Ga naar de inhoud

Laurens Sweeck triomfeert in Sint-Niklaas, Lars van der Haar bijt in het zand

 za 18 februari 2023 16:01
Exact Cross Sint-Niklaas
Exact Cross
9 rondes
15:00 Sint-Niklaas
Laurens Sweeck
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9

    Laurens Sweeck heeft zijn favorietenrol waargemaakt in de Exact Cross in Sint-Niklaas. Sweeck schudde in de laatste meters zijn laatste overgebleven concurrent Lars van der Haar af in het zand.

    De cross kon voor Van der Haar niet slechter beginnen. De Nederlandse kampioen werd weggedrukt op het asfalt en dook daardoor pas als 13e het veld in.

     

    Voorin begon de jarige Kuhn als een bezetene aan de snelle wedstrijd. Hij bleef rondenlang voorin hangen, samen met Vanthourenhout, Iserbyt, Sweeck en Vandebosch.

     

    Van der Haar reed vanuit de achtergrond weer helemaal naar voren en drie ronden voor het einde haakte hij eindelijk zijn wagonnetje aan. Niemand was er ondertussen in geslaagd weg te rijden van de rest.

     

    In de laatste ronde bleven Van der Haar, Sweeck en Iserbyt nog met z'n drieën over. Op de plaats waar dat verwacht werd, sloeg Sweeck zijn slag in het slot. Hij vloog door het zand en liet de zege niet meer wegglippen op het asfalt. 

     

    Van der Haar werd knap tweede na een ferme inhaalrace, Iserbyt maakte het podium vol.

    "Wiel Van der Haar houden was niet simpel"

    Voor Laurens Sweeck is het zijn 7e zege van het seizoen. Hij zag af in het wiel van Lars van der Haar, maar haalde het uiteindelijk toch. "Ik wist dat de zandstrook een bepalende rol zou spelen", zei Sweeck weinig verrassend. "Maar om daar te geraken, moest ik wel het wiel van Van der Haar houden en dat was niet zo simpel."

     

    "Na de betonnen muur versnelde ik en daardoor kon ik als eerste het zand aansnijden. Ik had enkele meters voorsprong en keek niet meer achterom."

     

    Eerder versnellen zat er niet in. "Ik heb me wel even getest, maar voelde dat er niet veel op zat. Daarom heb ik gewacht tot op het einde."

     

    Lars van der Haar was heel wat minder tevreden met zijn tweede plaats. De Nederlandse kampioen hekelde vooral de tactiek van de mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal. 

     

    "Het begint wel een beetje lachwekkend te worden hoe Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout weigeren te koersen", zegt Van der Haar bij VTM.

     

    "Het moet altijd van Laurens Sweeck en mezelf komen en dat is jammer voor het veldrijden. Op een gegeven moment zou je Sweeck zo de zege willen schenken. Uiteindelijk ga je toch weer zelf voor de winst, maar het is niet leuk hoe die twee mannen koersen."

     

    "In het zand snelde Sweeck me nog voorbij. Ik zat daar wat te diep en dat heeft me de zege gekost. Ik stapel de tweede plaatsen nu echt wel op. Het afmaken ontbreekt. Misschien lukt het nog in de resterende crossen."

    Het begint een beetje lachwekkend te worden hoe Eli Iserbyt en Michaël Vanthourenhout crossen.

    Lars van der Haar

    Uitslag Exact Cross Sint-Niklaas

    naamresultaat
    1
    Laurens Sweeck
    1u01'07"
    2
    Lars van der Haar
    op 4"
    3
    Eli Iserbyt
    15"
    4
    Michael Vanthourenhout
    27"
    5
    Joran Wyseure
    28"
    6
    Toon Vandebosch
    37"
    7
    Kevin Kuhn
    45"
    8
    Corné van Kessel
    51"
    9
    Niels Vandeputte
    54"
    10
    Pim Ronhaar
    1'00"

    Fase per fase

    16:04

    Sweeck wint!

    Sweeck heeft zijn favorietenrol waargemaakt in Sint-Niklaas. Hij wachtte tot in de laatste ronde om het verschil te maken en deed dat dan ook waar je het van hem verwacht: in het zand.


    Van der Haar is een hele mooie tweede na een moeilijk wedstrijdbegin, Iserbyt maakt het podium vol.

    16:02

    Vlak voor de laatste rechte lijn is Sweeck er dan toch in geslaagd om Van der Haar op een paar meter te zetten. Dit geeft hij wellicht niet meer weg.

    16:02

    Eli buigt het hoofd. Het gaat tussen Sweeck en Van der Haar voor de zege.

    16:02

    Sweeck zet Van der Haar meteen stevig onder druk, maar de Nederlander lost niet.

    16:01

    Net voor de zandstrook vliegt Sweeck naar de leiding.

    16:00

    Op de balkjes blijft Van der Haar autoritair aan de leiding fietsen. Sweeck zit heel ontspannen in het wiel.

    16:00

    Iserbyt hang er als derde nog aan, maar veel heeft hij niet meer in de tank zitten.

    15:59

    Van der Haar raakt niet van Sweeck en Iserbyt af. Het is nu Vanthourehout die het moeilijk heeft in vierde positie.

    15:59

    Het tempo van Van der Haar ligt hoog, maar Sweeck kleeft aan het wiel. Wanneer neemt hij over?

    15:58

    Van der Haar is van plan er een lastige en snelle laatste ronde van te maken. De Nederlander zet Sweeck en co. onder druk.

    15:57

    Laatste ronde

    Sweeck kleeft bij het ingaan van de slotronde aan het wiel van Van der Haar, maar ook Iserbyt en Vanthourenhout keren terug. We duiken met vier de slotronde in.

    15:56

    Foutje Vanthourenhout

    In het wiel van Van der Haar maakt Vanthourenhout een foutje. De Nederlander profiteert om in het zand weg te rijden.

    15:54

    Na de balkjes trekt Van der Haar weer ferm door, Vanthourenhout en Sweeck kunnen voorlopig niet overnemen van de Nederlander.

    15:53

    Versnelling Van der Haar

    Van der Haar zet de rest nu toch stevig onder druk. Vanthourenhout en Sweeck moeten een gaatje laten, bij Iserby lijkt het beste eraf.

    15:50

    Einde ronde 7

    Vanthourenhout, Sweeck, Van der Haar en Iserbyt duiken de voorlaatste in met z'n vieren. Wanneer slaagt iemand erin de rest te lossen?

    15:48

    Van der Haar heeft zijn tweede adem gevonden na zijn moeilijk moment van daarnet. In het zand neemt de Nederlandse kampioen weer over, maar scheuren doet het niet.

    15:47

    Vanthourenhout zet de anderen onder druk langs het water met een stevige versnelling. Kuhn is goed mee, ook Sweeck volgt gezwind. Bij Iserbyt en Van der Haar kost het toch al wat meer moeite om te volgen.

    15:45

    Meteen gaat Kuhn weer naar de kop van de koers. De Zwitser heeft vandaag misschien wel zijn beste dag van het seizoen en dat op zijn verjaardag.