Brand houdt net stand in slotmanche Superprestige, Betsema soleert naar dagzege

  Superprestige vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Middelkerke
  trophy Denise Betsema
  einde
  startfinish
  012345

   Na de Wereldbeker en de wereldtitel heeft Lucinda Brand (Baloise - Trek) zich ook naar de Superprestigetitel geknokt. De Nederlandse moest in Middelkerke een stevige inhaalrace rijden om op de 3e plaats te eindigen. Denise Betsema schreef de loodzware slotmanche op haar naam.

   Bekijk de ruime samenvatting:

   De Noordzeecross kon niet slechter beginnen voor Lucinda Brand. In de openingsronde smakte de kersverse wereldkampioene tegen de grond in een bocht, waarna ze een lange zandstrook helemaal verkeerd inschatte.

    

   Brand, zichtbaar niet in haar sas op het loodzware parcours, panikeerde niet ondanks een terugval naar de 13e plaats. Ze wist dan al dat de dagzege er niet meer zou inzitten, maar uiteindelijk schoof ze snel op richting het podium. 

    

   Dankzij de derde plaats na een lange inhaalrace is ze zegezeker in de Superprestige, haar derde hoofdprijs van het seizoen.

    

   Helemaal voorin stoof Denise Betsema zonder bedreiging naar de dagzege na een mindere start. De vinnige Nederlandse rekende vanaf de tweede ronde zonder al te veel problemen af met haar landgenote Ceylin del Carmen Alvarado, die nooit echt in het wiel kwam.

    

   De volledige top 5 kleurde niet voor het eerst dit seizoen rood-wit-blauw. Sanne Cant was de beste Belgische op de 6e plaats.

   Reacties:

   • Denise Betsema (winnares): "Ik had er veel zin in. Het is een rondje dat me ligt, maar vandaag was het echt ploeteren. Ik ben super blij dat ik kon winnen. Ik kon me zelfs nog een valpartij veroorloven. Vannacht is mijn neefje geboren, deze overwinning wil ik graag aan hem opdragen."
    
   • Lucinda Brand (eindwinnares): "Ik verloor veel plaatsen in de eerste ronde na een slechte passage door het zand. Ik wist wel dat ik iedereen kon inhalen, maar het was niet echt ideaal om zo aan de cross te beginnen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen."

   Rituitslag Middelkerke (vrouwen)Rituitslag Middelkerke (vrouwen)

   Fase per fase

   1. 14 uur 29 match afgelopen
   2. 14 uur 24. Nu de posities al een tijdje vastliggen, is het tijd om naar het eindeklassement te kijken. Brand is de eindwinnares van de Superprestige, Alvarado is 2e, Betsema 3e. .
   3. 14 uur 20. Brand komt als derde over de finishlijn voor haar slotronde. De achterstand van de wereldkampioene is bijna een minuut. .
   4. Slotronde. Denise Betsema is aan de laatste ronde van de Noordzeecross begonnen. Het wordt een ereronde voor de Nederlandse van Pauwels Sauzen-Bingoal. . 14 uur 19.
   5. 14 uur 17. De voorsprong van Betsema is opnieuw groter geworden: 20 seconden. De strijd lijkt nu echt wel gestreden. .
   6. 14 uur 15. Op een lastig stuk bergop merk je dat het beste er bij iedereen toch al wat af is. .
   7. 14 uur 12. Alvarado lijkt haar tweede adem gevonden te hebben. Ze sluipt weer wat dichter bij haar landgenote. Het verschil tussen de twee Nederlandse toppers is nog 15 seconden. .
   8. 14 uur 10. In de laatste rechte lijn is Brand bij Bakker gekomen. Haar eindzege lijkt veilig. .
   9. 14 uur 09. Einde ronde 3. Er zit weer een ronde op voor Betsema. Haar voorsprong op Alavarado is comfortabel: ze heeft bijna een halve minuut. .
   10. 14 uur 06. Er zit weer schwung in Brand. Michel Wuyts.
   11. 14 uur 06. 5 ronden! De vrouwen moeten vandaag maar liefst 5 ronden rijden in Middelkerke. Een ferme klepper van een cross, zo op het einde van een zwaar seizoen. .
   12. 14 uur 05. De cross is gereden. Het ziet er heel goed uit voor Betsema. Paul Herygers op Play Sports.
   13. 14 uur 04. Het ziet er weer goed uit voor Brand met het oog op de eindzege, want ook Bakker krijgt ze in het vizier. Alvarado en Betsema lijken wel te ver vooruit te rijden. .
   14. 14 uur 03. Brand beseft dat ze iets moet doen. De wereldkampioene gaat over Kastelijn, Cant, Riberolle en Pieterse naar de vierde plaats. .
   15. 14 uur 03. Brand heeft een probleem. Michel Wuyts op Play Sports.
   16. 14 uur 01. Betsema valt vooraan totaal niet stil. Integendeel, ze vergroot haar voorsprong op Alvarado. .
   17. 14 uur 01. Brand komt pas in 8e positie over de finishlijn. De eindzege in de Superprestige is veraf voor de wereldkampioene, maar ze heeft geluk dat Cant, Pieterse, Kastelijn en Riberolle bij haar in de buurt blijven. .
   18. 13 uur 59. Einde ronde 2. We zijn bijna 20 minuten bezig en nu pas zit de tweede ronde erop. Wat een zware omloop! .
   19. 13 uur 58. Dit is de minste Brand die ik dit seizoen al gezien heb. Michel Wuyts op Play Sports.