Laurens Sweeck zet iedereen een neus in de Sluitingsprijs van Oostmalle

  Losse crosseneinde
  Oostmalle
  9/9
  01u 10m
  0123456789

   Laurens Sweeck heeft in Oostmalle de laatste cross van het seizoen op zijn palmares gezet. De Belgische kampioen miste zijn start volledig, maar schoof beetje bij beetje op en stak in de finale Toon Aerts de loef af.

   Ruim verslag van de Sluitingsprijs in Oostmalle bij de mannen

   Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
   We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
   Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

   Spannend slot van het veldritseizoen

   Zonder Mathieu van der Poel en Wout van Aert, beiden al begonnen aan hun wegseizoen, steeg de spankracht voor de overwinning in de Sluitingsprijs met stip.

    

   Maar voor Laurens Sweeck kon de koers niet slechter beginnen: de Belgische kampioen schoot bij het startschot uit zijn klikpedaal en moest vanuit de 16e positie aan een terugkeer naar de voorste gelederen beginnen.

    

   Mondjesmaat passeerde Sweeck een aantal renners en het strekt hem tot eer dat hij op geen enkel moment in paniek raakte. Ook niet toen Toon Aerts in de 2e ronde alle kraantjes opendraaide en de tegenstand op een hoopje leek te gaan rijden.

    

   Aerts fietste à la Van der Poel rondenlang alleen in de spits van de wedstrijd. Maar in ronde 5 sloot Sweeck aan bij de eerste achtervolgers en verbrokkelde Aerts' bonus zienderogen. Zo kregen we 3 ronden voor de finish 3 leiders: Sweeck, zijn ploegmakker Michael Vanthourenhout en Aerts.

    

   Aerts leek in de tang te zitten toen Vanthourenhout een versnelling uit zijn lijf perste, maar groter dan 6 seconden zou het gaatje niet worden. Aan het einde van 7 van de 9 rondes hield Vanthourenhout zijn benen stil en hadden we weer een leidend trio.

    

   Sweeck leek zijn beste pijlen verschoten te hebben, maar niets was minder waar. In de slotronde vond hij zijn tweede adem en zette hij Aerts buitenspel. Sweeck sprokkelde zodoende zijn 6e seizoensoverwinning. 

    

   Woensdag zijn er nog de Cyclocross Masters in Waregem, een soort criterium voor de veldrijders. Daarna zit het crossseizoen er helemaal op.

   Sterke Sweeck haalt Aerts terug met Vanthourenhout in het wiel

   Laurens Sweeck klopt Toon Aerts in spannende slotronde in Oostmalle

   Reacties

   Laurens Sweeck (1e): "Ik schoot bij de start uit mijn pedaal. Ik raakte daardoor ingesloten en moest in de eerste 3 rondes spurten. Intussen was Toon Aerts al weg, maar het gat bleef gelukkig beperkt. Ik heb niet getwijfeld en ben vol doorgegaan. We wilden Michael Vanthourenhout aan de overwinning helpen in de laatste weken van het seizoen. Het zag er vandaag heel goed uit voor hem, maar het is net niet gelukt. Ik vind het heel jammer voor hem, want hij heeft voor mij en Eli Iserbyt heel veel gedaan dit seizoen. Maar ik win en kan met een supergevoel op vakantie vertrekken."

    

   Toon Aerts (2e): "Ik zag dat Laurens uit zijn klikpedaal schoot. Ik ben er meteen vandoor gegaan en kon een mooi gat slaan, maar het bleek niet voldoende. Ik had zeker niet mijn beste dag. In het tweede wedstrijddeel begon de koers van gisteren door te wegen. In de slotronde deed ik mezelf dan ook nog eens de das om door te ver te gaan zitten. Ik zat in de tang, maar had nog wel vertrouwen in mijn eindsprint. Jammer genoeg is die sprint er niet van gekomen. Ik heb dit seizoen 4 keer gewonnen en heb heel veel podiumplaatsen gepakt, dus ben ik tevreden."

   Reacties na de Sluitingsprijs in Oostmalle bij de mannen

   Fase per fase

   1. 16 uur 03. Knappe Sweeck! Sweeck perst er met een sprint nog eens alles uit en rijdt als eerste over de streep! Aerts wordt 2e.
   2. 16 uur 02 match afgelopen
   3. 16 uur 02. Laurens Sweeck klopt Toon Aerts in spannende slotronde in Oostmalle.

    Laurens Sweeck klopt Toon Aerts in spannende slotronde in Oostmalle

   4. 16 uur 01. Sweeck heeft een aardig kloofje uitgebouwd in de slotminuten van deze cross, die waar biedt voor haar geld. Aerts lijkt verslagen.
   5. 16 uur . Zege lijkt binnen voor Sweeck. Aerts moet het werk in de achtervolging op Sweeck alleen opknappen. Vanthourenhout gaat niet achter zijn eigen ploegmaat aan.
   6. 15 uur 59. Sweeck weg! Heeft Sweeck zijn tweede adem gevonden? Hij rijdt weg van Vanthourenhout en Aerts. Wat een verrassing...
   7. 15 uur 58. Sweeck neemt de kop! Vanthourenhout rijdt nu in 2e stelling, voor Aerts.
   8. 15 uur 56. Nog 1 ronde! Sweeck hangt er als een jojo aan, maar toont veel verbetenheid. Met hun drieën hebben de leiders 5 seconden voorsprong op Van Kessel. Van der Haar volgt nog iets verderop.
   9. 15 uur 54. Spannend... Het is een gevecht op het scherpst van de snee: Aerts en Vanthourenhout op 1 en 2, Sweeck sluit aan als nummer 3.
   10. 15 uur 52. Aerts heeft het heft opnieuw in handen genomen. Vanthourenhout bijt zich vast in zijn spoor. Sweeck lijkt zijn beste pijlen verschoten te hebben, al wil hij zich nog niet gewonnen geven.
   11. 15 uur 50. Nog 2 ronden. Vanthourenhout houdt de benen stil aan het einde van ronde 7. Alleen kan hij de klus niet klaren. Aerts komt er meteen bij. Voor Sweeck gaat het even te snel, hij volgt op enkele seconden.
   12. 15 uur 48. Keren Nederlanders terug? Van der Haar en Van Kessel geven zich nog niet gewonnen en proberen als nummers 4 en 5 aansluiting te vinden bij de kop van de koers.
   13. 15 uur 47. Klein gaatje. 6 seconden bedraagt het verschil tussen koploper Vanthourenhout en eerste achtervolgers Aerts en Sweeck.
   14. 15 uur 45. Vanthourenhout raakt niet weg bij Aerts en Sweeck in de 6e ronde.

    Vanthourenhout raakt niet weg bij Aerts en Sweeck in de 6e ronde

   15. 15 uur 44. Aerts in de tang. En daar gaat Vanthourenhout! Sweeck ziet zijn ploegmaat versnellen en laat uiteraard begaan. Aerts moet er nu voor zorgen dat het gat niet te groot wordt.
   16. 15 uur 42. Samensmelting! Sweeck en Vanthourenhout zijn aan het einde van ronde 6 bij Aerts gekomen. Nog 3 ronden.
   17. 15 uur 42. Leidend trio. Sweeck is de kloof aan het dichten. Vanthourenhout heeft al moeite genoeg om het tempo van de Belgische kampioen te volgen. Het is klip en klaar dat we zo meteen drie leiders hebben.
   18. 15 uur 40. Nog 5 seconden! De voorsprong van Aerts daalt tot een seconde of 5. Sweeck perst alles uit zijn lijf om de spanning weer in de wedstrijd te krijgen.
   19. 15 uur 37. Aerts moet nu toch wat plooien. Sweeck en Vanthourenhout komen nu toch plots een stuk dichter. De ploegmaats rijden op 11 seconden over de streep. In 1 ronde tijd is de voorsprong van Aerts zowat met de helft gedaald.
   20. 15 uur 35. Er lijkt geen kruid gewassen tegen Aerts. De voormalige Europese kampioen blijft hard duwen en neemt de bochten gezwind.