Dominante Alvarado zoeft naar winst op circuit van Zolder, Brand is 3e

  Superprestige vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Zolder
  trophy Ceylin del Carmen Alvarado
  einde
  startfinish
  012345

  In de Superprestige in Zolder heeft de Nederlandse Ceylin Alvarado (Alpecin-Deceuninck) haar 3e zege van het seizoen geboekt. De Nederlandse was oppermachtig op en rond het circuit van Zolder. Inge van der Heijden en Lucinda Brand vervolledigden het podium.

  "Deze zege betekent heel veel voor mij", glunderde Ceylin Alvarado na haar zege in Zolder.

   

  De Nederlandse was 3 jaar geleden de leading lady van het veldrijden en leek vertrokken voor een lange heerschappij.

   

  Maar de voorbije jaren belandde ze wat in het sukkelstraatje. De komst van de nieuwe generatie Van Empel, Pieterse en Van Anrooij maakte het er niet gemakkelijker op.

   

  Dat jonge trio stond vandaag niet aan de start in Zolder. Betsema en Alvarado roken daardoor hun kans.

   

  In een snelheidscross probeerden ze eerst de achterop hinkende Lucinda Brand - de voorbije 3 jaar winnares in Zolder - het leven zuur te maken. 

   

  Betsema verdween van het front toen ze een foutje maakte op een bultje. Alvarado en Van der Heijden waren gaan vliegen.

   

  Een dikke ronde voor het einde gooide een sterke Alvarado haar laatste concurrente Van der Heijden los. Brand zwoegde zichzelf uiteindelijk nog naar de 3e plek.

  Alvarado: "Solo aankomen tegen meiden die hard rijden op de weg"

  Voor Ceylin Alvarado was het voor de start koffiedik kijken hoe ze uit de verf zou komen na een ploegstage in Spanje.

   

  "Op zo'n snelle ronde bleek dat ik goed uit de stage gekomen was", reageerde Alvarado na haar 3e zege van het seizoen.

   

  "In eerste 2 rondes had ik het nochtans lastig en hing ik aan het rekkertje. Er vielen gaatjes en ik moest die keer op keer dichten. Maar toen de verschillen groter werden, bleef ik als sterkste over."

   

  Een deugddoende zege voor Alvarado. "Vooral omdat ik solo aankwam na een strijd tegen meiden die ook hard op de weg kunnen rijden. Deze zege betekent heel voor mij."

  Betsema: "Dat iedereen naar mij keek, kostte me wellicht 3e plek"

  Denise Betsema blijft leider in de Superprestige met 68 punten, maar ziet Ceylin del Carmen wel naderen tot op één puntje. Betsema finishte als vijfde in Heusden-Zolder en verloor zo kostbare punten. 

   

  "Ik voelde me nochtans goed", zei ze na afloop. "Maar op een gegeven moment maak ik een stuurfoutje en verlies ik de aansluiting met Persico en Brand. Ik kom nog wel terug, maar ze keken de hele tijd naar mij en dat kost me wellicht de derde plaats."  

  Van der Heijden: "Tweede was het hoogst haalbare"

   Inge van der Heijden toonde zich dan weer tevreden met haar tweede stek. "Ik had geen al te beste start naar mijn gevoel, maar gelukkig kon ik wel snel opschuiven", zei ze na afloop. 

   

  "Ik was blij verrast dat ik zo 'n goede dag had na de lastige cross in Gavere, maar die laatste ronde was er voor mij te veel aan. Ik moest Ceylin laten rijden en nog alle zeilen bijzetten om Lucinda voor te blijven voor de tweede plek. Tweede was het hoogst haalbare vandaag en daar ben ik heel blij mee."

  Uitslag SP Zolder (vrouwen)Uitslag SP Zolder (vrouwen)

  Fase per fase

  1. 14 uur 19 match afgelopen
  2. 14 uur 18. De 2e plek lijkt binnen voor Van der Heijden. Brand moet voor het 3e podiumplekje enkel nog afrekenen met Persico, want Betsema heeft daar de rol gelost. .
  3. 14 uur 16. Alvarado blijft foutloos. Voor Alvarado worden het de 3e zegebloemen van het seizoen na triomfen in Niel (11/11) en Merksplas (19/11). .
  4. 14 uur 16. Van der Heijden ziet Alvarado kleiner en kleiner worden. In de strijd voor de 3e plek neemt Brand nu de leiding. .
  5. 14 uur 14. Toeschouwers vuren "local hero" aan. Alvarado is in de slotronde bezig aan een triomftocht. Ze wordt daarbij aangevuurd door de toeschouwers. Eigenlijk rijdt Alvarado vandaag een thuiscross, want de Nederlandse woont al een tijdje in Limburg met haar partner Roy Jans. .
  6. 14 uur 12. Situatie na 4 van de 5 rondes. 1. Alvarado 2. Van der Heijden op 5" 3. Persico op 16" 4. Betsema 5. Brand .
  7. 14 uur 11. Alvarado gooit troeven op tafel. Op een dikke ronde van het einde doet Alvarado een gooi naar de zege in Zolder. Van der Heijden is wel nog niet helemaal uitgeteld. .
  8. 14 uur 10. Alvarado is 10 meter los op de top van de Sacramentsberg. Van der Heijden breekt. .
  9. 14 uur 08. Betsema ruikt kopduo. 5 seconden scheiden Betsema van Alvarado en Van der Heijden. In Betsema's zog schuift ook Persico mee richting het front. .
  10. 14 uur 07. In de kop van de koers moet Van der Heijden op haar tanden bijten om een ontketende Alvarado bij te houden. Betsema haalt de kastanjes uit het vuur in de achtervolgende groep. Een wat vermoeide Brand hangt daar weer aan het rekkertje. .
  11. 14 uur 05. Situatie na 3 van de 5 rondes. 1. Van der Heijden 2. Alvarado - zelfde tijd 3. Betsema op 7" 4. Persico op 8" 5. Brand 6. Van Alphen 13" 7. Worst 14" .
  12. 14 uur 03. Brand weer opgehouden. Net na de aansluiting wordt Brand weer opgehouden in de staart van de kopgroep. Ondertussen is Alvarado het laantje uit. .
  13. 14 uur 02. Brand weer op een gaatje. Het is weer werkendag voor Brand. Ze heeft zich wat laten ringeloren door Persico, moet weer een gaatje dichten en knalt dat dicht. .
  14. 14 uur . Brand maakt oversteek. Ondanks het hoge tempo van Betsema komen Brand en Persico voorin aansluiten. We tellen nu 5 leidsters: Betsema, Alvarado, Van der Heijden, Persico en Brand. .
  15. 13 uur 59. Betsema geeft gas. Betsema wil Brand het leven zuur maken en geeft er nog eens een lap op. De oud-wereldkampioene komt daardoor geen meter dichter. .
  16. 13 uur 57. Leiderstrio. Na 2 rondes hebben Alvarado, Betsema en Van der Heijden een gaatje geslagen op Brand. De Nederlandse plooit zich dubbel om de schade te beperken. .
  17. Hapering Brand. Achteraan de kopgroep verliest Brand wat tijd door een hapering. Betsema en Alvarado blijven daarvan gespaard en trekken met z'n tweeën op avontuur. . 13 uur 55.
  18. 13 uur 53. Het meeste initiatief komt van Ceylin Alvarado en Denise Betsema. Die andere favoriete - Lucinda Brand - spaart haar vuurpijlen voor de 2e koershelft. .
  19. 13 uur 51. Belgisch vlagje in kopgroep. Marion Norbert-Riberolle sluit de rij voorin. De geboren Française rijdt met een Belgische licentie en moet wel pompen om de kopgroep bij te houden. .
  20. 13 uur 49. Brand helemaal voorin. Ondertussen is Brand haar karretje komen aanhaken bij de kopgroep. We tellen nu 7 kopjes in de spits van de koers: Van der Heijden, Betsema, Persico, Alvarado, Brand, Worst en Van Alphen. .