Geplaagde Alicia Franck komt boven water in Otegem

  Losse crossen vrouweneinde
  Otegem
  7/7
  00u 45m
  01234567

   Alicia Franck heeft de cyclocross in Otegem gewonnen. Bijna alle toppers blonken uit in afwezigheid, maar voor Franck is deze overwinning een flinke opsteker na een periode vol fysieke ellende.

   Ceylin Alvarado was de blikvanger in Otegem, maar de kersverse Nederlandse kampioene meldde vanochtend af. De veldrit in West-Vlaanderen - geen klassementscross - was meteen onthoofd, maar dat gaf heel wat andere dames de gelegenheid bij uitstek om een hoofdrol te vertolken.

    

   Vooral het Experza-blok had zijn zinnen gezet op deze veldrit. Anna Kay opende, maar aan het einde van de tweede ronde nam ploegmate Alicia Franck gezwind over. Onze landgenote had in geen tijd een 20-tal seconden te pakken en zou niemand terugzien. 

    

   In de achtergrond volgden nog wel enkele prikjes, maar niemand had een verhaal tegen Franck. Onze 25-jarige landgenote heeft enkele jaren met heel wat fysieke perikelen achter de rug en heeft nu eindelijk haar eerste zege in België te pakken.

    

   "Dit doet heel veel deugd. De ontlading is enorm", reageerde ze. "Hard blijven werken en volhouden loont. Ik hoop dat de periode van tegenslagen achter de rug is."

   Uitslag Otegem:
   1. Alicia Franck  
   2. Ellen Van Loy  
   3. Anna Kay (GBr)  
   4. Christine Majerus (Lux)  
   5. Manon Bakker (Ned)  
   6. Marion Riberolle (Fra)  
   7. Geerte Hoeke (Ned)  
   8. Aniek van Alphen (Ned)  
   9. Karen Verhestraeten  
   10. Loes Sels  

   Fase per fase

   1. 14 uur 33. Van Loy wint de sprint voor de tweede plaats, voor Kay en Majerus.
   2. 14 uur 32. Zege voor Franck! Alicia Franck veegt haar truitje proper en komt met een stralende overwinning over de finish. Ze wint voor het eerst in eigen land.
   3. 14 uur 32. Majerus gaat naarstig op zoek naar de tweede plaats, Van Loy klampt aan. Riberolle schakelt zichzelf uit met een foutje. .
   4. 14 uur 27. Bakker, Kay, Van Loy, Majerus en Riberolle gaan vechten voor de resterende podiumplaatsen. Maar het is allemaal in de schaduw van Franck. .
   5. 14 uur 26. Laatste ronde. Franck weet dat de buit eigenlijk binnen is. Bij het ingaan van de laatste ronde kan ze een glimlach niet verbergen. .
   6. 14 uur 23. Bakker en Kay willen het feestje van Experza compleet maken, maar in de jacht op de podiumplaatsen proberen ze hun verstand te gebruiken. Franck consolideert haar voorsprong. .
   7. 14 uur 19. Nog 2 ronden. Bakker neemt Van Loy en Kay op sleeptouw. De gevechten vinden wel nog altijd op ruime afstand plaats: aan de finish klokken ze op 35 seconden. .
   8. 14 uur 18. Franck vertikt het om in de blubber af te stappen. In de achterhoede vindt ploeggenote Bakker de voorsprong van Franck geruststellend, want zij probeert de rest weer van zich af te schudden. .
   9. 14 uur 15. Franck kijkt achterom, maar staart in de grote leegte. De tweede groep bestaat uit negen soldates, die aan elkaars wiel kleven. .
   10. 14 uur 12. 4/7. De vrouwen zullen vandaag 7 ronden afhaspelen. Franck moet nog 3 streepjes trekken. De inspanning van Van Loy zit er weer op. Het gat wordt groter: 28 seconden. We durven de winnares stilaan op te schrijven. .
   11. 14 uur 10. Nu eens Majerus, dan weer Van Loy: in de tweede groep zijn er wel prikjes, maar die dragen niet ver. De aanwezigheid van Kay, die nu wel het ploegenspel begrepen heeft, werkt ook een beetje verlammend. .
   12. 14 uur 07. Alicia Franck (25) kan hier in Otegem een streep trekken onder een wisselvallige en woelige periode met veel blessureleed. Bij de ploeg van Jurgen Mettepenningen stopte het verhaal een tijdje geleden en bij Experza probeert Franck haar carrière nieuw leven in te blazen. .
   13. 14 uur 05. De derde ronde is achter de kiezen. Kay zet zich nu toch recht en laat het initiatief aan de andere vrouwen. De voorsprong van Franck: 20 seconden. .
   14. 14 uur 03. Wat Kay hier doet, kun je niet echt klasseren onder afstoppingswerk. De Britse laat het tempo in de achtervolgende groep niet zakken. .
   15. 14 uur 02. Alicia Franck probeert het solo in de 2e ronde in Otegem.

    Alicia Franck probeert het solo in de 2e ronde in Otegem

   16. 14 uur 01. Voor Franck ziet het er rooskleurig uit. Ze heeft 20 seconden. Ploegmate Kay moet nu in een andere rol kruipen en moet afstoppen. .
   17. 13 uur 59. In het tweede groepje lonken ze vooral naar elkaar. Niemand wil de kastanjes uit het vuur halen, waardoor de voorsprong van Franck snel aandikt. .
   18. 13 uur 58. Franck solo. In een modderstrook moet zowat iedereen van de fiets springen, maar dat verhaal geldt niet voor Alicia Franck. Zij ploegt dapper voort en heeft nu een kloofje te pakken. We zitten aan het einde van de tweede ronde.
   19. 13 uur 56. Het koptrio is niet meteen van plan om de anderen zomaar te laten aanpikken. Van Loy en Van Alphen zijn wel gebeten om terug te keren, maar blijven op enkele meters hangen. Al zit een hergroepering er nu wel aan te komen. .
   20. 13 uur 55. Anna Kay jumpt over de hoge balkjes in Otegem: "Ze doet dat voorbeeldig".

    Anna Kay jumpt over de hoge balkjes in Otegem: "Ze doet dat voorbeeldig"