Ga naar de inhoud
Van der Poel balde nog maar eens zijn vuist.

Overige crossen

datum cross winnaar winnares
17/10 Ardooie Vermeersch Van de Steene
23/11 Wachtebeke Van der Poel Kastelijn
01/12 Mol Van der Poel Verdonschot
15/12 Overijse Van der Poel Worst
04/01 Gullegem Van der Poel Alvarado
13/01 Otegem Van der Poel Franck
25/01 Zonnebeke Van der Poel Majerus
23/02 Oostmalle Sweeck Worst

1 versnelling volstaat voor Van der Poel, Van Aert grijpt naast podium

 za 4 januari 2020 16:01
Gullegem
Losse crossen
9 rondes
15:00 Gullegem
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9

    Mathieu van der Poel heeft ook in Gullegem geen kruimels laten liggen. Wout van Aert streed lange tijd mee voor een podiumplaats, maar moest uiteindelijk toch vrede nemen met een 4e plaats.

    Bekijk de ruime samenvatting:

    Van Aert temperde voor zijn tweede veldrit van het seizoen de verwachtingen. "Een duel met Van der Poel is nog niet voor meteen", zei de drievoudige wereldkampioen bij zijn aankomst in Gullegem. 

     

    Wijze woorden, zo bleek tijdens de wedstrijd. Van Aert startte nochtans goed, maar bij de eerste beste versnelling van Van der Poel - iets na halfweg koers -, was de winnaar al bekend. De Nederlandse alleskunner vloog in een modderstuk weg van iedereen en reed in geen tijd een voorsprong van een halve minuut bij elkaar.

     

    In de achtervolging op Van der Poel waren vooral Corné Van Kessel en Michaël Vanthourenhout de sterke mannen. Van Aert had het niet gemakkelijk en zou uiteindelijk vierde worden. Vanthourenhout hield Van Kessel af voor plaats twee.

     

    Morgen is Van Aert er niet bij in Brussel, zijn eerstvolgende afspraak in het veld is het BK in Antwerpen van volgende week zondag. Op het strand van Sint-Anneke kan hij voor de vierde keer Belgisch kampioen worden. Voor het eerst in lange tijd start hij niet als (top)favoriet. Die eer is voor Eli Iserbyt en Toon Aerts.

    De reacties van de top 3:

    • Mathieu van der Poel: "Ik heb de kat misschien wel een beetje uit de boom gekeken in het begin. Het tempo lag hoog en het was nog niet het moment om door te trekken. Er stond zoveel volk dat je niet echt voelde dat er veel wind was ook. De laatste 5 à 6 crossen bewijzen dat de cross absoluut niet dood is. Ik heb ze nog nooit zo druk geweten. Het was hier vorig jaar al druk, nu was het één van de drukste crossen van het seizoen. Toen ik ging opwarmen stond wel 200 man aan te schuiven aan de kassa's. Dat is natuurlijk ook omdat Wout terug is. Hij heeft het ook goed gedaan."
     
    • Michael Vanthourenhout: "Toen Mathieu wegreed was het proberen om tweede te worden. In de laatste ronde was het wat gokken. Ik zette vol aan in de laatste bocht en dat was genoeg om tweede te worden. Er was veel wind en het was voor Mathieu ook niet gemakkelijk om meteen alleen te fietsen. Hij wachtte wat af en het bleef toch een tijdje samen. Toen hij ging, zat ik net iets te ver. De laatste ronde heeft mij veel vertrouwen gegeven voor het BK. Het zal een open strijd worden."
     
    • Corné van Kessel: "Het tempo lag hoog vandaag. Ik heb een paar keer moeten vloeken op mijn nieuwe fiets, waardoor ik onnodige stuurfoutjes maakten. Normaal wisselen we in augustus van fiets en niet in januari. Dat is nu niet het geval, waardoor ik meer foutjes maak. Ik hoop dat ik tegen de kampioenschappen betere vrienden ben met mijn fiets."

    Van der Poel: "Ik heb misschien wel de kat uit de boom gekeken"

    Reacties van Vanthourenhout en Van Kessel:

    Uitslag
    1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'20"
    2. Michael Vanthourenhout +17"
    3. Corné Van Kessel (Ned) +19"
    4. Wout van Aert +42"
    5. Jens Adams +1'32"
    6. Diether Sweeck +1'49"
    7. Gianni Vermeersch +2'21"
    8. Zdenek Stybar (Tsj) +2'27"
    9. Nicolas Cleppe +2'39"
    10. Sean De Bie +2'39"

    Fase per fase

    16:02

    Het podium: 1. Van der Poel, 2. Vanthourenhout, 3. Van Kessel

    16:02

    Van Aert 4e

    In de achtervolging heeft Vanthourenhout Van Kessel toch nog kunnen afhouden. Van Aert is vierde in zijn tweede cross van het seizoen.
    16:01

    Van der Poel wint

    De handen gaan op mekaar voor Van der Poel. De wereldkampioen wint voor de tweede keer in Gullegem en kan met heel veel vertrouwen afzakken naar Rucphen voor het NK van volgende week zondag.
    15:59
    Vanthourenhout is opnieuw komen aansluiten bij Van Kessel. Van Aert is te ver om nog op het podium te geraken.
    15:58
    Van der Poel vliegt een laatste keer over de balkjes. Hij is al lang zegezeker.
    15:57
    Van Kessel rijdt zijn beste ronde van allemaal. Hij probeert Vanthourenhout van zich af te schudden en lijkt daar ook in te slagen.
    15:56
    Het publiek brult Van Aert richting Van Kessel en Vanthourenhout. Het podium kan nog voor Van Aert.
    15:55
    Enkel de strijd voor de tweede plaats is nog spannend. Van Aert heeft veel werk voor de boeg, want Vanthourenhout en Van Kessel lijken gaan vliegen.
    15:54

    Van der Poel duikt autoritair als eerste de laatste ronde in.

    15:53
    De voorsprong van Van der Poel is ondertussen vrij groot geworden. De Nederlander is op weg naar zijn tweede zege in Gullegem.
    15:51
    Vanthourenhout rijdt alleen op de tweede plaats rond na een fietswissel van Van Aert en Van Kessel. Hij rijdt een goede cross en dat moet vertrouwen geven met het oog op het BK van volgende week zondag in Antwerpen.
    15:48

    Nog 2 ronden

    Van der Poel duikt met een geruststellende voorsprong van 20 seconden de voorlaatste ronde in. De strijd voor de overwinning lijkt gestreden, die voor de podiumplaatsen belooft nog spannend te worden.
    15:44
    Van der Poel heeft alles goed onder controle. Hij vliegt nog een keer over balkjes en loopt op die manier nog een klein beetje uit, ook Van Aert springt.
    15:43
    De passage door de zandbak verloopt voor iedereen probleemloos. Van Aert ziet Van der Poel in de verte.
    15:41

    Nog drie ronden

    Van der Poel heeft wat gas teruggenomen. De kloof is geruststellend. Met nog drie ronden op de teller heeft de wereldkampioen 15 seconden op Vanthourenhout, Van Aert en Van Kessel, die knap is teruggekeerd na zijn val.
    15:39
    De voorsprong van Van der Poel op Vanthourenhout is groter dan één materiaalzone. Van Aert komt ook niet echt dichterbij.
    15:38

    Van Kessel tegen de grond

    Van Kessel heeft een balkje gemist en gaat erbij liggen. Van Aert schuift een plaats op naar plaats 3. Vanthourenhout zit nog tussen hem en de wereldkampioen.
    15:37