Eli Iserbyt boekt in Sint-Niklaas zijn eerste zege sinds Sinterklaas

  Exact Cross
  veldrijden Veldrijden
  location Sint-Niklaas
  trophy Eli Iserbyt
  einde
  startfinish
  0123456789

  In de Waaslandcross stond er geen maat op Eli Iserbyt. De Europese kampioen mocht voor het eerst in bijna 11 weken nog eens proeven van de zege. Toon Aerts en Michael Vanthourenhout vervolledigden het podium in Sint-Niklaas.

  Bekijk de samenvatting:

  Zware val bij start, Iserbyt demonstreert goede benen

  De start in Sint-Niklaas werd ontsierd door een zware valpartij. Ryan Kamp schoot uit zijn klikpedaal en nam onder anderen David van der Poel en Anton Ferdinande mee in zijn val. Alle heren kwamen er uiteindelijk met de nodige schaafwonden vanaf.

   

  Na de eerste ronde hadden we nog steeds een "kopgroep" van 25 man, maar aan de eerste passage aan de finish gaf Aerts er een lap op. Na een komen en gaan van verschillende renners vooraan ontstond er dan toch een kopgroep.

   

  Aerts, Sweeck, Vanthourenhout, Iserbyt en Van Kessel waren de sterke beren in het stralende zonnetje. Aerts toonde zich bedrijvig, maar het was een aanval van Sweeck die de goede leek. 

   

  Ploegmaat Iserbyt voelde zijn goede benen spreken en reed het gaatje dicht, met Van Kessel in zijn wiel. De Europese kampioen zei al even snel vaarwel aan zijn twee compagnons en zette zijn solo in. 

   

  In de achtergrond begrepen ze dat de tweede plek het hoogst haalbare zou worden. Aerts beende Sweeck en Van Kessel weer bij en nam ook Vanthourenhout mee. Na een ultieme versnelling in het slot greep Aerts dan ook die tweede plek, Vanthourenhout werd derde.

   

  Voor Iserbyt werd het zijn zevende overwinning van het seizoen, geleden van 6 december. Morgen staat de laatste cross van het seizoen op het menu, in Oostmalle.

  Iserbyt (1e): "Blij dat ik weer het goede gevoel heb"

  "Ik zei het vooraf al, dat het vandaag iets meer mijn ding was. We hadden een heel sterke ploeg en we hadden het altijd onder controle. Mijn gevoel in de wedstrijd was dat Toon iets beter was dan de rest, maar ik heb me in het begin van de koers wat gedeisd gehouden."

   

  "Ik wil ook Laurens en Michael bedanken, zij hebben de rode loper uitgetrokken voor mij om dan uiteindelijk alles te geven."

   

  "Na mijn blessure was ik wat gefrustreerd. Dat zag je ook soms wel in mijn interviews. Ik ben geen makkelijke mens en winnen hoort er bij mij bij. Als ik niet win, raak ik makkelijk geïrriteerd. Ik ben blij dat ik weer het goede gevoel heb."

  Aerts (2e): "Was gekomen voor meer vandaag"

  "De koers eindigde wat met een zuchtje. Na 40 minuten probeerde ik nog eens een snelle ronde te rijden, want het was superlastig om tegen die drie renners (van Pauwels-Sauzen) te koersen. Toen was de koers wat gereden voor mij."

   

  "Het is spijtig dat ze nooit meereden met mij als we samen eens weg waren. Dat was dan de goede tactiek voor de renner die uiteindelijk won."

   

  "Het parcours zat ook wat tegen om tegen zo'n blok te koersen. Heel veel rechte stroken en toch een stevige wind. Als je dan met drie pionnen zit die toch tegen jou koersen, is dat moeilijk. Al is het ook ergens een uitdaging voor mij om dat te doorprikken."

   

  "Over het algemeen had ik wel de indruk dat in de sterkste renner in koers was. Morgen een tweede kans? Ja, dat klopt, maar ik was gekomen voor meer vandaag."

  Vanthourenhout (3e): "Denk dat Toon de sterkste was vandaag"

  "Ik had niet het gevoel dat ik kon winnen, dus heb ik snel de klik gemaakt om mijn job te doen. Als het stilviel, hield ik het tempo er telkens weer in."

   

  "Ik denk dat Toon de sterkste was vandaag, maar met ons drietal was het wel moeilijk voor hem. Ik denk dat we het wel goed hebben uitgespeeld."

   

  "Of er nog iets in de tank zit voor morgen? "Mentaal wel, maar het was een lastige cross vandaag. Dat zal ik morgen nog voelen, maar het is ook goed weer en ik zal er zeker van genieten."

  Rituitslag Waaslandcross Sint-Niklaas (mannen)Rituitslag Waaslandcross Sint-Niklaas (mannen)

  Fase per fase

  1. 15 uur 57. Iserbyt wint! Europees kampioen Eli Iserbyt wint zijn 7e cross van het seizoen in Sint-Niklaas na een beresterke cross. De strijd om plek twee wordt gewonnen door Aerts, Vanthourenhout palmt de derde podiumplek in.  .
  2. 15 uur 56. Intussen kan Iserbyt al genieten van het zonnige weer, hem halen ze niet meer terug. .
  3. 15 uur 55. Aerts neemt het commando over van Vanthourenhout in de koppositie. Een spannende strijd voor het podium! .
  4. 15 uur 54. Sweeck lost. Naast de vijver deelt Vanthourenhout zijn tweede prik uit in het zonnetje. Van Kessel heeft al meer moeite om het wiel te houden. Ook Aerts volgt, Sweeck lijkt het voor bekeken te houden. .
  5. 15 uur 52. Strijd om plek 2. De strijk om de twee overige podiumplekjes is volop aan de gang. Vanthourenhout deelt een rpik uit, Van Kessel moet het gaatje dichten. Sweeck en Aerts volgen in het wiel. .
  6. 15 uur 50. Laatste ronde! Iserbyt hoort de bel en maakt zich op voor de laatste ronde. Hij heeft een geruststellende voorsprong van 19 seconden op Van Kessel en Sweeck. Niet veel daarachter volgen ook Aerts en Vanthourenhout, op 22". .
  7. Een vijver voorsprong. Iserbyt heeft een vijver voorsprong op zijn ploegmaat, die intussen weer is opgeslokt door Aerts en Van Kessel. Is de overwinning binnen voor de Europese kampioen? . 15 uur 47.
  8. 15 uur 46. Iserbyt alleen. "Het leek er al op dat hij de beste man in de koers was", klinkt het bij ploegleider Jurgen Metdepenningen. De Europese kampioen zet Sweeck al op een zestal seconden. .
  9. 15 uur 44. Voorlaatste ronde. In een zandstrook is het zowaar Iserbyt die zandspecialist Sweeck onder druk zet en een seconde pakt. Sweeck volgt met de mond open aan de finish. .
  10. 15 uur 44. Aerts is tot bij Van Kessel gesneld en kan zijn achtervolging inzetten. .
  11. 15 uur 42. Van Kessel lost. Corné van Kessel kan het tempo van Sweeck en Iserbyt niet volgen. Dan toch een geslaagd plannetje van het Pauwels-Sauzen-duo. .
  12. 15 uur 41. Met twee vooraan is het beter dan man tegen man. Ploegleider Jurgen Metdepenningen.
  13. 15 uur 41. Op die manier zijn ze wel van Toon Aerts af. Paul Herygers .
  14. 15 uur 40. Dit doe je niet, met iemand in je wiel naar je ploegmaat rijden. Michel Wuyts .
  15. 15 uur 39. Iserbyt achtervolgt op ploegmaat Sweeck. Met Van Kessel in zijn wiel rijdt Iserbyt in één klap weer naar Sweeck. Vreemde actie van de Europese kampioen. .
  16. 15 uur 38. Einde ronde 6. Als een duivel uit een doosje gaat Sweeck op en over Aerts en Iserbyt aan de finishlijn, ook Vanthourenhout en Van Kessel keren terug. Sweeck pakt meteen 4 seconden. .
  17. 15 uur 35. Aerts-Iserbyt. Met z'n tweeën zijn ze er vanonder gemuisd, Iserbyt en Aerts pakken een bonus van een seconde of twee. .
  18. 15 uur 33. Aerts met versnelling. Toon Aerts is de snelste renner op de heuveltjes en pakt de koppositie. Enkel Iserbyt, Van Kessel, Sweeck en Vanthourenhout volgen nog. Van der Haar, Vandeputte en Adams bundelen de krachten in de achtervolging. .
  19. 15 uur 32. Einde ronde 5. We zijn over halfweg koers en de kopgroep spat weer wat uit elkaar. Het is Iserbyt die het tempo bepaalt, met een sterke Van Kessel in zijn wiel. .