Wout van Aert is de zand- en sneeuwkoning van Mol

  Losse crossen
  veldrijden Veldrijden
  location Mol
  trophy Wout van Aert
  einde
  startfinish
  012345678910

  Wout van Aert heeft zijn eerste veldrit in de Belgische driekleur gewonnen. Van Aert was in de Zilvermeercross in Mol de sterkste in het zand en kende dus een goeie repetitie voor het WK in Oostende (31 januari). Laurens Sweeck werd tweede. Heel wat toppers stuurden hun kat naar Mol, dat geen klassementscross is.

  De Belgische kampioen was de torenhoge favoriet in het zand, maar na een razendsnelle start van Van der Haar moest hij meteen enkele plaatsjes goedmaken. Dat lukte aardig en hij koos voor het wiel van zandduivel Sweeck. De juiste keuze want Sweeck nam bij het ingaan van ronde 2 de touwtjes in handen.

   

  De rest van het pak werd afgeschud met Soete als laatste overlever, daarna werd het een tweestrijd tussen de huidige en de vorige Belgische kampioen. Van Aert probeerde Sweeck onder druk te zetten in het zand en in ronde zes kraakte die finaal. 

   

  De sneeuw begon ondertussen naar beneden te dwarrelen, maar dat deerde Van Aert niet. Hij begon aan een knappe solo en verzamelde uiteindelijk nog bijna een minuut op Sweeck. 

   

  De strijd om plaats drie duurde iets langer. Van der Haar kon pas anderhalve ronde van het einde David van der Poel te grazen nemen. Met deze zege op zak trekt Van Aert nu op stage met maar een doel: het WK in het zand van Oostende.

  Van Aert: "Foto van zege in mijn driekleur inkaderen"

  "Nu ik omgekleed ben valt het me pas op hoe wit het al is", zei Van Aert na zijn zege. "Ik heb geen last gehad van de sneeuw. Ik wist dat het verwacht werd dus ik had me warm aangekleed."

   

  "Sweeck reed heel goed. Ik zette hem onder druk in het zand, maar hij bleef telkens in mijn wiel. Op een bepaald moment had ik dan toch een paar meter en dan moest ik doorgaan. Ik ben wel blij dat ik geen hele cross alleen gereden heb want op het einde werd het wel nog zwaar, ook met de wind."

   

  "Winnen in de driekleur is leuk. Ik hoop straks een mooie foto te vinden en die ga ik inkaderen."

  "Wist dat het zonder fouten van Wout moeilijk zou worden"

  • Laurens Sweeck (2e): "Ik heb geprobeerd om het spannend te maken, maar ik voelde wel dat Van Aert de betere was. Ik ging een keer wat minder door het zand en dan had ik geen antwoord op zijn versnelling. Ik wist dat het zonder fouten van Wout moeilijk zou worden. Mijn conditie is nog niet 100 procent dus ik hoop dat het nog beter wordt."
  • Lars van der Haar (3e): "De start ging heel goed, maar na de eerste ronde had ik mechanische pech en moest ik wisselen. Daarna heb ik voor die 3e plaats gereden. Ik zag dat ik niet meer bij Sweeck kon komen. Ik focus me op het WK nu."

  Van Aert: "Ik had een goede dag"

  Sweeck: "Ik had geen antwoord op versnelling van Wout"

  Fase per fase

  1. 15 uur 59 match afgelopen
  2. 15 uur 58. Van Aert laat zich in zijn ererondje niet op een foutje betrappen. Heeft hij het juiste zandgevoel te pakken? .
  3. 15 uur 55. Het draait even vierkant bij David van der Poel. Hij buigt het hoofd en legt zich neer bij zijn 4e plek. .
  4. 15 uur 53. De bel gaat. De speeltijd is bijna voorbij voor Van Aert. De bel gaat en dus moet hij nog maar een ronde afwerken.  .
  5. 15 uur 52. Van der Haar heeft een derde adem gevonden en laat Van der Poel achter. Ligt het podium helemaal vast nu? .
  6. 15 uur 49. Er ligt zo stilaan een flinterdun wit laagje over het parcours. Het is leuk om naar te kijken vanop onze warme zetel. .
  7. 15 uur 47. Van Aert moet nog twee eenzame rondjes afwerken. Daarna kan hij zich gaan opwarmen in de bus. .
  8. 15 uur 46. Goud en zilver zijn vandaag weg, maar de strijd om plaats drie is een duel tussen Van der Haar en David van der Poel. .
  9. 15 uur 40. In de strook aan de materiaalpost valt Van Aert heel even stil. Hij zet het snel recht en zijn voorsprong is geruststellend. .
  10. 15 uur 40. Ik zou niet graag de ketting van Van Aert zijn. De kracht die daarop gezet wordt... Paul Herygers op Play Sports.
  11. 15 uur 40. De voorsprong groeit en schurkt tegen de 20 seconden aan. Dit kan een fijne training worden voor Van Aert. .
  12. 15 uur 37. Wout is weg. De Belgische trui rijdt ondertussen solo rond. Hij heeft Sweeck van zich afgeschud en lijkt zelfs nog wat overschot te hebben. .
  13. 15 uur 35. 5". Het verschil aan de streep: 5 seconden. Is dit al de beslissing of knokt Sweeck zich nog terug? .
  14. 15 uur 35. Voetje van Sweeck. Een klein foutje van Sweeck en hij verliest meteen meters op Van Aert. De Belgische kampioen trekt meteen eens stevig door. .
  15. 15 uur 34. Laurens Sweeck is nu diegene die de lijnen uitzet en het tempo bepaalt. Dit zal hoe dan ook een opsteker zijn voor hem met het oog op het WK. .
  16. 15 uur 29. Halfweg de cross rijdt het kopduo steeds verder weg. Lars van der Haar is de eerste achtervolger op een halve minuut. .
  17. Sneeuwvlokjes. En daar is de winter. Er dwarrelt een beetje sneeuw naar beneden in Mol. Zal het de renners van hun stuk brengen? . 15 uur 28.