• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel verzorgt 1 dag na zijn Europese titel ook in Niel de show

  Rectavit Series: Jaarmarktcrosseinde
  Niel
  9/9
  01u 10m
  0123456789

   Een dag na het EK veldrijden heeft kersvers Europees kampioen Mathieu van der Poel ook in Niel gedemonstreerd dat hij de sterkste is in het veld. In de modderpoel van de Jaarmarktcross reed de Nederlander onbedreigd naar de winst.

   Samenvatting van de Jaarmarktcross

   Turbo van Van der Poel slaat na een kwartier aan

   Het was een korte nacht voor Mathieu van der Poel na zijn Europese titel in Italië. De wekker ging om 5 uur al af om vervolgens het vliegtuig te nemen om op tijd in Niel aan de start te verschijnen. "Ik heb al genoeg getraind en heb gewoon zin om te crossen", verklaarde Van der Poel zijn keuze voor de Jaarmarktcross.

    

   Het zou uiteindelijk alsnog een veredelde training worden voor de wereldkampioen. Een kwartier lang bekeek hij het vanaf een afstand, maar hij had aan één goeie zandstrook genoeg om een definitief gat te slaan.

    

   Van der Poel wervelde en wentelde door de modder en liet zich op geen foutje betrappen. Het was een ondankbare taak voor Laurens Sweeck in de achtergrond. Aanvankelijk kon hij de schade nog beperken, maar ronde na ronde zag hij daarna zijn achterstand oplopen. Uiteindelijk verloor hij bijna anderhalve minuut. Een dolgelukkige Thijs Aerts legde beslag op de laatste podiumplaats.

   Deze als koe verklede fan slaat een modderfiguur

   Van der Poel: "Moet eens wat vaker mijn wekker zo vroeg zetten"

   • Mathieu van der Poel (winnaar): "Het ging goed vandaag, beter dan gisteren. Ik moet misschien eens wat vaker mijn wekker zo vroeg zetten (lacht). Ik denk dat ik op de goeie weg ben. Het was leuk rondrijden zo, met al dat publiek. Dat valt met niet veel te vergelijken."

    

   • Laurens Sweeck (tweede): "Mathieu had in het begin overschot, terwijl ik naar mijn tempo moest zoeken. Eigenlijk demarreerde hij een ronde te vroeg voor mij, al had ik sowieso geen antwoord gehad. Ik was niet genoeg gerecupereerd van gisteren."

    

   • Thijs Aerts (derde): "Er was 1 iemand niet bij van het podium van gisteren (Iserbyt) en nu sta ik op die podiumplaats. Dat is plezant. Ik merk dat ik gegroeid ben in vergelijking met vorig jaar. Ik kan mijn broer Toon op training ook al wat langer volgen. Ik word doorgaans beter naarmate het seizoen vordert. Dat voel ik nu ook weer."

   Van der Poel: "Het ging beter dan gisteren"

   Sweeck: "Was niet gerecupereerd van gisteren"

   Aerts: "Ben gegroeid in vergelijking met vorig jaar"

   Uitslag
   1. Mathieu van der Poel (Ned)  
   2. Laurens Sweeck op 1'20"
   3. Thijs Aerts 1'36"
   4. Tom Meeusen 1'42"
   5. Diether Sweeck 1'42"
   6. Jens Adams 1'42"
   7. Marcel Meisen (Dui) 1'42"
   8. David van der Poel (Ned) 2'03"
   9. Wietse Bosmans 2'30"
   10. Yannick Peeters 2'35"

   Fase per fase

   1. 16 uur match afgelopen
   2. 15 uur 59. Sweeck verliest uiteindelijk 1'20" op Van der Poel. Hij heeft het in de laatste ronde rustig aan gedaan. Thijs Aerts balt de vuist met zijn 3e plaats.
   3. 15 uur 56. Van der Poel heeft zijn armen gestrekt. Hij volgt zichzelf op in Niel. Het is nu enkel uitkijken naar de achterstand van Sweeck. Is die binnen de minuut binnen.
   4. 15 uur 55. Niet dat het Van der Poel aan applaus ontbreekt in zijn carrière, maar hij maakt van deze slotronde een triomftocht en raapt gretig het applaus van de toeschouwers op.
   5. 15 uur 55. Van der Poel heeft zichzelf niet gespaard. Dan had hij wel 40 minuten het gezelschap van iemand anders geduld hebben. Paul Herygers.
   6. Slotronde. Van der Poel begint met een voorsprong van 50 seconden aan de laatste ronde. Lapt hij Sweeck nog een volle minuut aan de met modder besmeurde broek? 15 uur 52.
   7. 15 uur 49. Van der Poel blijft zijn pedalen geselen. Hij is op weg naar een 3 op 3. Wil hij dit seizoen alle crossen winnen waaraan hij deelneemt? Vorig seizoen klokte Van der Poel af op 32 op 34.
   8. 15 uur 46. De podiumplaatsen lijken nu al in steen gebeiteld. Aerts slaagt er niet in op te schuiven naar Sweeck, maar heeft desondanks toch een ruime voorsprong op het trio Adams, Meeusen en Diether Sweeck.
   9. 15 uur 41. Van der Poel maakt er een erezaak van om ronde na ronde beter te doen. Vooral op de stukken waar het even wat minder ging toch tonen: zie je wel dat ik het kan. Michel Wuyts.