Europees kampioene Kastelijn soleert naar zege in Ambiancecross

  Losse crossen vrouweneinde
  Wachtebeke
  6/6
  00u 40m
  0123456

   Europees kampioene Yara Kastelijn heeft na een demonstratie de Ambiancecross in Wachtebeke gewonnen. De Nederlandse reed van start tot finish op kop en kwam op geen enkel moment in de problemen. Sanne Cant won de sprint voor de tweede plaats, Laura Verdonschot vervolledigt het podium.

   Voor de tweede editie van de Ambiancecross in Wachtebeke hadden enkele smaakmaaksters van het veldritseizoen hun kat gestuurd. Zonder Annemarie Worst, Ceylin Alvarado en Lucinda Brand kregen wereldkampioene Sanne Cant en Europees kampioene Yara Kastelijn de favorietenrol naar zich toegeschoven.

    

   Het was Kastelijn die het beste uit de startblokken schoot. Enkel Ellen Van Loy kon nog even aanklampen maar bij de eerste doorkomst aan de meet was Kastelijn al gaan vliegen. De Nederlandse, die ook op het EK uitpakte met een knappe solo, had opnieuw een superdag en niemand van de achtervolgers zou haar nog terugzien. 

    

   Sanne Cant had haar start gemist en werd vanaf minuut 1 in de achtervolging gedrukt. Samen met Arzuffi, Verdonschot en Van Loy probeerde ze Kastelijn terug te pakken, maar het groepje kwam geen seconde dichter.

    

   Van Loy viel weg vooraan na een schuiver, dus mochten Cant en Verdonschot met de Italiaanse Arzuffi bikkelen om de overige podiumplaatsen. Na een spannende slotronde waarin Arzuffi de sterkste leek moest het uiteindelijk beslecht worden in de eindsprint. Cant sprintte naar de tweede plek, Verdonschot mag als derde mee het podium op.

   Bekijk de samenvatting:

   Reacties van de top 3

   Yara Kastelijn (1e): "Ik voelde me goed en wilde niet wachten op Sanne Cant. Ik heb niet moeten forceren, al was het nu ook niet echt rustig rijden. Ik had een goed gevoel. Ik kan nog altijd niet helemaal geloven wat me dit seizoen overkomt."

    

   Sanne Cant (2e): "De laatste weken gaat het goed op training en ik kan er mooie uitslagen in de cross aan breien. Dat is plezant. In de start zat ik ingesloten en ik ontplofte toen ik wilde terugkeren. Maar ik heb mijn ritme gevonden, met deze 2e plaats tot gevolg."

    

   Laura Verdonschot (3e): "Er is hard gereden en op de technische stroken was ik een van de beteren, maar Kastelijn reed makkelijk weg van ons. Zelf heb ik wel af en toe gedacht aan de wedstrijd van morgen in Koksijde. Ik ga in elk geval met positieve vibes naar daar dankzij mijn podiumplaats." 

   Uitslag
   1. Yara Kastelijn (Ned) in 44:44
   2. Sanne Cant + 00:17
   3. Laura Verdonschot + 00:17
   4. Alice Arzuffi (Ita) + 00:18
   5. Ellen Van Loy + 01:22
   6. Marion Riberolle (Fra) + 01:22
   7. Kim Van de Steene + 01:34
   8. Aniek Van Alphen (Ned) + 01:37
   9. Lindy Van Anrooij (Ned) + 01:54
   10. Loes Sels + 02:05

   Fase per fase

   1. 14 uur 32. Kastelijn demonstreert! Yara Kastelijn heeft gedemonstreerd in Wachtebeke. De Nederlandse reed van start tot finish op kop en reed met de vingers in de neus naar de zege. Cant won de sprint voor de tweede plaats voor Verdonschot en Arzuffi.
   2. 14 uur 29. De strijd in de achtergrond is erg boeiend. Arzuffi gaat met een gezwind manoeuvre voorbij Cant. Verdonschot hangt aan de rekker. Liggen de podiumplaatsen vast?
   3. 14 uur 26. Van overwicht gesproken... Wat Kastelijn hier doet, dat is met de vingers in de neus. Michel Wuyts.
   4. 14 uur 26. Cant lijkt nu toch nog te kunnen terugvechten. De wereldkampioene geeft niet af komt terug aansluiten bij Arzuffi en Verdonschot. Met haar goede eindsprint ligt een podiumplek nu binnen handbereik.
   5. 14 uur 24. De bel luidt: laatste ronde. Kastelijn is op weg naar de overwinning hier in Wachtebeke. Arzuffi en Verdonschot lossen ondertussen Cant in de strijd om de podiumplekken. Het Italiaans-Belgisch duo volgt op 33 seconden.
   6. 14 uur 22. Ik ben voorstander van de hervormingen in de Wereldbeker. Als ze dit er niet door krijgen, belandt de cross in "den dieperik". Ex-wereldkampioen Albert Van Damme.
   7. 14 uur 20. Het is toch echt indrukwekkend wat Kastelijn hier vandaag laat zien. Het groepje met Arzuffi, Cant en Verdonschot komen geen seconde dichter. De Nederlandse lijkt niet eens echt diep te moeten gaan.
   8. 14 uur 16. Nog 2 ronden. Arzuffi, Cant en Verdonschot passeren op zo'n 38 seconden aan de meet. Kastelijn lijkt gewonnen spel te hebben. De strijd voor de tweede plek kan wel nog interessant worden.
   9. 14 uur 13. Schuiver Van Loy. Ellen Van Loy lijkt haar beste kruit al verschoten te hebben. Achteraan het groepje Arzuffi schuift onze landgenote onderuit. Een podiumplek wordt op die manier moeilijk voor Van Loy.
   10. 14 uur 10. Arzuffi voorbij Van Loy. Bart Wellens voorspelde een rustige dag voor Alice Arzuffi, maar de Italiaanse raast nu voorbij Ellen Van Loy. Cant, Verdonschot en Van Loy proberen aan te pikken. Kunnen deze dames de kloof met Kastelijn nog verkleinen?
   11. 14 uur 08. Onze man in het veld, Ruben Van Gucht, telt dat Kastelijn al 20 seconden voorsprong heeft op Ellen Van Loy. We zijn nog niet halfweg en de wedstrijd lijkt al in een beslissende plooi te zijn gevallen. Ondertussen zien we dat Arzuffi wat weg is gereden van Cant & co. .
   12. 14 uur 06. Van Loy houdt voorlopig goed stand tegen het groepje Cant. "Een tweede plaats zou voor Ellen een mooie opsteker zijn", aldus Paul Herygers.
   13. 14 uur 02. Nog 4 ronden. Kastelijn heeft een goeie 10 seconden voorsprong op Van Loy. Cant is ondertussen al ingehaald door Verdonschot en ook Arzuffi. Het lijkt erop dat de Italiaanse niet echt luistert naar de woorden van ploegleider Wellens. Het groepje met Cant volgt al op een kleine 20 seconden. .
   14. 14 uur . Met Arzuffi hadden we voor de cross al beslist om er een rustige dag van te maken. Morgen is het een belangrijkere dag. Bart Wellens.
   15. 13 uur 58. Kastelijn loopt uit. Is de vogel al gaan vliegen? Kastelijn loopt verder en verder uit op eerste achtervolgster Ellen Van Loy. Sanne Cant heeft haar inhaalmanoeuvre niet echt kunnen doorzetten en blijft wat hangen.
   16. 13 uur 57. Wat is het hier een schitterend domein. Er zijn mogelijkheden zat om een parcours aan te leggen. Michel Wuyts.
   17. 13 uur 55. 1e ronde zit erop. Kastelijn heeft er een straffe openingsronde opzitten. Enkel Ellen Van Loy leek het spoor van de Europese kampioene te kunnen volgen, maar plots was daar ook Sanne Cant die haar neus aan het venster stak. Kastelijn leidt, met enkele seconden voorsprong op Van Loy, Cant volgt op haar beurt op een drietal seconden.
   18. 13 uur 53. Daar is Cant! . Uit het niets zien we opeens Sanne Cant in derde positie. De wereldkampioene lijkt haar aarzelende start overwonnen te hebben en zal zo dadelijk aansluiting maken met de kop van de koers.
   19. 13 uur 52. Van Loy moet meteen diep gaan om in het spoor van Kastelijn te blijven. De Nederlandse houdt wel van een lange solo en lijkt daar ook vandaag zin in te hebben.
   20. 13 uur 50. Kastelijn trekt meteen door! De Europese kampioene laat er geen gras over groeien en neemt al snel over van Van Loy. Cant zit voorlopig veel te ver om te reageren.