Niet te kloppen in zijn eerste cross, Quinten Hermans is heer en meester in Ardooie: "Wil EK winnen"

  Losse crossen
  veldrijden Veldrijden
  location Ardooie
  trophy Quinten Hermans
  einde
  startfinish
  012345678910

   Quinten Hermans heeft indruk gemaakt in zijn eerste cross van het seizoen. De renner van Tormans pakte halverwege de cross in Ardooie het commando over en liet niet meer los. Uiteindelijk had hij bijna een minuut voorsprong op de nummer 2, de Spanjaard Felipe Orts. 

   Op het WK wielrennen in Wollongong was het al duidelijk dat Quinten Hermans in topvorm is. Hij was er in volle finale de gedroomde bondgenoot van Remco Evenepoel. 

    

   Het uitstapje naar de VS (Waterloo en Fayetteville) liet hij links liggen, maar dat heeft geen enkele invloed gehad op zijn conditie. Integendeel. 

    

   In Ardooie keek hij de eerste ronden de kat uit de boom. Maar toen halverwege de cross Stybar aan kop kwam, vond ook Quinten Hermans dat het tijd was om over te pakken. 

    

   Hermans kreeg eerst nog Laurens Sweeck en de Spanjaard Felipe Orts mee, maar dat duldde hij niet echt lang. Uiteindelijk won hij met meer dan een straatlengte voorsprong op de Spanjaard Felipe Orts.

   Uitslag Kermiscross ArdooieUitslag Kermiscross Ardooie

     naamresultaat
   1Quinten Hermans1u02'20"
   2Felipe Ortsop 44"
   3Laurens Sweeck1'08"
   4Mees Hendrikx1'19"
   5Emiel Verstrynge1'22"
   6Gerben Kuypers1'28"
   7Jens Adams1'37"
   8Aaron Dockx1'41"
   9Arne Baers1'56"
   10Daan Soete2'02"

   Reacties na de cross: Hermans wil Europees kampioen worden, Sweeck blijft achter met zuur gevoel

   Quinten Hermans: "Ik voelde me heel goed, maar ik wil niet te hoog van de toren blazen. Het parcours lag me en leende zich ertoe om alleen te rijden. Ik kon mijn vermogen kwijt, het was niet super technisch."

    

   "Over 2 weken wil ik Europees kampioen worden in Namen. Daar mik ik op. Ik wil niets aan het toeval overlaten."

   Felipe Orts (2e): "Ik ben super blij met deze prestatie, het is een perfecte motivatie voor de volgende races. Quinten Hermans was gewoon te sterk vandaag. Ik kon hem even volgen, maar dan ging het te snel. Ik ben heel blij met deze tweede plaats."

    

   "Zondag staat de wereldbeker in Tabor op het programma, voor mij de eerste manche van de wereldbeker. Ik wil daar goed zijn."

   Laurens Sweeck (3e): "Ik kan niet zeggen dat de jetlag van de reis naar Amerika al verteerd is. Ik hoop dat ik de komende dagen in mijn ritme kom."

    

   "Het is een beetje zuur dat het vorige zondag niet lukte. Het had er zondag in Fayetteville al op moeten zijn. Maar de conditie is goed. Ik wil gewoon constant presteren dit seizoen en pieken richting de kampioenschappen."

   Fase per fase

   1. 16 uur 42. One man show. Hermans maakt er een demonstratie van. De man uit Turnhout rijdt de concurrentie op een hoopje. Orts volgt al op 45 seconden, Sweeck op iets meer dan een minuut. .
   2. 16 uur 34. Nog twee ronden voor de leider. Het gat met de achtervolgers groeit en groeit. Orts heeft Sweeck achter gelaten en volgt op 40 seconden. Sweeck zoekt z'n laatste adem op 14 seconden van Orts. .
   3. 16 uur 33. Er staat vandaag geen maat op Hermans. Speaker.
   4. 16 uur 26. Meer dan halve minuut voor Quinten Hermans. De renner van Tormans heeft na zeven ronden wedstrijd letterlijk een straatlengte voorsprong op het duo Orts en Sweeck en daarachter drie renners Hendrikx, Verstringhe en Gerben Kuypers .
   5. 16 uur 24. Nog 4 ronden voor Hermans. Quinten Hermans vergroot zijn voorsprong op...Felipe Orts. De Spanjaard heeft Laurens Sweeck achter gelaten. Stybar volgt in de achtergrond rond de 10e plaats op 1.35. .
   6. 16 uur 19. Quinten Hermans pakt de kop over.

    Quinten Hermans pakt de kop over

   7. 16 uur 12. Quinten Hermans schudt aan de boom. Hermans wil zijn metgezellen Orts en Laurens Sweeck achterlaten. Hij versnelt voorbij de materiaalpost. Het verschil met de achtervolgers wordt groter, een 15-tal seconden aan de streep. Mees Hendrikx en Verstringhe zitten in de achtervolging. .
   8. 16 uur 07. Orts en Hermans slaan een gat. De Spanjaard Orts en Quitnten Hermans gaan samen de 5e ronde in met een handvol seconden voorsprong op Laurens Sweeck die het gat probeert toe te rijden. Stybar bekoopt zijn inspanning van de vorige ronde blijkbaar en zakt ver terug. .
   9. 16 uur 04. Stybar op kop! Wijziging vooraan bij het ingaan van de vierde ronde. Zdenek Stybar voert een kopgroep van een  10-tal renners aan met daarin ook de broers Sweeck. Quinten Hermans, Orts, Verstringhe, Soete en Jens Adams.; De Tsjech is duidelijk niet gekomen om als figurant mee te rijden. .
   10. 15 uur 56. Einde van de tweede ronde een viertal renners zondert zich af. Orts, de gebroeders Sweeck en Quinten Hermans proberen een gaatje te maken, maar de achtervolgers zitten niet ver. Stybar heeft de slag een beetje gemist en moet achtervolgen. .
   11. 15 uur 55. De modder droogt op. De zon en de wind zorgen ervoor dat het parcours wat opdroogt en dus sneller wordt. .
   12. 15 uur 50. Snelle eerste ronde. De favorieten roeren zich in de eerste ronde. De Spanjaard Orts neemt de kop en Sweeck, Verstringhe, Hermans en Soete pikken aan. Het peloton op een lint. .
   13. 15 uur 48. Start in Ardooie! 59 renners zijn vertrokken voor een uurtje crossen door de Ardooise weiden. Tien ronden in totaal. .
   14. 15 uur 45. Start! De mannen schieten uit de startblokken.

    Start! De mannen schieten uit de startblokken

   15. Bij de vrouwen was het Vas die Van Anrooij achter zich liet. Ook de zon kwam er intussen door. . 15 uur 37.
   16. 15 uur 36.
   17. Het is nat in Ardooie. 13 uur 07.