Lucinda Brand graait de overwinning mee in de Zilvermeercross

  Losse crossen vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Mol
  trophy Lucinda Brand
  einde
  startfinish
  0123456

  Lucinda Brand heeft in Mol de Zilvermeercross gewonnen, een veldrit die niet meetelt voor de klassementen. De Nederlandse was in het mulle zand van het Zilvermeer net iets sterker dan haar landgenote Denise Betsema. Marianne Vos mocht als derde mee op het podium.

  Met het WK in Oostende in het verschiet, zagen veel rensters deze cross als generale repetitie. Toch lieten Cant en wereldkampioene Alvarado deze oefengalop schieten. Verdonschot moest aan titelverdedigster de Belgische eer hoog houden, maar kwam door het Nederlandse geweld nooit vooraan piepen.

   

  Betsema voelde zich in haar sas en legde meteen een verschroeiend tempo op. Brand schoof uiteraard mee en ook Manon Bakker klampte enkele rondjes aan. Uiteindelijk kregen we toch de verwachte tweestrijd en Brand en Betsema reden samen de laatste ronde in.

   

  Brand nam op het juiste moment de koppositie over en Betsema raakte er niet meer voorbij. Het Nederlandse podium werd vervolledigd door een sterke Marianne Vos. 

  "Dit positieve gevoel kan ik meenemen naar het WK"

  • Lucinda Brand (1e): "Het was echt een lastige wedstrijd, er was weinig tijd om te herstellen. We waren erg aan elkaar gewaagd, de laatste strook door het zand was beslissend. Elke zege is leuk en ik wil altijd winnen, maar dit is natuurlijk fijn met het oog op het WK. Dat positieve gevoel kan je meenemen."
  • Denise Betsema (2e): "Er kan er maar een winnen en Brand was in de laatste ronde net iets sterker. Ik voelde me ook niet top, ik miste net een beetje power in mijn benen na een zware trainingsweek. We zijn erg aan elkaar gewaagd. Ik ben blij met deze tweede plaats. Ik vond het een mooie voorbereiding op het WK, het was leerzaam."
  • Marianne Vos (3e): "Ik ben blij met de podiumplaats. Ik had de leiders nog in zicht, maar in de voorlaatste ronde was ik moe en maakte ik een fout. Dat is cross. Het lijkt niet zo zwaar, maar dat is het wel. Ik heb alles gegeven. Dit is een mooie prikkel voor het WK."

  Brand: "Het is wel lekker om deze cross mee te nemen"

  Betsema: "Het was een mooi duel, balen dat ik het niet kon afmaken"

  Vos: "Ik neem een goed gevoel mee"

  Rituitslag Zilvermeercross vrouwenRituitslag Zilvermeercross vrouwen

  Fase per fase

  1. 14 uur 27 match afgelopen
  2. 14 uur 27. Brand gaat op kop de materiaalpost voorbij. Ze lijkt de beste papieren te hebben! .
  3. 14 uur 26. Ze geven elkaar voorlopig niets toe. Het zou ons verbazen als het op dit parcours tot een sprint komt. .
  4. 14 uur 24. Brand probeert meteen volop druk te zetten, maar Betsema kraakt niet in de eerste strook.  .
  5. 14 uur 22. Elk foutje in het zand kan nu fataal zijn. We duiken weldra de eerste strook in. .
  6. 14 uur 20. De bel! De bel weerklinkt en je weet wat dat betekent: de laatste ronde. We krijgen een duel tussen Brand en Betsema voor het goud. .
  7. 14 uur 19. Marianne Vos rijdt zich vast in het zand. Ze vindt bij haar opsprong niet meteen de pedalen. Zo verliest ze Brand uit het oog. .
  8. 14 uur 17. De rollen draaien in elke zandstrook weer om. Deze ronde komt Betsema het best uit de verf in het zand langs het meer. En zo moet Brand weer energie verspillen om het gat te dichten. .
  9. 14 uur 14. 10 seconden. De voorspong van Betsema en Brand is gedaald tot 10 seconden. Ze mogen niet naar elkaar beginnen te kijken. .
  10. 14 uur 12. Brand rijdt een uitstekende strook in het zand, Betsema moet een voetje aan de grond zetten. En dat levert meteen weer een kloofje op.  .
  11. 14 uur 11. Vos is los. De renster van Jumbo-Visma is alleen op weg naar het kopduo. .
  12. 14 uur 08. Marianne vost door het bos. Ze heeft nu de touwtjes in de achtervolging in handen. .
  13. 14 uur 06. Halfweg! We hebben het eerste deel van de cross achter de kiezen. Vooraan blijft een Nederlands duo het tempo bepalen. .
  14. Warempel, Van Empel. In de herhaling krijgen we een vreemd beeld van Fem van Empel. Ze is de ingang van de materiaalpost voorbij, maar krijgt dan plots toch pech. Ze maakt rechtsomkeer en loopt een heel eind terug. De strijd om het podium is voorbij voor haar. . 14 uur 04.
  15. 14 uur 03. Betsema en Brand blijven bij elkaar in de buurt. Pieterse heeft nu de derde podiumplaats in handen. .
  16. 14 uur . Puck Pieterse voert een prima nummertje op in de achtervolging. Ze heeft Vos en Kastelijn afgeschud. .
  17. 13 uur 58. Betsema zet Brand onder druk. Betsema is duidelijk de beste zandduivel. Ze rijdt er soepel door en neemt zo afstand van de concurrenten. Brand moet alles uit de kast halen. .
  18. 13 uur 55. Marianne Vos oogt nog fris in de achtervolging. Ze rijdt naar Kastelijn toe. Net op tijd in vorm voor het WK? .
  19. 13 uur 54. Yara Kastelijn is de renster in positie vier. Ze probeert de koplopers weer te pakken te krijgen. Bakker wacht vooraan niet op haar ploegmaat. .
  20. 13 uur 52. We kunnen de vraag "wat kan Verdonschot tegen de Nederlandse toppers?", nu al beantwoorden. Helaas, niet veel. Ze zal haar titel hier niet verlengen want de Nederlandse vrouwen zijn gaan vliegen. .