• home
 • video
 • pas verschenen

  Aerts dwingt Sweeck in de fout in de Kuil van Zonhoven

  Superprestigeeinde
  Zonhoven
  10/10
  01u 10m
  012345678910

   Belgisch kampioen Toon Aerts heeft de Superprestige-manche in Zonhoven naar zijn hand gezet, zijn 2e zege van het seizoen. Laurens Sweeck moest in de slotronde afhaken bij Aerts na een tuimelperte. Vanaf volgend weekend is Mathieu van der Poel weer van de partij.

   Ruim verslag van de Superprestige in Zonhoven bij de mannen

   Aerts en Sweeck hebben topdag, maar Sweeck speelt valkuil

   Door de afwezigheid van Mathieu van der Poel kregen de crossers in Zonhoven nog eens een uitgelezen kans op de zege. In en rond de befaamde Kuil van Zonhoven was het al snel duidelijk dat Belgisch kampioen Toon Aerts een superdag had. 

    

   Aerts gaf al snel het volle pond en kreeg het gezelschap van Sweeck, Hermans, Pidcock, Iserbyt en Van Kessel. Iets voor half koers kon Aerts profiteren van een foutje, Hermans speelde het ploegenspel en Aerts was ervan door. 

    

   Sweeck vond het tempo in de achtervolgende groep niet hoog genoeg en besloot om alleen ten strijde te trekken. Met succes, want met nog een paar ronden te gaan kregen we weer een kopduo. Sweeck had het mentale voordeel, maar ging bij de laatste kuilpassage overkop. Over & out voor Sweeck.

    

   Toon Aerts liet het niet aan zijn hart komen en snelde naar zijn 2e zege dit seizoen. Eeder won hij (ook in de Superprestige) in Boom. Sweeck reed nog zonder problemen naar plek 2, maar moet de leidersplek in het klassement wel aan Aerts laten. Iserbyt snoepte de bronzen plak nog mee.

   De beslissing valt in de slotronde: Sweeck komt ten val, Aerts wint

   Aerts: "Ben benieuwd hoe het in een sprint was afgelopen"

   "De opluchting is heel groot", vertelt Aerts na zijn 2e zege van het seizoen. "Ik heb blijkbaar toch een goeie stage achter de rug. Ik heb er wel heel hard voor moeten knokken vandaag."

    

   "Samen met Laurens was het een heel mooie strijd. Ik wist dat ik als eerste de kuil moest ingaan, want daar kunnen altijd foutjes gebeuren. Je wenst dat niemand toe, maar uiteindelijk win ik de koers misschien wel door het foutje van Laurens."

    

   "Ik ben wel benieuwd wat een sprint had gegeven. Er waren nog wel een paar zandstroken voordat er een sprint zou komen, maar daar was de ene ronde Laurens sneller, dan ik weer. Dus het was afwachten wie de laatste ronde de sterkste zou zijn."

    

   "Ik ben met risico de kuil ingedoken en dwong mede daardoor Laurens misschien in de fout. Maar het had misschien wel leuk geweest om tegen elkaar te sprinten."

    

   "Doordat Mathieu er vandaag niet was, was het een koers voor de overwinning en die had ik wel nodig. In Koksijde had ik al een heel goed gevoel, in Kortrijk ook en op stage zat het gevoel ook altijd goed. Nu rest ons niets anders meer dan koersen, koersen, koersen tot het BK."

   Aerts: "Ik win door het foutje van Laurens misschien wel de cross"

   Sweeck: "Ik zat echt wel op de limiet"

   Iserbyt: "Heel tevreden met een 3e plaats op een parcours dat me niet ligt"

   Top 10 Superprestige Zonhoven
   1. Toon Aerts in 59''15"
   2. Laurens Sweeck  op 28"
   3. Eli Iserbyt 34"
   4. Quinten Hermans 42"
   5. Lars van der Haar 45"
   6. Corné van Kessel 46"
   7. Tom Pidcock (GBr)
   1'07"
   8. Jens Adams 1'31"
   9. David van der Poel (Ned) 2'02"
   10. Marcel Meisen (Dui) 2'11"

   Fase per fase

   1. 16 uur 01. Aerts houdt stand in Zonhoven na een val van Sweeck in de Kuil in de slotronde.

    Aerts houdt stand in Zonhoven na een val van Sweeck in de Kuil in de slotronde

   2. 16 uur . Iserbyt bolt als derde over de meet. Hermans is 4e, Van der Haar 5e.
   3. 15 uur 59. Zege is voor Aerts! Belgisch kampioen Toon Aerts wint in Zonhoven en is nu ook alleen leider in de Superprestige. Sweeck wordt na een berewedstrijd, maar na een valpartij, toch nog knap 2e.
   4. 15 uur 58. Iserbyt voor plek 3? Voor de bronzen plak is Iserbyt plots gaan versnellen. Hermans snelt er nog achteraan, maar moet zijn tenen nog uitkuisen.
   5. 15 uur 57. Het spel lijkt gespeeld. Sweeck is helemaal van slag, Aerts laat het niet aan zijn hart komen en stevent af richting de zege in Zonhoven.
   6. 15 uur 56. Intussen rijdt Stybar rond op plaats 19, op 4 minuten van Aerts.
   7. 15 uur 55. Je merkt het al, de cadans is eruit. Michel Wuyts op Play Sports.
   8. 15 uur 54. Sweeck speelt valkuil. Over & out? Laurens Sweeck maakt net voor de kuil een serieuze koprol. Pech voor Sweeck, die nog voor een spetterende finale had kunnen zorgen.
   9. 15 uur 54. Achter het kopduo valt Hermans aan in zijn zoektocht naar brons. Veel ruimte krijgt hij niet.
   10. 15 uur 53. Laatste ronde! Aerts en Sweeck gaan de laatste ronde in! Sweeck zet zich op kop en laat het tempo even zakken. Wie heeft nog een ultieme versnelling in de kuiten? Of krijgen we een sprint?