Van der Poel is koning in de Kasteelcross, Van Aert op het podium

  Losse crosseneinde
  Zonnebeke
  10/10
  01u 05m
  012345678910

   Ook in de Kasteelcross in Zonnebeke stond er geen maat op Mathieu van der Poel. De wereldkampioen wachtte wel een halve cross om het verschil te maken. Wout van Aert kende een uitstekende dag en werd tweede, zijn eerste podiumplek in het veld dit seizoen. Adams werd derde op ruime afstand, ook zijn eerste podium.

   Bekijk de samenvatting:

   Van der Poel wacht halve cross, maar heeft voldoende aan 1 prik

   In Zonnebeke stond de tweede strijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert op het programma. Met Eli Iserbyt stond er een derde hond in de wachtrij. Sweeck, Aerts, Vanthourenhout en co waren niet van de partij. 

    

   Een halve cross lang kregen we spanning. Van der Poel zette zich mooi in het wiel terwijl Iserbyt en Van Aert de helft van de wedstrijd het tempo controleerden. 

    

   Maar toen vond de wereldkampioen het welletjes geweest. Eén stevige duw tegen de boom was voldoende om alle blaadjes te doen vallen. Van Aert toonde zich de "the best of the rest". De tweede plek, zijn eerste podiumplek, was binnen. 

    

   Achter Koning Van der Poel en Van Aert was de strijd om de bronzen plak nog volop aan de gang. Iserbyt kreeg met Adams en Bosmans 2 lastige klanten in zijn wiel mee.

    

   Op de schuine kant maakte Iserbyt een slippertje en dat kwam hem duur te staan. Adams profiteerde, Bosmans zat gevangen. Voor Adams werd het ook zijn eerste podiumplek van het seizoen. De zegeteller voor Van der Poel staat intussen al op ontelbaar.

   Van der Poel: "Voelde me vanaf het begin al redelijk goed"

   "Het gevoel op de fiets na stage was vrij goed. Ik voelde me vanaf het begin redelijk goed. Het was wel een beetje zoeken naar de juiste lijnen tussen al de wielen, maar eenmaal ik op mijn eigen lijnen kon rijden, was ik wel tevreden van mijn cross."

    

   "Het parcours was toch wel verraderlijk met veel diepe sporen. Ik moest continu bij de les blijven. Op de schuine kant heb ik enkele keren gesukkeld, maar ook een paar keer perfect gereden. Het was een beetje vanalles."

    

   "De cross van morgen is een echte thuisrace. Het is ook altijd leuk dat er veel volk komt kijken dat ik ken. Ik heb er al zin in."

   Van Aert: "Blij om nog eens op het podium te staan"

   "Ik ben wel tevreden. Ik had een veel beter gevoel dan verwacht. Ik voelde me de afgelopen dagen echt niet goed dus was het een beetje bang afwachten. Maar ik heb de goede beslissing genomen om naar hier te komen en ik ben blij dat ik nog eens op het podium mag staan."

    

   "Ik weet niet wat er hier in de grond zit. Het is bij mijn weten redelijk droog geweest de afgelopen dagen en toch was het best vettig. Het is altijd een verraderlijk parcours hier, een echte cross. De schuine kant maakte het ook echt spectaculair."

    

   "Wat deze podiumplek met het moreel doet? Dat is goed voor het vertrouwen. Ik voel elke cross beterschap en ik kon de halve cross mee zolang het tempo niet helemaal de hoogte inging. Bij de versnelling van Mathieu moest ik meteen passen, maar nadien kon ik toch redelijk makkelijk de tweede plaats vasthouden."

    

   "In de cross zelf is het echt afzien en dan voel ik niet veel van de blessure. Maar het houdt me nog wel de hele week bezig om helemaal top te worden."

   Adams: "De laatste tijd gaat het goed"

   "Ik ben zeer tevreden natuurlijk. Het is leuk om vooraan mee te doen en vandaag was echt een mooie cross. Ik kon mee met de besten, maar op een gegeven moment reed ik wel op een paal. Toen moest ik even bekomen, maar op het einde zag ik Eli nog rijden kon ik hem nog pakken voor de derde plek."

    

   "De laatste tijd gaat het goed en ik ben heel tevreden. Vandaag kan ik eens podium rijden, ik ben heel blij. Het is nog 4 weken crossen nu en dan gaat de riem er even af. Dan gaan we naar het volgende seizoen toewerken."

   Uitslag
   1. Mathieu van der Poel (Ned)  
   2. Wout van Aert  
   3. Jens Adams  
   4. Wietse Bosmans  
   5. Eli Iserbyt  
   6. David van der Poel (Ned)  
   7. Felipe Orts Lloret (Spa)  
   8. Gianni Vermeersch  
   9. Vincent Baestaens  
   10. Nicolas Cleppe  

   Fase per fase

   1. 16 uur 01. Van der Poel wint! Daar is hij alweer, de zoveelste finishfoto van Van der Poel met de armen in de lucht. 1 versnelling was voldoende voor de Nederlandse wereldkampioen om het verschil te maken. Van Aert wordt knap tweede. Jens Adams pakt zijn eerste podiumplek op ruime afstand. .
   2. 15 uur 59. Adams gaat vol voor het podium. Jens Adams heeft optimaal geprofiteerd van het slippertje van Iserbyt. Het zou de eerste podiumplek zijn voor hem.
   3. 15 uur 58. Nog een half rondje te gaan voor Van der Poel. De wereldkampioen kan intussen zijn tien vingers in de neus steken, de winst is al lang binnen. .
   4. 15 uur 56. Iserbyt hapert ook op de schuine strook, Adams profiteert en neemt enkele meters.
   5. 15 uur 54. Van der Poel kent een moeizaam momentje op de schuine, gladde strook. Hij laat het ongetwijfeld niet aan zijn hart komen, want hij gaat de laatste ronde in met een meer dan geruststellende voorsprong.
   6. 15 uur 53. Plek 1 en 2 liggen vast, maar de bronzen plak is nog allesbehalve beslist. Iserbyt blijft op kop doorstomen, maar Bosmans en Adams maken hem het leven zuur.
   7. Tijdsverschil. Van der Poel heeft een kleine halve minuut speelruimte om Van Aert af te houden. Op plek 3 krijgt Iserbyt het toch nog niet cadeau. Adams en Bosmans breken niet. 15 uur 49.
   8. 15 uur 48. Nog 2 ronden. In de strijd om plek 3 gaat Iserbyt nog eens versnellen. Hij heeft nog wat reserve in de tank en rijdt een kleine bonus bij elkaar op Bosmans en Adams.
   9. Tijdsverschil. Iserbyt, Adams en Bosmans zitten al op meer dan een minuut achter Van der Poel. Van Aert mag gerust zijn voor zijn zilveren medaille als hij geen grove fouten meer maakt. . 15 uur 45.
   10. 15 uur 41. Wout van Aert gaat nog eens wisselen en lijkt zijn eerste podiumplek te verzilveren in het veld dit seizoen. Van der Poel inhalen, wordt een mission impossible, maar Iserbyt en co zitten al te ver om nog voor gevaar te zorgen.
   11. 15 uur 38. Iserbyt heeft al een aanzienlijke achterstand op Van Aert en krijgt weer gezelschap van Bosmans en Adams. .
   12. 15 uur 32. Van Aert geeft niet af en zet de motor nog eens een versnelling hoger. Hij heeft een 5-tal seconden bonus op Iserbyt en Adams, maar ziet Van der Poel niet groter worden.
   13. Tijdsverschil. 8 seconden, dat is de bonus die Van der Poel bij elkaar fietst. De eerste versnelling van Van der Poel blijkt al meteen de goeie. 15 uur 31.
   14. 15 uur 29. Versnelling Van der Poel! De eerste echte tempoversnelling van de wedstrijd is een feit. Van der Poel zet zijn neus in de wind en knalt ervandoor. Van Aert en Iserbyt geven enkele seconden prijs.
   15. 15 uur 27. Wout van Aert heeft elke ronde weer de goede lijn te pakken op de schuine strook. De rest heeft net iets meer moeite, maar geven de Jumbo-Visma-renner geen meter speelruimte.
   16. 15 uur 25. Opnieuw gaat iedereen de materiaalzone in voor een propere fiets. Enkel Bosmans blijft op zijn fiets.
   17. 15 uur 24. Het is duidelijk, we krijgen een spannende cross vandaag. Zowel Van Aert, Van der Poel als Iserbyt kennen een sterke dag. Het is wachten op een serieuze versnelling van één van het drietal.
   18. Val. Vermeersch kent een betere periode en maakte wat plaatsjes goed, maar tuimelt de sloot in en hangt goed onder de modder. . 15 uur 22.