58. Het podium ligt vast. De drie renners die er snel vandoor gingen, hebben stand gehouden. .
   4. 15 uur 58. Bij zijn wederoptreden in het veld werd Pidcock 21e. Na 4 crossen wint hij. Sterk. Michel Wuyts.
   5. 15 uur 55. In de achtergrond zien we Van der Haar op jacht naar Iserbyt. De Europese kampioen kwam na een slechte start nooit meer vooraan. .
   6. 15 uur 55. Het zou kunnen dat we nog vaak op deze wedstrijd terugkomen. Weet je nog toen in Gavere? Michel Wuyts.
   7. 15 uur 54. De wereldkampioen kijkt achterom. Hij weet dat de zege weg is en wil vooral zeker zijn dat die tweede plaats binnen is. .
   8. 15 uur 52. 15 seconden. Van der Poel begint met een achterstand van 15 seconden aan de slotronde. Raakt hij nog bij Pidcock? .
   9. 15 uur 51. Is Pidcock op weg naar zijn allereerste klassementszege bij de profs? Hij moet nog een ronde overleven. .
   10. 15 uur 48. Ik had even de indruk dat Pidcock minder was, maar het gaat heel rap nu. Het is niet definitief gespeeld, maar het ziet er toch niet goed uit. Christoph Roodhooft.
   11. 15 uur 47. Pidcock is een acrobaat. Hij gooit zich naar beneden en zo behoudt hij zijn voorsprong op Van der Poel. .
   12. 15 uur 45. Iserbyt heeft zijn vat leeggereden. Hij moet Toon Aerts weer laten gaan.  .
   13. 15 uur 44. De gedubbelden moeten aan de kant voor Pidcock en Van der Poel. Zien we vermoeidheid bij de wereldkampioen? .
   14. 15 uur 43. 12 seconden. Pidcock zet de regenboogtrui zwaar onder druk. De Brit heeft 12 seconden op zak. Hij moet nog iets meer dan twee rondjes afwerken. .
   15. 15 uur 42. Aerts kijkt in de achtergrond achterom. Daar komt Iserbyt aan. Dit wordt een gevecht voor de laatste podiumplek. .
   16. 15 uur 41. Ziet u een spatje van verval op het aangezicht van de Brit? Ik niet. Michel Wuyts.
   17. 15 uur 39. Wat een gat! Een klein foutje van de wereldkampioen komt hem duur te staan. Hij zet even een voetje aan de grond. Pidcock snelt weg en pakt in een klap een bonus van 7 seconden. .
   18. 15 uur 38. Nog 3 rondjes. Van der Poel en Pidcock hebben Aerts afgeschud. Iserbyt krijgt zo toch nog het podium in het vizier. Hij ziet Toon voor zich rijden. .