Ga naar de inhoud
Laurens Sweeck mocht zoals verwacht het zegegebaar maken.

kalender ethias cross

datum cross winnaar winnares
11/09 Lokeren Iserbyt Betsema (Ned)
18/09 Beringen Iserbyt Kastelijn (Ned)
25/09 Bredene Iserbyt Betsema (Ned)
02/10 Meulebeke Vanthourenhout Cant (Bel)
13/11 Leuven Sweeck Kay (GBr)
11/12 Essen Van Aert Bäckstedt (GBr)
05/02 Maldegem Sweeck Worst (Ned)
19/02 Sint-Niklaas Vanthourenhout Brand (Ned)
--- Kruibeke afgelast afgelast

Laurens Sweeck rijdt zonder bedreiging naar 2e zege op een rij in Leuven

 za 13 november 2021 15:58
Ethias Cross Leuven (mannen)
Exact Cross
8 rondes
15:00 Leuven
Laurens Sweeck
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8

    Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft zijn favorietenrol meer dan waargemaakt in Leuven. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal beloonde zichzelf door als enige topper in België achter te blijven. Tom Meeusen en Felipe Orts mogen mee op het podium.

    "Het feit dat ik nog eens een interview mag geven voor de start, wil wel al iets zeggen." Tom Meeusen kon er wel om lachen dat hij als grootste uitdager van Laurens Sweeck werd afgeschilderd.

     

    Onder meer Toon Aerts, Quinten Hermans, Eli Iserbyt en Europees kampioen Lars van der Haar lieten Leuven links liggen voor de cross in Tabor. Sweeck besloot het Belgische tussendoortje wel nog mee te nemen.

     

    In de eerste twee rondes liet Sweeck zich nog meevoeren op het tempo van Jarno Bellens en Ward Huybs, maar in de 3e ronde gaf de Belgische kampioen van 2020 er een stevige snok aan. 

     

    In geen tijd was Sweeck gaan vliegen. In de achterhoede bleef alleen de 2e plek nog over om voor te vechten. Felipe Orts en Tom Meeusen namen de handschoen op en maakten er nog een interessante veldrit van op het militair domein van Heverlee.

     

    Met een spectaculaire sprong over de gracht kon Meeusen zijn Spaanse rivaal afschudden. Maar aan Laurens Sweeck viel niets te doen. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal boekte zijn 2e zege op rij in Leuven. 

    Sweeck: "Focus lag op de overwinning in Leuven"

    "Ik probeerde het verschil te maken in de eerste helft van de wedstrijd", zei Sweeck. "Dan zou ik op het einde wat veiliger kunnen rondrijden. Ik ben blij dat het gelukt is, al ben ik ook zeker niet stilgevallen."

     

    "Ik kon gewoon mijn eigen tempo blijven rijden, waardoor ik in de slotfase minder risico's hoefde te nemen."

     

    Sweeck vliegt vanavond nog naar Tabor om morgen in Tsjechië mee te strijden in de Wereldbeker. "Toch lag de focus meer op vandaag. Ik ben blij dat de overwinning binnen is en wat er morgen bijkomt, zien we dan wel weer."

    Rituitslag Ethias Cross Leuven (mannen)

    naamresultaat
    1
    Laurens Sweeck
    2
    Tom Meeusen
    3
    Felipe Orts Lloret
    4
    Daan Soete
    5
    Marcel Meisen
    6
    Joran Wyseure
    7
    Lennert Belmans
    8
    Lander Loockx
    9
    Gerben Kuypers
    10
    Jarno Bellens

    Fase per fase

    15:56

    Sweeck triomfeert

    Voor het tweede jaar op rij wint Laurens Sweeck in Leuven. Een knappe solo.

    15:55

    Tom Meeusen lijkt zijn 2e plek niet meer af te geven. Hij heeft een volledig wasbord voorsprong op Orts. De Spanjaard zal vrede moeten nemen met de 3e plaats. 

    15:53

    Sweeck wisselt nog een laatste keer van fiets, om met een proper exemplaar over de streep te komen. 

    15:51

    Voor Laurens Sweeck is het volop genieten in de laatste ronde. Onder luid gejuich stoomt hij naar zijn tweede zege op rij in Leuven. 

    15:51

    Slotronde

    Heeft Tom Meeusen door dat  Felipe Orts door zijn beste kracht heen is? Hij springt spectaculair over het grachtje en slaat zo een kloofje. 

    15:48

    Felipe Orts heeft een meter of twee voorsprong op Meeusen, maar onze landgenoot is technisch sterk. Op het wasbord sluipt hij weer wat dichter. De strijd om de 2e plek is nog niet beslecht. 

    15:45

    Net zoals bij de vrouwen wordt duidelijk: wie foutloos blijft, wint in Leuven. Sweeck laat zich op geen foutje betrappen en rijdt een sterke wedstrijd. 

    15:43

    Orts krijgt Tom Meeusen er voorlopig niet af. Ze volgen op een halve minuut van Sweeck. Daan Soete rijdt rond op de 4e plek, op 44 seconden.

    15:42

    Nog 2 rondes

    Laurens Sweeck moet nog 2 rondes afwerken voor zijn 2e zege op rij in Leuven. Vorig jaar moest hij er voor sprinten, nu zal hij rustig over de streep kunnen bollen.

    15:40

    De aandacht van Sweeck verslapt niet. Over de wasborden hobbelt hij vlotjes door. Op de balken neemt hij geen risico's en stapt hij voor de zekerheid af. 

    15:38

    Met Felipe Orts en Tom Meeusen lijken de twee kandidaten voor de twee ereplaatsen bekend. Maar wie mag links, en wie mag rechts naast Sweeck plaatsnemen? 

    15:37

    Laurens Sweeck kan al wat energie sparen voor Tabor. Vanavond nog vliegt hij naar Tsjechië, dus alles wat in de energietank blijft, kan morgen van pas komen. 

    15:33

    Felipe Orts wil wel nog eens op het podium staan en geeft er een snok aan. Soete en Meeusen moeten op de tanden bijten om te volgen. 

    15:30

    Drie musketiers

    In de achtervolging zijn ze nog met drie. Felipe Orts en ploegmaats Tom Meeusen en Daan Soete strekken nog de hand uit naar een podiumplaats. Vincent Baestaens is plots verdwenen. 

    15:28

    Op het wasbord en de balkjes schuift Felipe Orts op naar de tweede plek. Sweeck lijkt gaan vliegen halfweg, maar voor de ereplaatsen wordt het nog spannend. 

    15:23

    Sweeck solo

    In geen tijd heeft Laurens Sweeck zijn tegenstanders een uppercut verkocht. Als hij even over zijn schouder kijkt, ziet hij zelfs niemand door de bocht komen. Tom Meeusen, momenteel 2e, plooit nog niet, maar het kloofje is toch al 14 seconden.

    15:20

    Sweeck weg?

    Felipe Orts is het spoor van Laurens Sweeck kwijt. De Spanjaard buigt zich dubbel over zijn stuur, maar Sweeck knalt weg. Komt er een reactie van Daan Soete?

    15:18

    Op een langgerekt lint slingert de kopgroep van 8 zich door het parcours. Sweeck schudt nu echt eens aan de boom. Iedereen moet krasselen om de winnaar van vorig jaar bij te houden.