Ga naar de inhoud
Sweeck
Laurens Sweeck finishte solo in Maldegem.

kalender ethias cross

datum cross winnaar winnares
11/09 Lokeren Iserbyt Betsema (Ned)
18/09 Beringen Iserbyt Kastelijn (Ned)
25/09 Bredene Iserbyt Betsema (Ned)
02/10 Meulebeke Vanthourenhout Cant (Bel)
13/11 Leuven Sweeck Kay (GBr)
11/12 Essen Van Aert Bäckstedt (GBr)
05/02 Maldegem Sweeck Worst (Ned)
19/02 Sint-Niklaas Vanthourenhout Brand (Ned)
--- Kruibeke afgelast afgelast

Laurens Sweeck graait nog late zege mee in Parkcross in Maldegem

 za 5 februari 2022 15:59
Parkcross Maldegem
Exact Cross
10 rondes
15:00 Maldegem
Laurens Sweeck
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 10

    Laurens Sweeck heeft in de extra tijd van het veldritseizoen nog kunnen scoren. In Maldegem finishte hij solo, voor zijn ploegmaat Eli Iserbyt en Lars van der Haar. "Voor sommigen is het seizoen gedaan na het WK, voor mij telt Maldegem ook nog", zei Sweeck na de cross.

    Behalve Tom Pidcock waren de belangrijke WK-gangers allemaal aanwezig in Maldegem. De nummer twee van het WK, Lars van der Haar, maakte een uitstekende start, maar viel bij de eerste passage over de balkjes. De Nederlander moest daardoor lang achtervolgen en zou pas op het einde nog een rol spelen.

     

    De wedstrijd van Sweeck zag er helemaal anders uit. Al in de eerste ronde sloeg hij een gaatje, maar helemaal alleen zou het op zo een snel parcours en door de wind moeilijk worden. Ideaal was dus dat ploegmaat Michael Vanthourenhout de aansluiting maakte. Het was het begin van een koppeltijdrit. 

     

    Eli Iserbyt keek de kat uit de boom. Orts en Vandeputte moesten het werk doen tot halfweg. Toen zette Iserbyt en Vandebosch zich toch op kop in de achtervolging op hun ploegmaats. Dat was niet naar de zin van Sweeck vooraan. Hij maakte zich zichtbaar druk op ploegleider Richard Groenendaal. En dat hielp. 

     

    De achtervolging stopte. Op drie rondes van het einde viel Vanthourenhout voorin weg. Buiten beeld smakte hij tegen de grond. Sweeck was alleen en dat gaf hem een goed gevoel. Hij reed foutloos. Geen toeval in een cross met zandstroken, waar hij zo van houdt.

     

    Achter de leider vochten Iserbyt en Van der Haar nog een leuke strijd uit om de tweede plaats. Iserbyt trok uiteindelijk aan het langste eind. Niels Vandeputte werd vierde.

    Sweeck: "Wegrijden met Vanthourenhout was ideale scenario"

    "Het ging meteen goed vandaag, alleen de wind was lastig", zei Laurens Sweeck na de cross bij VTM. "Daarom was het een ideaal scenario dat Michael Vanthourenhout kwam aansluiten. Maar we moesten wel knokken, want we reden niet zo maar weg."

     

    Halfweg maakte Sweeck zich opeens boos op ploegleider Groenendaael. "Ik vond dat we te weinig steun kregen van de ploeg. Ze hielden de boel te veel in gang. Toen Vanthourenhout viel, weet ik niet precies wat er gebeurde. Ik hoorde het aan het geroep van mensen en zag hem liggen. Dat was sowieso een cruciaal moment."

     

    "Ik was toen net tempo aan het maken. Voor sommigen is het seizoen misschien gedaan na het WK, maar voor mij telt Maldegem ook nog mee", sloot Sweeck af met een glimlach.

     

    Ook Eli Iserbyt zag er tevreden uit met zijn tweede plaats. "Omdat Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout vroeg vertrokken, kon ik het wat van de tweede lijn bekijken."

     

    "Dat we nog probeerden naar de koplopers te rijden? Ik wou vooral Toon Vandebosch gunnen om derde te worden. Hij is jong en heeft al veel gewerkt voor het team, dus ik hoopte dat hij alleen weg zou kunnen rijden."

    Rituitslag Parkcross Maldegem

    naamresultaat
    1
    Laurens Sweeck
    57'40"
    2
    Eli Iserbyt
    op 8"
    3
    Lars van der Haar
    8"
    4
    Niels Vandeputte
    10"
    5
    Toon Vandebosch
    12"
    6
    Felipe Orts Lloret
    13"
    7
    Tom Meeusen
    28"
    8
    Timon Rüegg
    29"
    9
    Daan Soete
    33"
    10
    Thibau Nys
    53"

    Fase per fase

    15:58

    Iserbyt is tweede voor Van der Haar

    Iserbyt heeft standgehouden met zijn slotoffensief. Van der Haart strandt op een fietslengte. 

    15:58

    Sweeck wint solo

    Laurens Sweeck schudde als eerste aan de boom in de eerste ronde en maakt het werk ook af. Hij wint solo in Maldegem. 

    15:57

    Van der Haar geeft zich niet gewonnen

    Iserbyt en Van der Haar maken er een mooi slot van de wedstrijd van. Ze geven echt alles nu.

    15:54

    Iserbyt zet nu pas zijn gashendel helemaal open. Hij probeert de rest van de achtervolgers allemaal achter te laten met een fikse versnelling. 

    15:52

    Laatste ronde

    Sweeck begint met een mooie voorsprong aan de laatste ronde. Het is kwestie van recht blijven. Achter hem wordt er gebikkeld tussen Iserbyt en Van der Haar om tweede te kunnen worden.

    15:46

    Tijdsverschil

    Het verschil tussen Sweeck en de vijf achtervolgers is 17 seconden. Het ziet er goed uit voor Sweeck op twee rondes van het einde.

    15:45

    Laurens Sweeck laat de snelste ronde noteren. Het lijkt hem te helpen dat hij nu alleen kan rond rijden. Bij de achtervolgers laat Iserbyt alle werk aan Van der Haar.

    15:41

    Sweeck alleen !

    Vanthourenhout staat opeens stil net voor het einde van de zevende ronde. Er moet iets gebeurd zijn. We denken sporen van een val te zien. Sweeck is zo nog de enige leider.

    15:38

    Achter Sweeck en Vanthourenhout doen Van der Haar, Iserbyt, Vandeputte, Vandebosch en Orts nog altijd mee. De rest is ter ver teruggeslagen, lijkt het.

    15:37

    Van der Haar aan het front!!

    Voor het eerste sinds zijn val in de eerste ronde zien we Lars van der Haar op de voorgrond. De Nederlander trekt serieus door en probeert de kloof met de leiders kleiner te maken. Iserbyt moet zich reppen om in het wiel te blijven.

    15:35

    Nog vier rondes

    Het verschil tussen de leiders en de achtervolgers met Iserbyt en Vandeputte is 14-15 seconden. Kan het nog?

    15:34

    Vanthourenhout zegt neen!

    Vanthourenhout laat Sweeck niet rijden. Hij dicht de kloof opnieuw en kan even bekomen in het wiel. Kunnen de twee koplopers ondertussen beginnen denken aan het onderlinge duel voor de zege? Het lijkt van wel.

    15:33

    Sweeck zet Vanthourenhout onder druk

    Sweeck zet zijn boosheid van daarnet om in energie om een beetje weg te rijden bij ploegmaat Vanthourenhout. Hij neemt enkele meters na een foutje van Vanthourenhout in het zand. Gaat Sweeck solo?

    15:29

    Nog 5 rondes

    We zijn exact halfweg deze Parkcross. Sweeck en Vanthourenhout zijn wat verder uitgelopen omdat ploegmaat Vandebosch onbewust afstopt door een schuiver te maken. Iserbyt en Vandeputte staan stil.

    15:27

    Ambras in de ploeg van Pauwels Sauzen

    Sweeck maakt boze gebaren richting ploegleider Richard Groenedaal. Is Sweeck boos omdat Iserbyt en Vandebosch mee blijven rijden achter Sweeck en Vanthourenhout?

    15:23

    Einde vierde ronde

    Het is nog niet gespeeld. Orts toont zich vandaag. Hij komt na de vierde ronde door op 8 seconden van leiders Sweeck en Vanthourenhout. Iserbyt zit meteen in het wiel.

    15:22

    Iserbyt schuift op

    Achter de koppeltijdrit van Sweeck en Vanthourenhout lijkt nog een koppeltijdrit op touwen te worden gezet. Iserbyt lijkt zich toch niet bij de situatie te hebben neergelegd en trekt door met ploegmaat Vandebosch.

    15:21

    Val

    In het zand maakt Kuhn een spectaculaire koprol net voor de neus van Van der Haar. Zijn voorwiel kwam vast te zitten in het zand.