Ga naar de inhoud

Van der Poel herstelt meteen de orde in de Druivencross

Losse crossen
15:00 Overijse
8 rondes
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7
 9. 8

Mathieu van der Poel heeft zich in Overijse uitstekend herpakt van zijn offday in Ronse. De wereldkampioen snelde in de Druivencross weg van de tegenstand in de derde ronde, waarna hij met sprekend gemak naar de zege soleerde. Tom Pidcock werd op afstand 2e, Quinten Hermans 3e, Toon Aerts 4e.

Zelfs een loslopende hond kan Van der Poel niet van de zege houden in de Druivencross

Van der Poel staat op na mindere dag in Ronse

Het was van januari 2017 geleden dat Mathieu van der Poel nog eens 2 crossen na elkaar verloor: de wereldbekermanche in Hoogerheide en het WK in Bieles. Dat wou de Nederlander niet herhalen.

 

De wereldkampioen ging gisteren na de zware moddercross in Ronse nog eens langs bij kinesist David Bombeke en dat deed hem goed. Hij klom meteen na de start gezwind met Quinten Hermans en Toon Aerts de Tenotsberg op. Hermans dook als eerste het veld in, maar na enkele bochten had Van der Poel zich op kop gepositioneerd

 

Dat was evenwel zonder Pidcock gerekend: de jonge Brit trok nog in de eerste ronde stevig door. Hermans, Van der Poel en Iserbyt volgden op enkele meters.

 

Op het einde van de eerste ronde was het schrikken voor de renners, toen een loslopende hond met hen mee begon te lopen, gelukkig zonder ongelukken.

Opgepast! Hond komt in de weg lopen van renners in de Druivencross

Van der Poel begint er in de derde ronde aan

Naar het einde van de tweede ronde had Van der Poel de benen getest en goed bevonden. Op een oplopende modderstrook nam hij 5 seconden op Hermans. Iserbyt en Pidcock konden ook niet volgen. 

 

Een beresterke Hermans versaagde evenwel niet en bleef de wereldkampioen onder druk zetten. Een hele tijd hing de teammaat van Toon Aerts op een 10-tal seconden, Pidcock maakte de top 3 vol. Voorbij halfweg ging de jonge Brit als een bezetene Hermans voorbij, maar Van der Poel terughalen was er niet meer bij.

 

Aerts, de man die in Zonhoven en Ronse de vorige 2 crossen won, voelde zich vandaag niet zo goed, maar kwam uit de achtergrond nog opzetten. Hij hielp Hermans in de achtervolging op Pidcock, maar meer dan de 4e plaats zat er niet meer in voor de Belgische kampioen.

 

Vooraan was Van der Poel als vanouds zegezeker. Twee keer toonde hij zijn technisch kunnen door in dezelfde afdaling overeind te blijven, toen zijn fiets een andere weg koos. De Nederlander viel niet en reed de zorgen van zich af richting 10e zege (op 11 crossen). Is hij weer aan een reeksje begonnen? Het vorige duurde 35 crossen...

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u00'54"
2. Tom Pidcock (GBr) op 14"
3. Quinten Hermans 27"
4. Toon Aerts 1'10"
5. Tim Merlier 1'43"
6. Eli Iserbyt 2'14"
7. Wietse Bosmans 2'36"
8. Daan Soete 2'55"
9. Marcel Meisen (Dui) 3'24"
10. Tom Meeusen 3'33"

Van der Poel: "Het was vandaag stukken beter dan gisteren"

Zette Van der Poel, die na 2015, 2016 en 2017 een 4e keer won in Overijse, vandaag de puntjes op de i na zijn nonkoers van gisteren? "Zo bekijk ik het niet. Maar het was vandaag wel al stukken beter dan gisteren. Gisteren op een iets ander parcours was het ook nog meer "stoempen" en lopen en dan is het moeilijker om in het ritme te komen. Gisteren had ik ook nog wat meer last van mijn rug dan vandaag. Ik ben blij dat ik weer op het hoogste schavotje sta."

 

Het was wel de eerste keer dat Van der Poel een hond achter zich had in de koers. "We zagen hem wel van ver komen, dus we konden wel een beetje anticiperen. Ik was niet bang", vertelde de Nederlander, zelf een hondenliefhebber.

 

Volgende week rijdt Van der Poel ook de dubbel: Sint-Niklaas en Namen. Wint hij daar ook, omdat hij overal wint? "Bijna overal", corrigeert Van der Poel onze man.

Pidcock: "Het was een verbazend goede dag"

De jonge Brit reed de hele wedstrijd in de voorste regionen van de koers: "Het was een verbazend goede koers. Ik wist niet of ik moe zou zijn, maar ik had gisteren een goede massage en vandaag waren mijn benen goed. Het was een stevige strijd met Aerts en Hermans. Elke ronde moest ik achterom kijken. Het was een harde race, maar ik heb ervan genoten. Dit is de eerste keer dat ik op het podium sta in een koers met alle namen. dus dat is positief."

 

"Die hond? Dat was eigenlijk goed, want ik ging er sneller van rijden. Ik was niet bang."

Hermans: "Best wel tevreden"

Quinten Hermans bekroonde een sterke wedstrijd met een podiumplaats: "Ik ben best tevreden. Halfweg had ik een zwakker momentje, toen Toon voorbijkwam. Ook mentaal, want hij kwam wel heel rap. Maar gelukkig heb ik mij er nog over kunnen zetten. De tweede plaats was wel te hoog gegrepen."

 

"Het was een heel moeilijk parcours. Je zag snel dat Mathieu weer de oude was. Hij kon de lijnen uitkiezen, die wij precies waren vergeten te verkennen. Dat was wel weeral straf."

Fase per fase

 1. 16 uur 10. Van der Poel: "Het was vandaag al stukken beter dan gisteren".

  Van der Poel: "Het was vandaag al stukken beter dan gisteren"

 2. 16 uur 04. Het was vandaag stukken beter dan gisteren. Toen was het nog meer stoempen en lopen. Gisteren had ik ook nog iets meer last van mijn rug. Mathieu van der Poel.
 3. 16 uur 03. Aerts rijdt naar de 4e plaats. Toon Aerts, de winnaar van de vorige crossen in Zonhoven en Ronse, is tevreden met zijn vierde plaats op ruim een minuut. Tim Merlier vervolledigt knap de top 5.
 4. 16 uur 03. Overijse ziet Van der Poel niet meer in de problemen komen in de slotronde.

  Overijse ziet Van der Poel niet meer in de problemen komen in de slotronde

 5. 16 uur 01. VDP bijna in de hekken, maar wint. Bij de laatste afdaling - en waar hij een van de vorige ronden ook al bijna viel - botst Van der Poel bijna met een camera. Maar hij herstelt zich en rijdt - met de duim in de lucht - naar zijn 10e seizoenszege (op 11 crossen). Pidcock volgt op 15 seconden, Hermans op 26.
 6. 16 uur . Van der Poel neemt geen risico's meer. Hij heeft 20 seconden op Pidcock en 30 op Hermans. Ruben Van Gucht.
 7. 15 uur 58. Van der Haar kampt met geblokkeerde rug. Sven Nys, zijn ploegleider, heeft gemeld wat er met Van der Haar scheelde: de Nederlander blokkeerde gisteren in Ronse in de voorlaatste ronde zijn rug. Vandaar zijn opgave.
 8. 15 uur 57. Podium ligt vast. 1. Van der Poel, 2. Pidcock, 3. Hermans. Zonder ongelukken wordt dit straks het ereschavot.
 9. 15 uur 55. Pidcock in de moddersoep. Het elan van de jonge Brit wordt even gefnuikt. Hij rijdt zich vast in een spandoek en moet door de modder lopen. Hermans kan niet meteen profiteren.
 10. 15 uur 55. Tijdsverschillen. Van der Poel draait de laatste ronde in met 23 seconden op Pidcock en 30 op Hermans. Aerts is 4e op 50 seconden.
 11. 15 uur 54. Aerts laat Hermans gaan. Op het asfalt aan de streep offerde Aerts zich op voor ploegmaat Hermans en daar betaalt de Belgische kampioen nu de prijs voor: hij zakt terug naar de vierde plaats.
 12. 15 uur 52. Van januari 2017 geleden dat Van der Poel 2 crossen naeen verloor. Na een nederlaag knoopt Van der Poel gewoontegetrouw aan met een overwinning. Het is van januari 2017 geleden dat de Nederlander 2 crossen na elkaar niet won: toen in de WB-cross in Hoogerheide en het WK in Bieles.
 13. 15 uur 49. Van der Poel vliegt. Zijn non-koers van gisteren is doorgespoeld. De wereldkampioen laat zijn techniek bewonderen en kan zijn 10e (op 11 crossen) seizoenszege ruiken.
 14. 15 uur 48. Van der Haar geeft op. Met de tranen in de ogen kan de Nederlander niet meer voort. We weten niet wat er gebeurd is, maar de mecaniciens zijn met zijn fiets weg.
 15. 15 uur 47. Dikke halve minuut op Pidcock. Bij het ingaan van de 7e ronde voelt Pidcock de blikken van Aerts en Hermans op zijn rug gepriemd. Het verschil bedraagt nog 5 seconden.
 16. 15 uur 46. Opvallend beeld: Van der Poel rijdt net niet in wisselzone. Mathieu van der Poel stopt plots. Hij lijkt zich vergist te hebben, richting wisselzone. Maar hij wou er toch niet in. Hij draait en rijdt op de gewone weg voort.
 17. 15 uur 45. Iserbyt op 1,5 minuut. Het parcours is zwaar en liegt niet. Iserbyt was uitstekend begonnen, maar is na 45 minuten teruggezakt.
 18. 15 uur 42. Vader Adrie geeft fiets aan. Mathieu van der Poel bolt rustig rond door het bos in Overijse. Het is een beeld uit zijn vorige crossen dit seizoen - Ronse gisteren uitgesloten: vader Adrie geeft een propere machine aan zijn zoon en stelt hem gerust.
 19. 15 uur 41. Dit weekend is zeer interessant geweest. Zo was voor Aerts dit weekend veel beter dan alle vorige samen. Commentator Michel Wuyts.
 20. 15 uur 41. Van der Poel komt bijna ten val in een afdaling: "Zoiets corrigeren kan alleen hij!".

  Van der Poel komt bijna ten val in een afdaling: "Zoiets corrigeren kan alleen hij!"