VIDEO: Van der Poel rijdt in Wachtebeke fluitend naar een 6 op 6

  Losse crosseneinde
  Wachtebeke
  9/9
  01u 00m
  0123456789

   Mathieu van der Poel heeft zonder problemen de Ambiancecross in Wachtebeke gewonnen. Halfweg koers vond de wereldkampioen zijn moment gekomen en reed hij weg van Tim Merlier en Quinten Hermans. Van der Poel heeft er zo een uitstekende generale repetitie opzitten voor de Wereldbekercross van morgen in Koksijde.

   Doorgedreven trainingsrit voor ongenaakbare Van der Poel

   Net als vorig jaar kreeg de Ambiancecross zo goed als alle toppers aan de start in het domein Puyenbroeck. Wereldkampioen Mathieu van der Poel won vorig jaar al de eerste editie in Wachtebeke en wou zijn ongeslagen seizoensreeks van 5 overwinningen op een rij voortzetten.


   De wedstrijd begon chaotisch met een valpartij in het midden van het pak. Van der Poel had zijn start wat gemist en reed niet bij de eerste 5 het veld in. Eli Iserbyt, de grote man van het seizoensbegin, was nergens te bespeuren en zou er een trainingsrit van maken met het oog op Koksijde.

    

   De eerste 4 ronden kregen we slag om slinger een aanval, maar niemand kon echt voor afscheiding zorgen. Uiteindelijk waren het Merlier, Hermans en Van der Poel die in de 4e ronde weggeraakten, de rest had de goede vlucht gemist.

    

   Van der Poel vond halfweg koers zijn moment gekomen en ontbond voor het eerst in de wedstrijd zijn duivels: Hermans moest er meteen af, Merlier spartelde nog even tegen. Bij een volgende versnelling van de Nederlander was ook Merlier eraan voor de moeite, Mathieu was gaan vliegen.

    

   Hermans weerde zich nog voor de 2e plek, maar Merlier had een goede dag en hield stand. Pidcock werd na een knappe inhaalrace nog 4e, een verrassend sterke Diether Sweeck 5e. Morgen staat de Wereldbekerklassieker in Koksijde op de agenda. Eli Iserbyt verdedigt er zijn leidersplaats in het WB-klassement.

   Bekijk de samenvatting:

   Reacties na de Ambiancecross in Wachtebeke:

   • Mathieu van der Poel (1e): “Het tempo in de openingsfase lag zeker hoog genoeg. Ik was ook niet super weg, omdat er gevallen werd bij de start. Ik heb afgewacht, maar toen er halverwege wat akkefietjes waren, heb ik het gas stevig opengedraaid. Of de koers morgen niet belangrijk is? Ik ben ook hier aan de start om te winnen en een onderscheid maak ik daar niet in. Winnen blijft speciaal. Het ziet er misschien gemakkelijk uit, maar dat is het zeker niet. Morgen in Koksijde wordt het een heel lastige omloop, dus daar kijk ik wel naar uit. Het wordt niet evident omdat ik niet op de eerste rij mag starten.”
   • Tim Merlier (2e): “Toen Mathieu ging, heb ik geprobeerd mee te gaan, maar toen ik een foutje maakte, was hij meteen 10 seconden weg. Niets aan te doen. Ik ben wel tevreden hoe het nu loopt. Anderzijds mag ik ook van geluk spreken dat ik bij de start niet over de kop ga, daar heb ik geluk gehad. Of ik hoopte op mijn sprint? Ik heb altijd geleerd dat ik als sprinter op kop moeten zitten in de laatste ronde. Ik ben blij dat ik op zo’n manier de tweede plaats heb kunnen grijpen.”
   • Quinten Hermans (3e): “Dit was voor mij denk ik wel het hoogste haalbare, want ook in de sprint had ik verloren van Tim. Of ik hoopte om met drie naar de streep te rijden? Ik kwam even in aanraking met Mathieu na een passage aan de finish, hij excuseerde zich en ik kon meteen horen dat hij nog fris zat. Hij rijdt de bochten gewoon anders dan ons. Hij heeft meer controle, het lijkt zelfs alsof hij in de bochten soms de grip wat probeert te verliezen. Er waren veel toppers hier, dus het is mooi om podium te kunnen rijden.” 

   Van der Poel: "Het ziet er misschien gemakkelijk uit, maar dat is het zeker niet"

   Merlier: "Ik maakte een foutje en Mathieu reed meteen 10 seconden weg"

   Hermans: "Mooi om hier podium te rijden met zoveel toppers aan de start"

   Uitslag
   1. Mathieu van der Poel (Ned) in 58:20
   2. Tim Merlier + 00:13
   3. Quinten Hermans + 00:22
   4. Thomas Pidcock (GBr) + 00:43
   5. Diether Sweeck  + 00:55
   6. Toon Aerts + 01:09
   7. Jim Aernouts + 01:11
   8. Felipe Orts (Spa) + 01:29
   9. Michael Vanthourenhout + 01:42
   10. Daan Soete + 01:43

   Fase per fase

   1. 16 uur 01. Van der Poel rijdt fluitend naar winst in Wachtebeke. Van der Poel is onbedreigd naar de overwinning gereden in de Ambiancecross. Merlier was de enige die nog lang kon aanpikken, maar halfweg koers was ook hij eraan voor de moeite. Hermans vervolledigt het podium.
   2. 15 uur 58. Merlier voor de tweede plaats? Merlier neemt nu wat afstand van Hermans. De Belgische kampioen op de weg hoeft dat niet te doen, want in de sprint legt hij Hermans er altijd op. Merlier heeft duidelijk een goede dag vandaag.
   3. 15 uur 57. Zo'n 10.000 toeschouwers hebben vandaag Van der Poel & co aan het werk gezien in Wachtebeke. Dat is zonder meer knap voor deze veldrit die geen deel uitmaakt van een klassement. Organisator Jurgen Mettepenningen lonkt dan ook al naar de Wereldbeker van volgend jaar, waar hij zijn wedstrijd graag deel van zou zien uitmaken.
   4. 15 uur 51. Laatste ronde. Merlier en Hermans volgen op 28 seconden van Van der Poel. Pidcock heeft Sweeck afgeschud en volgt op 44 seconden, Sweeck op 53 seconden. Aerts en Aernouts volgen al op meer dan een minuut.
   5. 15 uur 50. De verschillen blijven voorlopig status quo. Van der Poel leidt met een kleine halve minuut voor Hermans en Merlier. Pidcock en Sweeck volgen op een 45-tal seconden.
   6. 15 uur 48. "Matje" weet van zichzelf dat hij dit soort inspanningen nodig heeft om op zondag goed te zijn. Adrie van der Poel.
   7. 15 uur 45. Mathieu lijkt op weg naar een 6 op 6. Enkel pech kan nog roet in het eten gooien van de wereldkampioen. Merlier en Hermans vechten om de tweede plaats. .
   8. 15 uur 41. Nog 3 ronden. Van der Poel rijdt al 17 seconden weg van Hermans en Merlier. Pidcock en Sweeck volgen al op een halve minuut. .
   9. 15 uur 40. Dit is de betere opwarming voor Koksijde. Van der Poel kan nu een tempo ontwikkelen, dat hij morgen heel de cross zal proberen volhouden. Michel Wuyts.
   10. 15 uur 39. Van der Poel is weg. In ronde 5 is dan toch het moment van Mathieu van der Poel gekomen. Op een stuk rechtdoor laat hij Merlier achter. Normaal gezien moeten we nu zeggen dat de beslissing is gevallen. In een mum van tijd rijdt de wereldkampioen een kleine 10 seconden weg van Hermans en Merlier.
   11. 15 uur 37. Voortreffelijke Diether Sweeck. Het is knap hoe Diether Sweeck rondrijdt vandaag. De broer van Laurens heeft nu wel bijna het gezelschap gekregen van Pidcock, maar rijdt toch nog steeds rond in vierde positie.
   12. 15 uur 35. Merlier zet zich op kop en dan stokt het tempo toch wat. Hermans kan zo bijna opnieuw aansluiten.
   13. 15 uur 34. Pidcock heeft zijn duivels ontbonden in de achtergrond. De Brit sluit nu aan bij Vanthourenthout, die Dieter Sweeck heeft moeten laten gaan.
   14. 15 uur 33. Michael Vanthourenthout en Diether Sweeck geraken niet dichter bij de kop van de koers. Hermans heeft ondertussen Van der Poel en Merlier moeten laten gaan. Krijgen we een duel tussen de twee vrienden, die ook ploegmaten zijn op de weg?
   15. 15 uur 31. Van der Poel schudt aan de boom maar kan voorlopig nog geen afstand nemen van Merlier en Hermans. .
   16. 15 uur 30. Van der Poel rukt op. Voor het eerst vandaag zien we Van der Poel aan de kop van de koers. Hermans en Merlier zitten in zijn wiel. Sweeck en Vanthourenhout volgen op een vijftal seconden. De rest, met o.a. Pidcock en Aerts volgt al op een dikke 20 seconden.
   17. 15 uur 27. Eli Iserbyt rijdt ondertussen rond op 45 seconden. Dat is game over. Ruben Van Gucht.
   18. 15 uur 26. Een nieuw slippertje bij Van der Poel! De Wereldkampioen is voorlopig niet aan zijn beste cross bezig en gaat opnieuw op zijn smikkel. De Nederlander wilt geen risico nemen en gaat snel de materiaalpost binnen. .
   19. 15 uur 25. Nu lijkt er toch een eerste echte afscheiding te komen. Het zijn Hermans, Merlier en Van der Poel die de rest op een handvol seconden zetten. .
   20. 15 uur 23. Aerts op zijn achterwerk. Toon Aerts schuift weg in een bocht en raakt zo achterop. Een slecht moment om te vallen, want het zou vooraan wel eens kunnen gaan ontploffen. .