Geen Nederlandse zege bij de vrouwen: Blanka Vas zet Kermiscross van Ardooie naar haar hand

  Losse crossen
  veldrijden Veldrijden
  location Ardooie
  trophy Blanka Vas
  einde
  startfinish
  01234567

  Blanka Kata Vas heeft de Kermiscross in Ardooie op haar naam geschreven. De Hongaarse liet iets na halfweg Shirin van Anrooij achter. Het Britse toptalent Zoe Bäckstedt eindigde 5e, Sanne Cant werd 7e in haar eerste cross van het seizoen.

  Blanka Vas domineert, Bäckstedt botst op de profs

  De zon kwam er net op tijd door in Ardooie. De regen van de voorbije uren had het parcours modderig gemaakt, maar baggeren werd het niet. 

   

  Alle ogen waren gericht op het Britse toptalent Zoe Bäckstedt, maar als juniore (Zoe werd dit jaar wereldkampioen op de weg en in het veld) bleek het toch nog moeilijk opboksen tegen de profs. 

   

  Blanka Vas en Shirin van Anrooij trokken vrij snel ten aanval. Bäckstedt kon dat tempo niet aan, maar probeerde moedig aan te klampen. Toch viel ze uiteindelijk terug tot een 5e plaats. 

   

  De Hongaarde Blanka Vas had geen zin om samen met Van Anrooij naar de finish te rijden en besloot om er alleen op uit te trekken. De zege was binnen. 

   

  Shirin van Anrooij op 2 en Van Alphen op 3. Norbert Riberolle is de eerste Belgische op plek 4. Sanne Cant werd zevende.

  Uitslag Kermiscross Ardooie (vrouwen)Uitslag Kermiscross Ardooie (vrouwen)

  Blanka Vas (1e): "Gelukkig maar één zware ploeterzone"

  "Het zag er misschien uit alsof deze overwinning heel gemakkelijk binnen te halen was, maar de waarheid is anders", begon Blanka Vas haar interview na afloop. 

   

  "Ik heb hier stevig voor moeten knokken en doorgeven. In het begin van de wedstrijd probeerde ik enkele keren te demarreren, maar ze lieten me niet gaan. Tot ik een derde keer op de pedalen ging staan, net voor we het asfalt richting de aankomstzone opdraaiden. Van Anrooij maakte daarop een foutje waardoor ik plots een mooie kloof kreeg op de rest."   

   

  Het parcours van de Kermiscross in Ardooie lag er, door de hevige regenval deze voormiddag, op sommige plaatsen heel modderig bij. "Gelukkig was er maar één zware ploeterzone", zei Vas. "De rest van het parcours kan je omschrijven als glibberig, maar bovenal technisch. En dat is dan wel weer in mijn voordeel."  

  Shirin van Anrooij (2e): "Al met al een goed gevoel voor een eerste cross. Ik moet nog wennen aan de interval, ik heb ook nog niet veel crosstraining gedaan. Ik hoop dat het komend weekend in Tabor technisch wat beter is."

  Fase per fase

  1. 15 uur 01. Vas wint. Shirin van Anrooij wordt tweede op een halve minuut, Van Alphen is derde .
  2. 14 uur 57. De bel van de laatste ronde. De Hongaarse Blanka Kata Vas hoort het gerinkel van de bel die de laatste ronde aankondigt. Ze heeft een stevige voorsprong op Van Anrooij, 21 seconden. En dan is het wachten op Aniek van Alphen. .
  3. 14 uur 54. Blanka Vas is er alleen vandoor.

   Blanka Vas is er alleen vandoor

  4. 14 uur 45. De Vas is gaan vliegen. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde heeft Vas 15 seconden voorsprong op Van Anrooij. Van Alphen is derde op 1 minuut 33 seconden. Het podium lijkt, zonder pech, bekend. .
  5. 14 uur 37. Blanka Vas is weer weg. De Hongaarse Vas slaat opnieuw een kloof en op het asfalt van Ardooie neemt ze afstand van van Anrooij. Van Alphen heeft de jonge Backstedt achter gelaten. Die volgt al op meer dan een minuut. .
  6. 14 uur 34. Status quo na 3 ronden. De twee leidsters gaan samen de vierde ronde in. Daar achter heeft Backstedt heeft het gezelschap gekregen van de Nederlandse Aniek van Alphen .
  7. 14 uur 31. Sanne Cant op één minuut. Voorbij de materiaalpost is er een hergroepering vooraan. Vas en Van Anrooij zijn weer samen. Bäckstedt krijgt het gaatje niet dicht. Belgisch kampioene Sanne Cant volgt al op 1 minuut met Riberolle. .
  8. 14 uur 31. Het veld helemaal uit elkaar. De modder in Ardooie eist z'n tol. Het hele peloton is volledig versnipperd.  .
  9. 14 uur 27. Blank Vas er vandoor. De Hongaarse Vas versnelt en Van Anrooij moet een gaatje laten. De kloof met de jonge Backstedt is groter geworden. Meer dan 30 seconden. .
  10. 14 uur 22. Van Anrooij en Vas leiden na 1 ronde. Snelle start in Ardooie van Shirin van Anrooij en de Hongaarse Blanka Vas. Zoë Backstedt volgt op een handvol seconden. .
  11. 14 uur 15. Pang! De vrouwen zijn gestart.

   Pang! De vrouwen zijn gestart

  12. 13 uur 28. De zon komt door de wolken piepen. De grauwe lucht heeft plaatsgemaakt voor blauw, hier en daar een wolkje en de zon. Het sein voor het publiek om ook mondjesmaat op de cross aan te komen. Een echte kermiscross met de geur van pensen en vers getapte pintjes. .
  13. 13 uur 27. Alle ogen op Zoe Bäckstedt. Alle ogen zijn gericht op het Britse fenomeen Zoe Bäckstedt. 18 jaar is ze nog maar. Ze werd dit jaar wereldkampioen op de weg en in het veld bij de junioren.  .
  14. Aan de VIP-tent ligt het er iets droger bij. 13 uur 24.
  15. Het zal ploeteren worden. 13 uur 23.
  16. Het is nat in Ardooie. 13 uur .