• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lucinda Brand is de sterkste Nederlandse in boeiende cross in Boom

  Superprestige vrouweneinde
  Boom
  5/6
  00u 50m
  0123456

   Lucinda Brand heeft de Superprestige-cross in Boom naar haar hand gezet. De Nederlandse vocht in De Schorre een aantrekkelijk duel uit met haar landgenote Ceylin Alvarado. Door drie zeges op rij komt Brand naast Alvarado in de stand van de Superprestige.

   Bekijk hier het verslag:

   Dat het Nederland boven zou zijn, is al een tijdje geen verrassing meer. Het is vooral kijken wie een goede dag heeft. In de absolute beginfase leek dat te gelden voor Brand en Betsema, zij reden weg en Alvarado moest al snel een gaatje dichten met Sanne Cant in het wiel. 

    

   Cant zakte na een goede eerste ronde langzaam weg en van de winnares van vorig jaar, de Italiaanse Arzuffi, was helemaal geen spoor. Annemarie Worst kwam in de eerste ronde net niet bij de drie koploopsters en zou uiteindelijk vierde worden.

    

   De heuvelzone was de scherprechter vooraan. Alvarado sloeg een gaatje nadat Brand in de steilste afdaling een slippertje gemaakt had, maar Brand was enorm sterk bergop. Toen koploopster Alvarado en achtervolgers Brand en Betsema een ronde later opnieuw aan de heuvelzone kwamen, liet Brand Betsema achter en knalde bergop in een keer naar Alvarado.

    

   De wereldkampioene beet zich vast in het wiel. Bijna letterlijk, want in de materiaalzone smeet Brand iets te wild haar fiets voor Alvarado. Ze besefte meteen haar fout en hield wat in zodat Alvarado kon inlopen. 

    

   In de voorlaatste ronde legde Brand de basis voor haar zege. Niet toevallig alweer in de heuvelzone reed ze weg, om ijzersterk stand te houden.

   Brand laat de wereldkampioene achter in de voorlaatste ronde

   Brand excuseert zich voor haperende fietswissel

   Lucinda Brand maakte het verschil in de klim, waar ze beduidend sterker was dan Ceylin Alvarado. "Ceylin was uitmuntend in de afdaling, maar ik voelde wel dat ik begrop sterker was. Toch was het moeilijk om een gat te slaan. Gelukkig lukte het in de finale wel", reageert winnares Brand.

    

   Een veelbesproken fase was ook de fietswissel van Brand, waardoor Alvarado even opgehouden werd in de wisselzone. "Een vervelende samenloop van omstandigheden. Je moet snel beslissen en ik maakte de verkeerde keuze", steekt Brand de hand in eigen boezem.

    

   "Het is natuurlijk totaal niet mijn bedoeling om iemand onderuit te rijden. Ik heb uiteraard mijn excuses aangeboden", zegt Brand, die Alvarado erg sportief liet terugkeren. "Op die manier wil je geen concurrent uitschakelen. Ik hoop niet dat de mensen dat denken, want dat is absoluut niet het geval."

    

   Brand werd uiteindelijk bestraft met een boete van 120 Zwitserse frank. "Het was niet opzettelijk, maar ik begrijp deze beslissing", besloot de Nederlandse winnares. 

   Brand hindert Alvarado in de materiaalpost, maar profiteert er niet van

   Rituitslag Cyclocross Boom (vrouwen)Rituitslag Cyclocross Boom (vrouwen)

     naamresultaat
   1Lucinda Brandin 46'44"
   2Ceylin del Carmen Alvarado10"
   3Denise Betsema45"
   4Annemarie Worst1'06"
   5Yara Kastelijn1'20"
   6Clara Honsinger (VS)1'28"
   7Maghalie Rochette (Can)1'36"
   8Puck Pieterse1'41"
   9Manon Bakker1'55"
   10Anna Kay2'03"
   11Sanne Cant2'11"

   Fase per fase

   1. 14 uur 30. Alvarado rijdt het gat niet meer dicht in de slotronde, Brand zegeviert in Boom.

    Alvarado rijdt het gat niet meer dicht in de slotronde, Brand zegeviert in Boom

   2. 14 uur 29. Daar is Cant. De Belgische kampioene Sanne Cant finisht als 11e op 2 minuten en 11 seconden. Dat zal toch een ontgoocheling zijn voor Cant. .
   3. 14 uur 28. Betsema op het podium, Worst op vier. Betsema wordt derde op 45 seconden en ook plaatsen vier en vijf zijn voor Nederland. Voor Worst en Kastelijn. .
   4. 14 uur 26. Brand wint oververdiend. Drie op drie voor Brand in de Superprestige. Ze is te sterk voor Alvarado en komt ook naast de wereldkampioene in de stand van de Superprestige. Alvarado finisht op 10 seconden. .
   5. 14 uur 25. Brand rijdt ook nog eens fantastisch door het zand. De mond vaak wijd open. Wat een karakter. Alvarado lijkt de strijd te staken. .
   6. 14 uur 21. Dit mag niet fout gaan voor Brand . Brand overleeft de gevaarlijkste afdaling en moet nu rekenen op haar kracht om de zege veilig te stellen. Het ziet er goed uit voor Brand, want Alvarado volgt nu al op 11 seconden. .
   7. 14 uur 20. Brand laat de wereldkampioene achter in de voorlaatste ronde.

    Brand laat de wereldkampioene achter in de voorlaatste ronde

   8. 14 uur 19. Laatste ronde. Met een voorsprong van 6 seconden begint Brand aan de laatste ronde. Alvarado geeft zich niet gewonnen hoor. Ze blijft Brand onder druk zetten. Alles zal afhangen van de heuvelzone. .
   9. 14 uur 18. Valpartij van Worst. Voor Worst gaat het mis bij haar achtervolging op Betsema in de achtergrond. Ze valt, maar kan gelukkig wel verder. Ze rijdt rond als nummer vier. .
   10. 14 uur 17. In de technische en glibberige afdaling is Alvarado  normaal in het voordeel, maar ze kan nauwelijks iets van de achterstand op Brand afknijpen. .
   11. 14 uur 16. Brand hindert Alvarado in de materiaalpost, maar profiteert er niet van .

    Brand hindert Alvarado in de materiaalpost, maar profiteert er niet van

   12. 14 uur 15. Brand rijdt weg. Brand trekt in deze vijfde ronde opnieuw stevig door in de heuvelzone en dat doet Alvarado de das om. De wereldkampioene hapert even en moet meteen een gaatje laten van 8 seconden. .
   13. 14 uur 13. Brand gooit haar fiets voor Alvarado, maar wacht Alvarado op. In de materiaalkeuze gooit Brand haar fiets veel te wild weg bij de wissel. Zo wordt Alvarado serieus opgehouden. Brand heeft haar fout wel meteen door en houdt wat in. Fair play. .
   14. 14 uur 10. Cant volgt op plaats 11. Sanne Cant had gehoopt dat het vandaag wat beter zou gaan, zei ze vooraf, maar dat lukt niet echt. Ze volgt op meer dan een minuut op plaats 11. .
   15. 14 uur 10. Sterke Brand dicht de kloof met Alvarado in de vierde ronde.

    Sterke Brand dicht de kloof met Alvarado in de vierde ronde

   16. 14 uur 07. Betsema al op 27 seconden. Over de twee sterkste rensters in deze cross bestaat geen enkele discussie. Alvarado en Brand hebben Betsema al op 27 seconden gereden, dat zegt de chrono van Renaat Schotte. .
   17. 14 uur 06. Krachtpatser Brand als een raket naar Alvarado. Op de eerste helling van ronde drie vliegt Brand opeens naar Alvarado. Wat een nummertje bergop. En ze doet het nog eens over op de volgende helling. Alvarado bijt zich wel vast in het wiel. .
   18. 14 uur 03. Kastelijn, Pieterse en Worst zijn de nummer vier, vijf en zes na drie rondes. Daarna zien we Rochette, Bakker, Cant en Kay. Samen met dus Alvarado, Brand en Betsema is dat de top tien. .
   19. 14 uur . Cant is momenteel 9e. Ver achter de top drie zien we onder meer Kastelijn en Worst op meer dan 30 seconden achter Alvarado. Cant rijdt als 9e rond op 45 seconden. .
   20. 14 uur . Brand laat Betsema achter. Brand rijdt stukje bij beetje de achterstand op Alvarado weg. Ze laat Betsema achter en gebruikt hij pure power om richting de wereldkampioene te rijden. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   (vrouwen)Middelkerke - Middelkerke5 rondesDenise Betsema
   RadomirGieten - Gieten5 rondesCeylin del Carmen Alvarado
   (vrouwen)Heusden-Zolder - Heusden-Zolder5 rondesLucinda Brand
   BoomBoom - Boom6 rondesLucinda Brand
   vrouwenNiel - Niel5 rondesLucinda Brand
   RuddervoordeRuddervoorde - Ruddervoorde5 rondesCeylin del Carmen Alvarado
   MerksplasMerksplas - Merksplas5 rondesLucinda Brand
   GavereGavere - Gavere5 rondesLucinda Brand