• home
 • video
 • pas verschenen

  Brand spurt na inhaalrace sneller dan wereldkampioene Alvarado in Niel

  Superprestige vrouweneinde
  Niel
  5/5
  00u 40m
  012345

   Lucinda Brand heeft net als vorig jaar de Jaarmarktcross in Niel op haar naam geschreven. In een Nederlands onderonsje klopte ze Ceylin Alvarado in de sprint. Denise Betsema legde beslag op de 3e plaats. Sanne Cant mag tevreden terugblikken op een 6e plek.

   Bekijk een korte samenvatting van de wedstrijd:

   Sterke Brand maakt het af in de sprint

   Met twee manches in de Superprestige en een Europese titel op zak was Ceylin Alvarado ook in Niel de te kloppen vrouw. Annemarie Worst, die in de Superprestige de eeuwige tweede dreigde te worden, nam opnieuw de handschoen op.

    

   Maar de Nederlandse nam net iets te enthousiast een modderbad bij het ingaan van de tweede ronde en had de nodige moeite om haar ketting slijkvrij te maken. Denise Betsema nam dan maar de rol als uitdager van Alvarado over. Met een stevige kopbeurt ranselde ze het veld uit elkaar.

    

   Lucinda Brand, de winnares van vorig jaar, moest wat langer wennen aan het vernieuwde parcours in de Rupelstreek. "Ik zal zwemvliezen nodig hebben", grapte ze vooraf nog. Maar ook een paar goede benen bleek te volstaan: op de snelle stroken kon ze steeds dichterbij sluipen.

    

   In de slotronde mochten (nog maar eens) drie Nederlandse vrouwen bikkelen om de zege. Betsema liet zich wat wegdrukken rond de visvijver en miste zo de sprint om de overwinning. Brand had na een lange inhaalrace nog kracht genoeg over om wereldkampioene Alvarado te vloeren.

    

   In het zog van Annemarie Worst, die een slechte zaak doet voor het klassement, eindigde Sanne Cant op de 6e plek. Een bemoedigend resultaat na enkele moeilijke weken.

   Brand: "Ik wist op welke stroken ik terrein goedmaakte"

   "Ik ben superblij met deze overwinning", zei Brand. "Ik raakte door een fietswissel wat achterop, maar ik zag ook goed op welke stroken ik terrein goedmaakte. In de zandbak liep ik sneller en ik durfde me ook voluit naar beneden te storten."

    

   "Mijn coach riep ook om op die stroken druk te zetten, maar het lukte niet om weg te komen in de laatste ronde. Dat ik nu ook weet dat ik Alvarado kan kloppen in de sprint? Dat wist ik al hoor. Het hangt gewoon af van de benen."

   Ceylin Alvarado (2e): "Ik zat kapot"

   Denise Betsema (3e): "Dit was het hoogst haalbare"

   Rituitslag Jaarmarktcross vrouwenRituitslag Jaarmarktcross vrouwen

     naamresultaat
   1Lucinda Brand40'54"
   2Ceylin del Carmen Alvarado1"
   3Denise Betsema3"
   4Yara Kastelijn30"
   5Annemarie Worst40"
   6Sanne Cant42"
   7Manon Bakker51"
   8Blanka Vas1'21"
   9Laura Verdonschot1'30"
   10Fem van Empel1'45"

   Fase per fase

   1. 14 uur 23. Sanne Cant mag tevreden zijn met een 6e plek. "Daar zal ze moed uit putten", ziet ook Michel Wuyts. .
   2. 14 uur 22. Brand sprint goed. Lucinda Brand wint net als vorig jaar in Niel na een zware inhaalrace. Ze klopt Alvarado in de sprint. .
   3. 14 uur 21. Voor Betsema lijkt het voorbij na een snelle strook. Brand en Alvarado blijven nog over met een voorsprong van 10 meter/ .
   4. 14 uur 21. Brand kiest het hoogste stuk, Alvarado en Betsema duiken naar beneden. Het verandert niets aan de posities. Het blijft razend spannend. .
   5. 14 uur 19. Rond de visvijver is het vechten om posities. Brand wint de strijd, Alvarado schuift mee op, Betsema sluit de rij. .
   6. 14 uur 18. Betsema probeert. Lucinda Brand heeft een troef op tafel gelegd, nu mag Denise Betsema proberen. Zit ze nu niet te vroeg op kop? .
   7. 14 uur 17. Cant voelt zich kiplekker in de modder en vliegt Worst weer voorbij. De Belgische kampioene is op weg naar haar beste resultaat dit seizoen. .
   8. 14 uur 16. Brand probeert haar landgenotes af te schudden op de snelle stroken, maar Alvarado heeft het in de smiezen. De wereldkampioen dicht het gaatje. .
   9. Slotronde. Brand, Betsema en Alvarado zullen op het podium eindigen, maar in welke volgorde? De Nederlandse vrouwen bikkelen het in de slotronde uit. . 14 uur 15.
   10. 14 uur 14. Brand met een ruk. Lucinda Brand voelt zich goed op de snelle stroken en geeft er een ruk aan. Alvarado moet nog eens een tandje bijzetten. .