Van der Poel laat de Belgen weer crossen voor de tweede plaats, geen hoofdrol voor Sweeck

  Losse crosseneinde
  Otegem
  10/10
  01u 00m
  012345678910

   Mathieu van der Poel heeft ook in Otegem niets laten liggen. De Nederlander won daags na de nationale kampioenschappen de losse cross in West-Vlaanderen. Belgisch kampioen Laurens Sweeck betaalde een prijs voor het feest van gisteren ("Bier drinken en crossen gaat niet samen"), Eli Iserbyt werd mee genekt door pech.

   Ruim verslag van de veldrit in Otegem

   Belgen halen elkaar onderuit, Van der Poel profiteert

   "Bier drinken en crossen is geen goeie combinatie voor mij", vertelde Laurens Sweeck na de finish.

    

   De Belgische kampioen kon profiteren van het afwachtende koersbegin om na een drietal ronden even zijn neus aan het venster te steken, maar Sweeck kon niet verstoppen hoe het feest van gisteren in zijn lichaam zat.

    

   Net voor halfkoers was zijn rol uitgespeeld. Sweeck ging samen met ploegmaat Eli Iserbyt tegen de grond, niet toevallig toen Mathieu van der Poel zijn zweepje uit zijn achterzak had getoverd. Met één flinke tempoversnelling in de vijfde ronde richtte Van der Poel een ware ravage aan.

    

   Op ruime afstand van de Nederlandse heerser toonde Tim Merlier zich deze keer "the best of the rest", Gianni Vermeersch overleefde een dipje en snelde naar de derde plaats.

    

   Een moedige Eli Iserbyt liet na zijn val en stuurpech zijn tanden zien en bekroonde zijn inhaalrace net niet met een podiumplek. Toon Aerts, die meer dan eens de West-Vlaamse modder kuste, vervolledigde de top 5.

   Van der Poel vertrekt vanavond op stage naar Spanje

   • Mathieu van der Poel: "Door de regen was deze cross glad en technisch geworden. Het bleef redelijk lang samen en ik moest wachten tot het goeie moment om door te trekken. Ik trek vanavond naar Spanje op stage. Zondag rijd ik niet in Nommay, daarna volgen Zonnebeke en Hoogerheide nog voor het WK."
   • Tim Merlier: "Als ik goed ben, ben ik goed. Maar die uitschieter ontbreekt. Het is wel een teken dat mijn conditie goed is. Het WK? Mijn ambitie is om goed te rijden. Ik rijd Hoogerheide en het WK, als ik geselecteerd word. Of ik daar nog aan twijfel? Je moet altijd afwachten en voorzichtig zijn, want je kunt ziek worden."
   • Gianni Vermeersch: "Ik heb geluk gehad met Merlier, die me op de weg kon meenemen, maar hij reed te snel voor mij. Ik heb dan even wat adem genomen en heb mijn derde plaats kunnen vasthouden. Daar ben ik heel blij mee."
   • Laurens Sweeck: "Ik heb de hele cross afgezien. Ik had het nog nooit geprobeerd, maar bier drinken daags voor een cross is geen goeie combinatie. Ik heb nu echt buikpijn. Ik heb mijn lesje geleerd en nooit ga ik dat nog doen. Drinken en crossen is geen goede combinatie. Mijn benen waren nog vrij goed, maar na die schuiver was het beste eraf. Ik heb geen al te frisse nacht achter de rug en wil nu een beetje rusten."

   Van der Poel zet de rest onder druk, Iserbyt, Sweeck en Aerts schakelen zichzelf uit met schuivers

   Uitslag Otegem:
   1. Mathieu van der Poel (Ned)  
   2. Tim Merlier  
   3. Gianni Vermeersch  
   4. Eli Iserbyt  
   5. Toon Aerts  
   6. Jim Aernouts  
   7. Wietse Bosmans  
   8. Thijs Aerts  
   9. David van der Poel (Ned)  
   10. Nicolas Cleppe  
   11. Laurens Sweeck  

   Reacties na de cross in Otegem

   Bekijk het verslag in het Journaal:

   Fase per fase

   1. 16 uur 02. Merlier is tweede, Vermeersch is derde, Iserbyt vierde en Aerts vijfde.
   2. 16 uur 01. Van der Poel wint! Van der Poel mag weer het zegegebaar maken, voor de 21e keer al.
   3. 16 uur 01. Iserbyt schuift toch een plaatsje op, want Aerts maakt weer een fout.
   4. 16 uur 01. Van der Poel rijdt eigenlijk een rondje minder, want hij is al half aan het herstellen. .
   5. 16 uur . Van der Poel, Merlier, Vermeersch, Aerts en Iserbyt: zo ziet de top 5 er momenteel uit. Blijven die posities overeind in de laatste halve ronde?
   6. 15 uur 58. De eenzame Van der Poel kan er niet van genieten, maar de strijd om de laatste podiumplaats is spannend. Vermeersch draait nu de rollen om en bestookt Aerts, Iserbyt kraakt nog niet. .
   7. 15 uur 56. Jagende Iserbyt. Iserbyt is nog eens op zijn brommertje gesprongen en geeft zich nog niet gewonnen. De derde plaats ligt zelfs nog binnen handbereik. Straf na zijn val en pech!
   8. 15 uur 55. Laatste ronde! Van der Poel moet nog één ronde afwerken. Merlier bereikt de finish op een halve minuut, Aerts en Vermeersch trekken broederlijk naar de streep voor de laatste ronde. .
   9. 15 uur 54. Het gat tussen enerzijds Merlier en anderzijds Vermeersch en Aerts lijkt groot genoeg. Aerts heeft even gewacht, maar zet nu weer een offensief in richting de derde plaats. .
   10. 15 uur 53. Mathieu van der Poel gaat over een tiental minuutjes zijn 21e zege van het seizoen boeken. Zondag viert hij zijn 25e verjaardag, maar dat zal hij niet in de Wereldbeker van Nommay doen. Er volgt nu een lange Spaanse stage om het WK en het wegseizoen voor te bereiden. .
   11. 15 uur 50. Voor wie het gemist heeft: Sweeck heeft zich na 3 ronden eens getoond, maar de race van de Belgische kampioen was over na een valpartij. Hij bekijkt het nu allemaal ver in de achterhoede. .
   12. 15 uur 49. Einde achtste ronde. Van der Poel moet nog twee rondjes oppeuzelen. Aerts heeft Vermeersch intussen al te stekken. We vermoeden dat de uittredende Belgische kampioen een streepje voor heeft voor die 3e plaats. Merlier lijkt min of meer zeker van de 2e stek.
   13. 15 uur 48. In de strijd om de podiumplaatsen heeft Merlier nu toch afscheid genomen van ploegmaat Vermeersch. Die voelt de bui al hangen en ziet Aerts naderen. .
   14. 15 uur 47. Nog een kwartiertje mag Van der Poel spelen met de grassprietjes in Otegem. De wereldkampioen heeft er dus weer een eenzame namiddag opzitten. .
   15. 15 uur 44. We geven Iserbyt toch een pluim, want na die schuiver en stuurproblemen had hij er de brui aan kunnen geven. Maar de dappere West-Vlaming laat zich niet kennen en trapt voor een ereplaats.
   16. 15 uur 43. Einde zevende ronde. De verschillen na de 7e van 10 rondes: Van der Poel - Merlier en Vermeersch op 22" - Aerts op 40" - Aernouts, Bosmans en Iserbyt op 50".
   17. 15 uur 43. Belgisch kampioen Sweeck komt stilaan de man met de hamer tegen en zakt steeds meer weg. .
   18. 15 uur 42. Aerts blijft het duo van Creafin bestoken. Merlier beseft dat ze niet mogen lanterfanten, maar met zijn gebeuk gooit hij Vermeersch steeds los. De Belgische kampioen staat dus voor een klein dilemma: Vermeersch aan boord houden of niet?
   19. 15 uur 39. Merlier is niet echt van plan om zijn ploegmaat mee te nemen. Vermeersch hapt naar adem en gaat bijna de mist in bij een fietswissel. Merlier kijkt nu toch om en houdt een beetje in. .
   20. 15 uur 37. Einde zesde ronde. Van der Poel heeft de bres gemaakt en gaat al min of meer in spaarmodus. Merlier en Vermeersch klokken af op 15 seconden, Aerts op 30 tellen. Aernouts, Bosmans, Sweeck en Iserbyt worden gesignaleerd op 50 seconden.