• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lucinda Brand wint Nederlandse "massasprint" in Heusden-Zolder

  Superprestige vrouweneinde
  Heusden-Zolder
  5/5
  012345

   Lucinda Brand heeft voor de 5e keer op een rij een cross in de Superprestige gewonnen. In een weinig opwindende editie van de veldrit van Heusden-Zolder mochten 4 Nederlandse vrouwen om de zege sprinten. Brand haalde het net als vorig jaar van Alvarado.

   Annemarie Worst had duidelijk genoten van een weekendje rust en claimde de polepositie op het circuit van Zolder. De langerrekte sprint bij het startsignaal volstond nog niet om het peloton uit elkaar te rammelen.

    

   Een foutje van Lucinda Brand hield de achtervolgers wel op. Alvarado, Betsema, Worst en Van der Heijden glipten weg, alleen Brand kon het kloofje eigenhandig dichten.

    

   Dat gaf de leidster in de Superprestige moed: Brand nam het commando over en legde er stevig de pees op. Wereldkampioene Alvarado struikelde zelfs over de balkjes in een poging om bij te benen.

    

   Hoe hard Brand ook aan het touw trok, haar landgenotes lieten niet los. Alvarado liet het initiatief zelfs met plezier aan haar rivale. Met de sprint van vorig jaar in het achterhoofd wou ze nu krachten sparen voor het eindschot.

    

   Maar ook die tactiek bleek niet feilloos. Brand trok de sprint aan op kop en niemand kon haar nog van een 9e overwinning van het seizoen houden. Een déjà-vu voor Alvarado, die alweer vrede moest nemen met de 2e plek. Annemarie Worst vervolledigde het podium.

   Bekijk hier de ontknoping in Heusden-Zolder:

   Het volledige verslag van de veldrit bij de vrouwen

   Rituitslag Heusden-Zolder (vrouwen)Rituitslag Heusden-Zolder (vrouwen)

     naam
   1Lucinda Brand
   2Ceylin del Carmen Alvarado
   3Annemarie Worst
   4Denise Betsema
   5Manon Bakker
   6Inge van der Heijden
   7Anna Kay
   8Alicia Franck
   9Anne Tauber
   10Laura Verdonschot

   Fase per fase

   1. 14 uur 22. Sanne Cant is 13e geworden. Ze kon de goede lijn van in Herentals niet doortrekken. .
   2. 14 uur 22. Annemarie Worst maakte een sterke indruk na een weekendje rust en grijpt de derde plek. Denise Betsema valt net naast het podium. .
   3. 14 uur 21. Brand wint. Brand sprint van de kop af en houdt Alvarado net als vorig jaar af.  .
   4. Alvarado en Brand sprinten . . 14 uur 20.
   5. 14 uur 19. Brand geeft er een snok aan. Lucinda Brand wil het initiatief in handen houden en raakt vlot boven op de verraderlijke klim. Alleen Alvarado kan nog volgen. .
   6. 14 uur 19. Ook Manon Bakker, Anna Kay en Alicia Franck vinden nu weer even aansluiting. Betsema en Alvarado gunnen het hen niet en trekken door. .
   7. 14 uur 17. Brand drukt het tempo weer op het asfalt en geeft Van der Heijden nog maar eens een kans om terug te komen. Gaan we dan toch naar een sprint met 5? .
   8. 14 uur 15. Brand steekt de boel in de fik in de slotronde. Ze wil in Heusden-Zolder haar 9e overwinning van het seizoen binnenhalen en houdt het tempo strak. .
   9. Slotronde. Prikje van Brand. Met de bel voor de slotronde als jingle gaat Brand op de trappers staan. Alvarado is nog bij de les en volgt meteen in haar spoor. . 14 uur 13.
   10. 14 uur 12. Vier is nog altijd te veel voor Denise Betsema. Ze doet even een poging om op kop het verschil te maken.  .
   11. 14 uur 11. Alvarado heeft nog niet veel initiatief genomen in Heusden-Zolder. De wereldkampioene schuift slinks van het ene wiel naar het andere. Speelt ze het slim met het oog op een sprint? .
   12. 14 uur 09. Even loeren. Worst en Brand kijken even naar elkaar en besluiten om even krachten te sparen. Van der Heijden ziet het graag gebeuren en sluit weer aan. .
   13. 14 uur 07. Het podium ligt nog altijd niet vast, want er blijven nog steeds vier kandidaten over: Worst, Brand, Alvarado en Betsema.  .
   14. 14 uur 06. Conditioneel geeft Lucinda Brand flitsen van haar allerbeste vorm. Sven Nys op Play Sports.
   15. 14 uur 05. Annemarie Worst gaat als leidster de voorlaatste ronde in. Ze laat Brand, Alvarado en Betsema niet op adem komen na de sprint op het circuit van Zolder. .
   16. 14 uur 04. Op een lastig klimmetje moet Van der Heijden even bijpikkelen. In geen tijd ziet ze haar landgenotes afstand nemen. .
   17. 14 uur 02. Denise Betsema wil duidelijk niet speculeren op een sprint tegen Brand en Alvarado. Ze meet even de temperatuur op vooraan om te kijken of een ontsnapping mogelijk is. .
   18. 14 uur 01. Vijftal vooraan. De Nederlandse vrouwen kleuren weer met 5 de voorhoede. Betsema, Worst, Brand, Alvarado en Van der Heijden mogen halfweg koers bikkelen om de overwinning. .
   19. Fietswissel voor Brand. De omloop ligt er zeker niet slijkerig bij, maar Brand wil toch een nieuwe fiets. De leidster in de Superprestige komt zo weer achter Alvarado het veld in. Annemarie Worst maakt nu het mooie weer vooraan.  . 13 uur 58.
   20. 13 uur 57. Voorlopig is Annemarie Worst de enige die Lucinda Brand nog bij de kraag grijpt bij de start van de derde ronde. Betsema (3") en Alvarado (8") zetten een nieuwe inhaalpoging in. .