Sweeck doet zoals Alvarado en pakt Superprestige dankzij dagsucces

  Superprestigeeinde
  Middelkerke
  9/9
  01u 10m
  0123456789

   Laurens Sweeck is de eindwinnaar van de Superprestige. De Belgische kampioen reed naar de zege van de slotmanche in Middelkerke op zijn manier: met een lange solo. Sweecks rivaal op de eindzege Eli Iserbyt eindigde derde, hij werd in de sprint gevloerd door Toon Aerts.

   Bekijk de ruime samenvatting:

   Geloof het of niet, maar Laurens Sweeck heeft vandaag zijn eerste manche in de Superprestige gewonnen. En het was meteen een belangrijke voor de Belgische kampioen want met zijn zege in Middelkerke steekt hij meteen ook de eindwinst en de bijhorende cheque op zak. 

    

   Sweeck had in zijn nationale trui genoeg aan een versnelling. Na een zenuwachtig begin met veel speldenprikjes verraste Sweeck de kopgroep van zes renners met zijn aanval even voor halfweg. Ploegmaat Iserbyt was de enige die zijn eindzege nog in gevaar kon brengen. Van de ploegleiding had hij de toestemming om zijn ploegmaat aan te vallen, maar hij kwam aan zee gewoon tekort. Traag maar gestaag bouwde de Belgische kampioen zijn voorsprong uit.

    

   Pidcock betaalde zijn technische foutjes cash en deed niet mee voor de medailles, Vanthourenhout en Van der Haar waren blij met een plek in de top 5. Iserbyt en Aerts wilden wel nog eens knokken voor zilver. De Telenet Fidea Lion trok aan het langste eind en springt zo ook in het klassement nog 2 plaatsen naar boven.

   Sweeck: "Het is een heel mooi seizoen geweest"

   "Ik had in het begin niet het beste gevoel", gaf Sweeck toe. "Er stond heel veel wind. Het was de kunst om weg te raken en dan te hopen dat de anderen naar elkaar zouden kijken. En dat wel een beetje het geval. Je zag wel dat Iserbyt en Vanthourenhout in mijn ploeg zaten."

    

   "Ik denk dat Eli Iserbyt wel even geprobeerd heeft om voor de zege te gaan. Maar hij heeft er al een heel aantal gewonnen. Nu pak ik er ook eentje. Zo is het toch mooi verdeeld. Ik mag niet klagen over dit seizoen. Het is heel mooi geweest."

    

   Sweeck sloot zijn interview af met een "Atje voor de Sweeck" en kapte zijn beker bier in een keer naar binnen.

   Fase per fase

   1. 16 uur 02 match afgelopen
   2. 16 uur 02. Sweeck wint! Laurens Sweeck zet de Superprestige op zijn naam na een knappe solo in Middelkerke. Toon Aerts wordt tweede in de laatste manche, Iserbut derde.
   3. 16 uur 02. Sweeck springt nog eens op een andere fiets. Hij kiest voor zijn fiets in de Belgische kleuren. Dat staat dadelijk mooier op de foto.
   4. 16 uur 01. Met enkele rake pedaalslagen rijdt Aerts nu weg van Iserbyt. Hij springt in volle snelheid over de balkjes.
   5. 15 uur 58. Toon Aerts heeft zin in zilver. Hij neemt het initiatief, Iserbyt worstelt.
   6. 15 uur 55. Slotronde! Nog een ronde en Laurens Sweeck wordt eindwinnaar in de Superprestige. Hij heeft een riante voorsprong op een achtervolgend duo.
   7. 15 uur 54. Toon Aerts en Eli Iserbyt zijn nu met twee op pad. Ze vechten voor de ereplaatsen. .
   8. 15 uur 52. De move van Iserbyt? Hij probeert zich los te wrikken van de andere achtervolgers, maar veel kracht straalt er niet af.
   9. 15 uur 50. "Atje voor de Sweeck". De nieuwe supportershit voor de Belgische kampioen weerklinkt langs het parcours. De renner uit Schriek mag straks weer vieren met zijn fans.
   10. 15 uur 46. Is de buit binnen? Traag maar gestaag groeit de voorsprong van Laurens Sweeck. Is zijn eindzege veilig?
   11. 15 uur 43. De beiaard van Pidcock. Pidcock toch. Telkens probeert hij koppig over een grachtje te springen, maar ronde na ronde mislukt dat. "Als het nog twee keer mislukt, is zijn beiaard aan vervanging toe", laat Michel Wuyts zich ontvallen op Play Sports.
   12. 15 uur 41. Oeps, het plannetje van Aerts mislukt. Hij ziet Iserbyt en Vanthourenhout wegrijden.
   13. 15 uur 39. Sweeck heeft opnieuw wat meer ademruimte. Toon Aerts laat ploegmaat Van der Haar ontsnappen uit de achtervolgende groep en stopt dan het duo van Pauwels Sauzen-Bingoal af.
   14. 15 uur 34. Toon Aerts wil een stokje steken voor het plannetje van Sweeck. Hij heeft echt de jacht geopend. Van der Haar, Iserbyt en Vanthourenhout kunnen nog volgen. Pidcock en Hermans zijn we kwijt.
   15. 15 uur 32. Sweeck wordt onzichtbaar. En dan schiet hij plots door. Michel Wuyts op Play Sports.
   16. 15 uur 32. De vinnige Aerts geeft het Sweeck niet cadeau. Hij knabbelt er wat seconden vanaf.
   17. 15 uur 30. Een zandbak. Sweeck bouwt zijn voorsprong uit. Hij heeft meer dan een zandbak bonus. Toon Aerts en Lars van der Haar hebben er in de achtergrond nog zin in.
   18. 15 uur 28. Het valt stil achter Laurens Sweeck. Hij heeft een voorsprong van 15 seconden met nog 5 ronden op de teller.
   19. 15 uur 27. De vlucht van Sweeck! De Belgische driekleur rijdt nu solo door het veld. Sweeck is verlekkerd op eindwinst en trekt door. Wie neemt zijn verantwoordelijkheid in de achtervolging?