Ga naar de inhoud

Geen Nederlandse zege bij de vrouwen: Blanka Vas zet Kermiscross van Ardooie naar haar hand

 do 20 oktober 2022 16:40
Kermiscross Ardooie (vrouwen)
Losse crossen
7 rondes
14:15 Ardooie
Blanka Vas
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7

    Blanka Kata Vas heeft de Kermiscross in Ardooie op haar naam geschreven. De Hongaarse liet iets na halfweg Shirin van Anrooij achter. Het Britse toptalent Zoe Bäckstedt eindigde 5e, Sanne Cant werd 7e in haar eerste cross van het seizoen.

    Blanka Vas domineert, Bäckstedt botst op de profs

    De zon kwam er net op tijd door in Ardooie. De regen van de voorbije uren had het parcours modderig gemaakt, maar baggeren werd het niet. 

     

    Alle ogen waren gericht op het Britse toptalent Zoe Bäckstedt, maar als juniore (Zoe werd dit jaar wereldkampioen op de weg en in het veld) bleek het toch nog moeilijk opboksen tegen de profs. 

     

    Blanka Vas en Shirin van Anrooij trokken vrij snel ten aanval. Bäckstedt kon dat tempo niet aan, maar probeerde moedig aan te klampen. Toch viel ze uiteindelijk terug tot een 5e plaats. 

     

    De Hongaarde Blanka Vas had geen zin om samen met Van Anrooij naar de finish te rijden en besloot om er alleen op uit te trekken. De zege was binnen. 

     

    Shirin van Anrooij op 2 en Van Alphen op 3. Norbert Riberolle is de eerste Belgische op plek 4. Sanne Cant werd zevende.

    Uitslag Kermiscross Ardooie (vrouwen)

    naamresultaat
    1
    Blanka Vas
    2
    Shirin van Anrooij
    3
    Aniek van Alphen
    4
    Marion Norbert Riberolle
    5
    Zoe Backstedt (GBr)
    6
    Marie Schreiber (Lux)
    7
    Sanne Cant
    8
    Alicia Franck
    9
    Marthe Truyen
    10
    Ellen Van Loy

    Blanka Vas (1e): "Gelukkig maar één zware ploeterzone"

    "Het zag er misschien uit alsof deze overwinning heel gemakkelijk binnen te halen was, maar de waarheid is anders", begon Blanka Vas haar interview na afloop. 

     

    "Ik heb hier stevig voor moeten knokken en doorgeven. In het begin van de wedstrijd probeerde ik enkele keren te demarreren, maar ze lieten me niet gaan. Tot ik een derde keer op de pedalen ging staan, net voor we het asfalt richting de aankomstzone opdraaiden. Van Anrooij maakte daarop een foutje waardoor ik plots een mooie kloof kreeg op de rest."   

     

    Het parcours van de Kermiscross in Ardooie lag er, door de hevige regenval deze voormiddag, op sommige plaatsen heel modderig bij. "Gelukkig was er maar één zware ploeterzone", zei Vas. "De rest van het parcours kan je omschrijven als glibberig, maar bovenal technisch. En dat is dan wel weer in mijn voordeel."  

    Shirin van Anrooij (2e): "Al met al een goed gevoel voor een eerste cross. Ik moet nog wennen aan de interval, ik heb ook nog niet veel crosstraining gedaan. Ik hoop dat het komend weekend in Tabor technisch wat beter is."

    Fase per fase

    15:01

    Vas wint

    Shirin van Anrooij wordt tweede op een halve minuut, Van Alphen is derde

    14:57

    De bel van de laatste ronde

    De Hongaarse Blanka Kata Vas hoort het gerinkel van de bel die de laatste ronde aankondigt. Ze heeft een stevige voorsprong op Van Anrooij, 21 seconden. En dan is het wachten op Aniek van Alphen.

    14:54

    Blanka Vas is er alleen vandoor

    14:52
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    14:45

    De Vas is gaan vliegen

    Bij het ingaan van de voorlaatste ronde heeft Vas 15 seconden voorsprong op Van Anrooij. Van Alphen is derde op 1 minuut 33 seconden. Het podium lijkt, zonder pech, bekend.

    14:37

    Blanka Vas is weer weg

    De Hongaarse Vas slaat opnieuw een kloof en op het asfalt van Ardooie neemt ze afstand van van Anrooij. Van Alphen heeft de jonge Backstedt achter gelaten. Die volgt al op meer dan een minuut.

    14:34

    Status quo na 3 ronden

    De twee leidsters gaan samen de vierde ronde in. Daar achter heeft Backstedt heeft het gezelschap gekregen van de Nederlandse Aniek van Alphen

    14:31

    Sanne Cant op één minuut.

    Voorbij de materiaalpost is er een hergroepering vooraan. Vas en Van Anrooij zijn weer samen. Bäckstedt krijgt het gaatje niet dicht. Belgisch kampioene Sanne Cant volgt al op 1 minuut met Riberolle.

    14:31

    Het veld helemaal uit elkaar.

    De modder in Ardooie eist z'n tol. Het hele peloton is volledig versnipperd. 

    14:27

    Blank Vas er vandoor

    De Hongaarse Vas versnelt en Van Anrooij moet een gaatje laten. De kloof met de jonge Backstedt is groter geworden. Meer dan 30 seconden.

    14:22

    Van Anrooij en Vas leiden na 1 ronde

    Snelle start in Ardooie van Shirin van Anrooij en de Hongaarse Blanka Vas. Zoë Backstedt volgt op een handvol seconden.

    14:15

    Pang! De vrouwen zijn gestart

    13:28

    De zon komt door de wolken piepen

    De grauwe lucht heeft plaatsgemaakt voor blauw, hier en daar een wolkje en de zon. Het sein voor het publiek om ook mondjesmaat op de cross aan te komen. Een echte kermiscross met de geur van pensen en vers getapte pintjes.

    13:27

    Alle ogen op Zoe Bäckstedt

    Alle ogen zijn gericht op het Britse fenomeen Zoe Bäckstedt. 18 jaar is ze nog maar. Ze werd dit jaar wereldkampioen op de weg en in het veld bij de junioren. 

    13:24

    Aan de VIP-tent ligt het er iets droger bij

    13:23

    Het zal ploeteren worden

    13:01

    De startlijst bij de vrouwen: Vas, Bäckstedt, Cant, Riberolle, Van Loy en Van Anrooij.

    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    13:00

    Het is nat in Ardooie