Ga naar de inhoud

Brand profiteert van slipper Alvarado en maakt er 2-2 van in Superprestige

Superprestige vrouwen
veldrijden Veldrijden
location Merksplas
trophy Lucinda Brand
einde
startfinish
012345

Lucinda Brand heeft na Niel 10 dagen geleden nu ook in Merksplas de Superprestigecross gewonnen. Na een beklijvend duel met Ceylin Alvarado kwam Brand solo aan, omdat de wereldkampioene in de slotronde twee keer ten val kwam. Denise Betsema eindigde na een knappe inhaalrace 2e. Sanne Cant knokte zich naar een 5e plaats.

Kijk hier naar een ruim verslag:

Foutjes in de slotronde kosten Alvarado zege

Het trio Brand, Alvarado, Worst zette de tegenstand vanaf de start onder druk in Merksplas. De Nederlandse vrouwen ontwikkelden een verschroeiend tempo. Worst moest als eerste kleur bekennen, maar Brand en Alvarado maakten er een topduel van.

 

Brand leek de sterkste vrouw in de cross maar na een misser in de zandbak ging Alvarado als leider de slotronde in. Haar broodje leek gebakken, maar onder druk gleed ze nog twee keer onderuit. Brand twijfelde niet en vloog erop en erover. Ze pakte zo haar tweede zege op een rij in de Superprestige.

 

Alvarado gaf ook de tweede plek nog uit handen want uit de achtergrond was Betsema nog verrassend sterk teruggekeerd. Na een mislukte start knokte ze zich van positie twintig naar de op een na hoogste podiumplek. 

 

Het was opnieuw Nederland boven, maar Sanne Cant hield de Belgische eer hoog met een sterke 5e plaats op iets meer dan een halve minuut van de winnaar. Met Kay en Clauzel waren uiteindelijk ook Groot-Brittannië en Frankrijk vertegenwoordigd in de top 10.

Veldrijdsters komen handen tekort om alle prijzen mee naar huis te nemen in Merksplas

Reacties:

Lucinda Brand (1e): "Alvarado en ik waren aan elkaar gewaagd vandaag. Maar zeker op dit parcours horen foutjes bij de cross. En daardoor kon ik dan makkelijk voorbij. In de stand zal het close blijven."

Denise Betsema (2e): "Ik ben heel blij met mijn tweede plaats na die slechte start. Ik had niet verwacht er nog zo dichtbij te raken. Ik start pas op de derde rij en het was hier smal. En de start is sowieso al niet mijn sterkste punt. Maar ik ben wel blij met mijn vorm en ik geniet er volop van."

Ceylin Alvarado (3e): "Het was een zware wedstrijd en ik zat op mijn limiet, daardoor maakte ik die foutjes. Bij die eerste val deed ik niets verkeerd en die tweede keer moest ik een put ontwijken. Daar gaat de hele daguitslag dan. Ik blijf leider in de stand, maar het zal wat beter moeten de komende wedstrijden om die plaats te behouden."

Rituitslag Cyclocross Merksplas
naamresultaatploeg
1
Lucinda Brand
43'10
2
Denise Betsema
6"
3
Ceylin del Carmen Alvarado
16"
4
Annemarie Worst
20"
5
Sanne Cant
36"
6
Yara Kastelijn
42"
7
Manon Bakker
z.t.
8
Anna Kay
56"
9
Puck Pieterse
1'05"
10
Perrine Clauzel
1'20"

Fase per fase

 1. 14 uur 25. Ontknoping in de slotronde: Alvarado valt 2 keer, Brand zegeviert.

  Ontknoping in de slotronde: Alvarado valt 2 keer, Brand zegeviert

 2. 14 uur 23. Betsema is de verrassende tweede na een inhaalrace. Alvarado sluit na twee valpartijen af op plaats drie. Worst is vierde en dan zien we de eerste Belgische. Sanne Cant knokt zich naar plaats 5. .
 3. 14 uur 23 match afgelopen
 4. 14 uur 22. Brand overleeft in het zand. Betsema zit haar op de hielen, maar ze kraakt niet. .
 5. 14 uur 21. Weer een val. Nog een val voor Alvarado! De laatste ronde verprutst haar wedstrijd. Ze moet ook haar stuur nog rechtzetten. over en uit voor de zege. .
 6. 14 uur 20. Brand trekt snoeihard door. Ze heeft de zege voor het grijpen! En Betsema is de regenboog nu ook voorbij. .
 7. 14 uur 20. Alvarado zoeft voorbij Brand in het zand.

  Alvarado zoeft voorbij Brand in het zand

 8. Alvarado tegen de vlakte! Is dit de beslissing? Alvarado gaat neer in een glibberige bocht. En dat is voor Brand uiteraard het signaal om resoluut over te nemen. . 14 uur 18.
 9. 14 uur 16. Laatste ronde! Met een voorsprong van zeven seconden begint Alvarado aan de finale. Brand geeft het volle pond en wordt ondertussen ook opgejaagd door Betsema. .
 10. 14 uur 15. Alvarado vliegt door het zand! Alvarado klieft weer gezwind door het zand. Brand moet voet aan grond zetten en zo heeft de wereldkampioene een gat. .
 11. 14 uur 15. Veldrijdster maakt stevige klap en is even groggy.

  Veldrijdster maakt stevige klap en is even groggy

 12. 14 uur 14. Ze moeten blijven rijden vooraan. Ze mogen niet naar elkaar beginnen te loeren. . Paul Herygers op Play Sports.
 13. 14 uur 13. Strijd om plaats 3. Denise Betsema heeft het achterwiel van Worst in het vizier. Ze gaat na een belabberde start dus nog meedoen voor het podium.  .
 14. 14 uur 12. Een klap voor de fiets van Alvarado. Wuyts en Herygers vrezen even voor materiaalpech, maar er lijkt niets aan de hand. .
 15. 14 uur 10. Betsema op 4. Denise Betsema is aan een helse achtervolgingstocht bezig. Na een mislukte start duikt ze nu al op in vierde positie. Achter haar rug zien we Sanne Cant. .
 16. 14 uur 08. Alvarado weet nu wat Brand waard is en houdt de benen eventjes stil. Ze laat haar concurrente opnieuw aansluiten bij het ingaan van ronde 5. .
 17. 14 uur 07. In deze vierde ronde draait Alvarado de rollen helemaal om. De regenboogtrui zet nu Brand stevig onder druk. Worst ziet zichtbaar af. .
 18. 14 uur 05. Alvarado grijpt de macht. De wereldkampioene vlamt ervandoor en Brand moet zich reppen om bij te blijven. .
 19. 14 uur 05. Worst kan tempo van Brand en Alvarado niet volgen.

  Worst kan tempo van Brand en Alvarado niet volgen

 20. 14 uur 03. Halfweg! De koers is halfweg. Brand blijft een verschroeiend tempo ontwikkelen. Zo lijken er nog maar drie vrouwen mee te spelen voor de zege. Daarachter is het status quo met een zeer degelijke Sanne Cant in groepje 2. .