Ga naar de inhoud

Aniek van Alphen maakt favorietenrol waar in Essen, Alicia Franck en Yara Kastelijn mee op podium

Exact Cross vrouwen
13:45 Essen
7 rondes
Aniek van Alphen
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7

In een deelnemersveld waarin de toppers ontbraken door de Wereldbeker in Dublin morgen, heeft Aniek van Alphen haar rol als topfavoriete ten volle benut. De winnares van de Superprestige in Boom vorige zaterdag knalde weg uit een kopgroep van 6 in de 3e ronde en breidde haar voorsprong stelselmatig uit. Alicia Franck werd voor eigen volk knap tweede, Yara Kastelijn won de spurt om de derde plaats van Anna Kay.

Geen Van Empel, Pieterse, Van Anrooij, Alvarado, Betsema of andere Brands in Essen, de vierde Exact Cross van het seizoen. Ook Sanne Cant ontbrak door ziekte.

Aniek van Alphen won vorige week in Boom haar eerste klassementscross en pakte dat vertrouwen mee. Op een parcours waar het niet echt goed loopt in de weiden en met veel draaien en keren dook de 18-jarige Nederlandse Leonie Bentveld als eerste het veld in.

De ploegmates Alicia Franck, die gemotiveerd was omdat ze binnenkort in Essen komt wonen, en Laura Verdonschot namen fluks over, Van Alphen, haar Britse ploegmate Anna Kay en Yara Kastelijn maakten de kopgroep van 6 compleet.

In het begin van de 3e ronde (van 7) maakte Bentveld een schuiver, waardoor Franck niet meer door kon. Van Alphen zag haar moment en zette de turbo aan.

De Nederlandse breidde haar voorsprong stelselmatig uit, van 12 seconden naar bijna een minuut bij de streep.

Achter haar streden de andere 5 om het podium, die strijd was spannend met een bedrijvige Kastelijn, die nog maar haar 4e cross van het seizoen reed.

In de laatste ronde kon Franck zich loswerken, Kastelijn won het spurtje voor plek 3 van Kay.

(lees reactie onder foto en uitslag)

Uitslag Exact Cross Essen (vrouwen)
naamresultaatploeg
1
Aniek van Alphen
48'30"
2
Alicia Franck
op 35"
3
Yara Kastelijn
39"
4
Anna Kay
39"
5
Laura Verdonschot
49"
6
Leonie Bentveld
1'07"
7
Maghalie Rochette
1'47"
8
Suzanne Verhoeven
1"51"
9
Ellen Van Loy
1'52"
10
Xaydee Van Sinaey
2'11"

Van Alphen: "Kwam niet vanzelf"

Aniek van Alphen bij VTM: "De zege kwam niet vanzelf. We geraakten met een groepje weg en vanaf dan was het positiespel belangrijk. Achter mij was er wat wrevel, ik hoorde plots alsof er een valpartij was. Ik ging daarop ietwat versnellen en sloeg meteen een mooie kloof."

"Ik wist dat me een heel moeilijke opdracht wachtte om tot het einde alleen voorop te kunnen blijven. Ik had natuurlijk de balken in mijn voordeel. Daar kon ik springen en maakte ik het verschil op de rest."

"De conditie is heel goed. Mentaal is dat ook een plus. Twee keer winnen in een korte tijd doet zeker deugd. Ik hoop nu stilaan de selectie te halen voor het  WK. Zeker na deze wedstrijd."

Fase per fase

 1. 14 uur 35. Franck op 2. Kastelijn sprint naar 3 voor Kay. Verdonschot is 5e, Bentveld 6e. .
 2. 14 uur 35. Van Alphen zegeviert als favoriete. Aniek van Alphen was vooraf genoemd als topfavoriete en ze maakte die rol waar. .
 3. 14 uur 31. Van Alphen nog een minuut. En dan wint ze na Boom een 2e keer in 2 weekends. Franck lijkt opweg naar twee, Kastelijn en Kay duelleren voor plek drie. .
 4. 14 uur 31. Franck alleen. Alicia Franck lijkt op weg naar de tweede plaats. Ze heeft een kloof geslagen. .
 5. 14 uur 25. Van Alphen vliegt. De rest ziet Van Alphen al lang niet meer rijden. De Nederlandse is 45 seconden sneller bij de voorlaatste passage van de streep, Franck is de eerste van de 5 achtervolgers met ook Verdonschot, Kay, Kastelijn en Bentveld. .
 6. 14 uur 24. Franck heeft er zin in. Alicia Franck neemt het voortouw bij de achtervolgers, ze wil ook iets bewijzen, want ze komt binnenkort in Essen wonen. Dat motiveert. .
 7. 14 uur 23. Spannend voor 2e plaats. Wie wordt tweede achter Van Alphen? Franck, Verdonschot, Kay, Kastelijn of Bentveld? In deze volgorde rijden ze nu in de achtervolging. .
 8. 14 uur 21.
 9. 14 uur 20. Van Alphen zegezeker 6e ronde in. Dit geeft Aniek van Alphen - zonder pech - niet meer uit handen. De achtervolgers volgen op meer dan een halve minuut, waar Kastelijn nu weer volop de kop trekt. Rochette, Verhoeven, Van Sinaey en Van Loy maken de top 10 compleet. .
 10. 14 uur 18. Van Alphen loopt uit. Het verschil bedraagt ondertussen meer dan een halve minuut. Bij de achtervolgers tellen we afwisselend 4 en 5 vrouwen, Bentveld hangt aan de slinger. .
 11. 14 uur 14. 5e ronde (van de 7). Van Alphen won vorige week in Boom en werd 7e in Antwerpen de dag nadien. Verdonschot was de beste Belgische in de WB-Scheldecross met een 8e plaats. Bij het ingaan van de 5e ronde telt Van Alphen 26 seconden voorsprong op Verdonschot, Franck, Kastelijn en Kay. Bentveld volg 8 seconden later. .
 12. 14 uur 10. Verdonschot/Franck jagen op Van Alphen. Kastelijn krijgt het wat moeilijk in de achtervolging, Van Alphen verdubbelt haar voorsprong naar meer dan 20 seconden. Het sein voor de ploegmates Franck en Verdonschot om de jacht samen te organiseren en het tempo de hoogte in de gooien. Kay pikt haar wagonnetje aan en rekent erop dat ze straks kan profiteren van het werk van Franck/Verdonschot/Kastelijn. Bentveld zijn we kwijt. .
 13. 14 uur 07. Van Alphen heeft 12 seconden. Na drie ronden passeert Aniek van Alphen met 12 seconden voorsprong - nog niet geruststellend - op het duo Kastelijn/Kay. Kay is ploegmate van Van Alphen, dat speelt ook een rol. Verdonschot volgt op 17 seconden, Franck en Bentveld nog een paar tellen verderop. Van Alphen steekt een hand uit naar een tweede zege in twee weekends. .
 14. 14 uur 03. Van Alphen voor Kastelijn. Van Alphen lijkt haar benen van Boom gevonden te hebben. Ze telt 5 seconden voorsprong op Yara Kastelijn, die de hete adem van Anna Kay in haar nek voelt. Even verderop rijden Verdonschot, Franck en Bentveld. .
 15. 14 uur 02. Incident vooraan. Bentveld valt in een bocht, waardoor ook Franck niet meer door kan. Aniek van Alphen profiteert en trekt fors door. De kopgroep ligt uit elkaar. .
 16. 13 uur 59. Met 6 vrouwen ronde 3 in. We hebben twee ronden afgewerkt: Verdonschot is komen aansluiten. De beste van de rest is Rochette, op 25 seconden. .
 17. 13 uur 57. Verdonschot hapert. Het tempo van Franck op kop gaat iets te hard voor Verdonschot. Die maakte een klein foutje, maar krijgt het gat niet meer toe. De 5 vooraan: Franck, Kastelijn, Van Alphen, Kay en Bentveld. Verdonschot op een 20-tal meter. .
 18. 13 uur 53. Kastelijn sluit bijna aan. De eerste ronde zit erop: de 5 vooraan blijven goed bij elkaar. Yara Kastelijn, die nog maar 3 crossen reed dit seizoen en meer op de weg mikt, probeert de aansluiting te vinden op een paar seconden. Iets verderop volgen Van Sinaey en Rochette. .
 19. 13 uur 52. Frank voert forcing. Het loopt niet echt vlot in Essen, het is veel draaien en keren en door weiden die amper bereden worden. .
 20. 13 uur 49. Vijf kopvrouwen. Na 4 minuten hebben we een kopgroep van 5 vrouwen: Franck, Van Alphen, Kay, Verdonschot en Bentveld. .