Aerts maakt zegegebaar na spannend duel, sterke Nys finisht als 5e

  Exact Cross
  veldrijden Veldrijden
  location Kruibeke
  trophy Toon Aerts
  einde
  startfinish
  0123456789

  Toon Aerts heeft in Kruibeke de strijd tegen twee renners van Pauwels Sauzen-Bingoal gewonnen. Hij rekende op een zwaar parcours af met Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. Er waren nog mooie ereplaatsen voor de Telenet Baloise Lions: Van der Haar werd 4e en Thibau Nys eindigde als 5e.

  Toon Aerts had na zijn tweede plaats vorige week duidelijk honger. Hij nam in Kruibeke de kopstart en verdween niet meer uit de kop van de koers. Hij kreeg daar al snel het gezelschap van Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. De twee ploegmaats probeerden Aerts in de tang te nemen, maar dat lukte niet.

   

  Aerts had zijn beste benen meegenomen en kon op elke prikje antwoorden. In het laatste kwart van de wedstrijd schudde hij dan zelf eens stevig aan de boom. Zo dwong hij Eli Iserbyt in de fout en moest hij alleen nog afrekenen met Laurens Sweeck.

   

  De Belgische kampioen liet zijn tanden zien en bleef lang aanklampen. Op het parcours stapelden de kleine foutjes zich op, maar bij het opdraaien van de verharde strook had Aerts toch voldoende voorsprong om de zege binnen te halen.

   

  In de achtergrond was er ook een knappe prestatie van Thibau Nys. Hij schoof als belofte langzaam maar zeker op en finishte uiteindelijk als 5e, achter zijn ploegmaat Lars van der Haar.

  "Het was opletten vandaag, het parcours veranderde elke ronde"

  "Het was heel moeilijk om hier een uur foutloos rond te rijden met al die grachten die er elke ronde toch een beetje anders bijlagen", vertelde winnaar Toon Aerts na de race. "Je moest echt opletten en de juiste positie kiezen."

   

  "We waren met drie wel aan elkaar gewaagd en het was Iserbyt die als eerste een foutje maakte, meteen gevolgd door Sweeck. Zo kreeg ik een gaatje. Het werd dan toch weer spannend toen Sweeck opnieuw kon terugkomen, maar ik ben hem onder druk blijven zetten."

   

  Met de vorm zit het wel goed bij Toon Aerts. "Ja, ik had niet echt gepiekt naar deze periode, maar ik was wel heel hongerig. We hebben heel lang niet gekoerst en ik denk dat iedereen wel wat op hetzelfde niveau zit nu. We zullen later in het seizoen zien wie er de beste uithouding en basis heeft om dit niveau aan te houden."

  Fase per fase

  1. 18 uur 29 match afgelopen
  2. 18 uur 27. Nog een missertje van Aerts, maar zelfs hiermee komt hij niet in de problemen. Bij de volgende gracht kiest Aerts ervoor om te lopen. Sweeck ziet zijn kansen weer groeien. .
  3. 18 uur 25. De grimas op het gezicht van Aerts spreekt boekdelen. Hij wil de zege hier pakken. Het gat op zijn achtervolger groeit. .
  4. 18 uur 24. Iserbyt zal tevreden moeten zijn met de derde plaats op het podium. Hij heeft een achterstand van meer dan 40 seconden.  .
  5. 18 uur 22. Laatste ronde! De bel gaat. Toon Aerts begint als leider aan de slotronde. Maar Sweeck is nog niet uitgeteld. Hij heeft een achterstand van 5 seconden. .
  6. 18 uur 22. Lars van der Haar maakt ook eens van dichtbij kennis met de modder in Kruibeke. Maar hij heeft zijn plaats vast. .
  7. 18 uur 20. Maar nu laat ook Laurens Sweeck zich op een misstap betrappen. De bonus van Aerts groeit opnieuw. .
  8. 18 uur 18. Aerts blijft even hangen op een heuveltje. Sweeck rijdt wel tot boven en kan zo de kloof weer ei zo na dichten.  .
  9. 18 uur 17. Een solo voor Aerts? Voor Laurens Sweeck is het nu buigen of barsten. Eli Iserbyt is uitgeted en Toon Aerts ruikt zijn kans. Hij trekt enorm stevig door en Laurens Sweeck ziet sterretjes. .
  10. Opgave. We horen dat Michael Vanthourenhout uit de wedstrijd gestapt is. Geen fijn seizoensbegin voor hem.  . 18 uur 14.
  11. 18 uur 13. Misser Iserbyt. Eli Iserbyt heeft moeite met het tempo van Aerts. Hij moet werken om een heuveltje op te raken en wijkt van zijn lijn af. Zo haakt hij met zijn stuur in de touwen.  .
  12. 18 uur 12. Nys op 5. In de achtergrond zien we ook Thibau Nys opschuiven. Hij lijkt op weg naar een mooie plaats in de top 10. Of zakt hij er nog door in het laatste kwartier? .
  13. 18 uur 10. Toon Aerts weet dat hij het opneemt tegen twee ploegmaats. Hij is voortdurend op zijn hoede en wil niet dat de Iserbyt en Sweeck kunnen samenwerken. .
  14. 18 uur 04. Toon Aerts is in goede doen. Hij reageert kordaat op een prikje van Eli Iserbyt. Pauwels-Sauzen zal het niet makkelijk hebben om hier van Aerts af te raken.  .
  15. Val. In de achtergrond een fikse valpartij. In de herhaling zien we Ryan Kamp die een tuimeling maakt. . 18 uur 01.
  16. 18 uur . Sweeck aan de rekker. Laurens Sweeck hangt voortdurend enkele meters achter Toon Aerts. Moet hij weldra definitief lossen?  .
  17. 17 uur 57. Van der Haar rijdt nog steeds eenzaam rond op plaats vier. Daarachter rijdt een groepje met onder anderen Thibau Nys. .
  18. 17 uur 56. Toon Aerts moet wat energie verspillen om een gaatje te dichten op Sweeck. Iserbyt zit veilig in het wiel van Aerts. .
  19. 17 uur 53. Geen sfeer. De crosssfeer is nog ver te zoeken bij het begin van dit seizoen. Door de coronapandemie werd het parcours hier volledig afgesloten. Af en toe zien we wel wat mensen langs het parcours: hulpverleners, ploegleiders, familie, ... .
  20. 17 uur 49. Met 3 na 3 rondjes. Het drietal blijft samen na drie rondjes: Aerts, Iserbyt en Sweeck. Lars van der Haar fietst zich letterlijk het snot uit zijn lijf maar hij kan de kloof niet dichten. .
  datumnaam van de wedstrijdwinnaarleider
  Ereprijs Paul Herygers (Bredene)Mathieu van der Poel
  Waaslandcross Sint-Niklaas (mannen)Eli Iserbyt
  Ethias Cross Rapencross LokerenEli Iserbyt
  PolderscrossToon Aerts
  Be-Mine CrossToon Aerts
  GP Leuven Laurens Sweeck
  CX EssenMathieu van der Poel
  Ethias Cross EekloQuinten Hermans