Van der Poel rijdt met vingers in de neus naar 6e Nederlandse titel op een rij

  Nederlands kampioenschap veldrijdeneinde
  Rucphen
  7/8
  02u 05m
  012345678

   Het zal niemand verbazen: Mathieu van der Poel heeft het Nederlands kampioenschap veldrijden gewonnen. Op het snelheidsparcours in Rucphen reed hij de hele race solo. Lars van der Haar was de "best of the rest". Joris Nieuwenhuis klom als 3e mee op het podium.

   Vooraf was al duidelijk dat alleen materiaalpech of een zware val Van der Poel van een zesde nationale titel op een rij zouden kunnen houden. Maar die kwam de wereldkampioen niet tegen onderweg. Hij nam meteen na het startschot het initiatief en na amper een halve ronde had hij alle concurrenten al van zich afgeschud.

    

   Op het snelheidsparcours in Rucphen werkte hij een vlekkeloze cross af. Zelfs de carrousel kreeg hem niet dolgedraaid. Na iets meer dan een uur mocht Van der Poel zijn handen in de lucht gooien. Met zes titels op een rij evenaart hij de prestatie van Lars Boom tussen 2007 en 2012.

    

   Lars van der Haar was de renner die Van der Poel nog het langst in het vizier kon houden, maar de kleine renner van Telenet was tevreden met zilveren. Van Kessel leek na twee rondes nog op weg naar brons, maar dat was buiten Nieuwenhuis gerekend. Die kwam goed voor de dag en liet Van Kessel al snel achter op zijn weg naar het podium.

    

   “Het ging vrij goed vandaag", vertelde Van der Poel na zijn overwinning. “Lars was in het begin erg sterk. Ik moest echt gas geven om het verschil te kunnen maken. Toen ik dat verschil eenmaal had, moest ik het gewoon vasthouden. Daar was dit rondje erg geschikt voor. Maar ik kon mijzelf niet helemaal uitleven op dit parcours door al het draaien en keren. Er was wel veel publiek. Dat is mooi."

   Uitslag
   1. Mathieu van der Poel in 1u01'25"
   2. Lars van der Haar op 36"
   3. Joris Nieuwenhuis 1'04"
   4. Corné van Kessel 2'36"
   5. Stan Godrie 2'54"
   6. Maik van der Heijden 3'21"
   7. David van der Poel 3'41"
   8. Gosse van der Meer 4'30"
   9. Kelvin Bakx 4'45"
   10. Koen van Dijke 4'51"

   Fase per fase

   1. 14 uur 48 match afgelopen
   2. 14 uur 47. Lars van der Haar wordt tweede. Hij was duidelijk de "best of the rest". Joris Nieuwenhuis is de derde man op het podium.
   3. 14 uur 46. Een 6e trui voor MVDP. De handen in Rucphen gaan op elkaar voor Mathieu van der Poel. Hij pakt zijn 6e titel op een rij na een logische solo.
   4. 14 uur 43. Van der Poel duikt een laatste keer de gekke carrousel in. Hij draait nog een keer lekker rond en dan mag hij zijn nagelnieuwe trui aantrekken.
   5. 14 uur 39. De bel! Van der Poel duikt de slotronde in. Zonder (grote) ongelukken is hij straks opnieuw Nederlands kampioen.
   6. 14 uur 36. Een slippertje! Jawel, het achterwiel van Van der Poel schuift even weg. Schade is er niet, maar toch. Het is niet meer helemaal de perfecte race.
   7. 14 uur 32. Kamp wint bij de beloften. De beloften reden twee rondjes minder in Nederland. Ryan Kamp kaapt de Nederlandse titel weg. Mees Hendrikx en Pim Ronhaar staan straks naast hem op het podium.
   8. 14 uur 32. Hij is op geen foutje te betrappen die Van der Poel. Je verwacht natuurlijk een soloslim voor de wedstrijd, maar het blijft indrukwekkend.
   9. 14 uur 29. 6 op een rij. Van der Poel is op weg naar zijn 6e Nederlandse driekleur op een rij. Hij doet zo evengoed als Lars Boom tussen 2007 en 2012.
   10. 14 uur 23. Na 5 ronden. De achterblijvers laten Van der Poel rustig passeren. Zo kan hij weer alleen over de finish rijden. Het is aftellen. Ook het podium is ongewijzigd: Van der Haar op 2, Nieuwenhuis op 3. Van Kessel is helemaal uit de wedstrijd verdwenen.
   11. 14 uur 21. De materiaalmannen in Rucphen hebben weinig werk. Er ligt amper modder op de omloop.
   12. 14 uur 17. Van der Poel maakt er een trainingsritje van. Hij krijgt overal de handen op elkaar en mensen nemen ook met veel plezier foto's van hun wereldkampioen. Van der Haar ligt op zilverkoers op bijna 25 seconden van de leider.
   13. 14 uur 14. Van der Poel frutselt een beetje aan zijn schoen. Hij heeft er alle tijd voor. .
   14. 14 uur 09. Na 3 ronden. Van der Poel zet zijn solo voort. Van der Haar rijdt 10 seconden na de wereldkampioen over de lijn. Hij wordt stilaan opgejaagd door Nieuwenhuis. Van Kessel krijgt het lastig.
   15. 14 uur 05. Joris Nieuwenhuis zet Corné van Kessel onder druk in de achtervolging. De strijd om de ereplaatsen zal spannender worden dan de titelstrijd.
   16. 14 uur 05. Er staat best veel volk langs het parcours in Rucphen. De situatie is ongewijzigd: een ontketende Van der Poel die voor Lars van der Haar rijdt. .
   17. 14 uur . Hopelijk krijgen de Nederlandse fans straks bij de vrouwen een spannendere wedstrijd te zien. Van der Poel rijdt solo rond. Een alleenheerser. .
   18. 13 uur 53. Na 1e ronde. Uiteraard rijdt Mathieu van der Poel al netjes op kop van de wedstrijd. Zijn voorsprong op Van der Haar blijft nog binnen de perken. De renner van Telenet Baloise Lions heeft zo'n 5 seconden aan zijn broek. De strijd om de derde plaats is er voorlopig een tussen Nieuwenhuis en Van Kessel.