Laurens Sweeck houdt Toon Aerts van 3 op een rij in Leuven

Exact Cross
veldrijden Veldrijden
location Leuven
trophy Laurens Sweeck
einde
startfinish
012345678910

Doe ze nog eens vol voor Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal): voor de 2e keer in een week heeft hij zijn armen in de lucht mogen gooien. In de Stellacross in Leuven klopte de Belgische kampioen Toon Aerts in de sprint. Woensdag was Sweeck al de sterkste in Niel.

Aerts voor de dubbele hattrick

De Stellacross in Leuven was de afgelopen twee seizoenen een kolfje naar de hand van Toon Aerts. De renner van Telenet-Baloise Lions had ook al de vorige twee manches van de Ethias Cross gewonnen en kon op het militair domein van Heverlee dus een dubbele hattrick scoren.

 

Die boodschap had Aerts goed begrepen en vanaf het startsignaal legde hij er de pees op, enkel Laurens Sweeck kon aanklampen. De twee koplopers draaiden goed rond en hadden al snel 10 seconden voorsprong. Europees kampioen Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout hadden de bus gemist.

Sweeck speelt ploegenspel goed en sprint het snelst

Toen Iserbyt wat later Vanthourenhout moest laten rijden leek de wedstrijd in een beslissende plooi te liggen. Sweeck kon het ploegenspel spelen, met ploegmaat Vanthourenhout die Aerts van achteren onder druk kon blijven zetten.


Een sterke Aerts hield de kloof echter steeds boven de tien seconden, Sweeck wreef zich ondertussen in de handen. Bij het ingaan van de laatste ronde verwachtte iedereen zich aan een ultieme poging van de titelverdediger, maar die kwam er niet.


In de sprint op de hellende aankomststrook ving Aerts de Belgische kampioen aanvankelijk goed op en leek hij zelfs even te kunnen weerstaan aan de snelle Sweeck, maar de laatste 50 meter bleken er te veel aan. Sweeck pakt zo, na zijn zege van vorig weekend in Niel, opnieuw de bloemen. Aerts ziet zijn zegereeks in Leuven gestopt.

Sweeck: "Ik denk dat we het fair gespeeld hebben"

Sweeck speelde het ploegenspel perfect en kon finaal rekenen op zijn snelle sprint om Aerts te kunnen verslaan. "Ik had nog wel iets willen proberen, maar Toon reed gewoon heel sterk", reageerde winnaar Sweeck. "Hij heeft bijna de hele wedstrijd op kop gereden en dat had ik zelf niet gekund."

 

Onderweg liet metgezel Aerts zijn ergernis soms wel merken. "Hij wou natuurlijk dat ik ook meereed, maar ik had geen enkele reden om dat te doen want Iserbyt en Vanthourenhout zaten achter ons", zegt Sweeck. "Ik denk dat we het heel fair hebben gespeeld en dat het een mooie cross was."

Aerts wou natuurlijk dat ik ook meereed, maar ik had geen enkele reden om dat te doen.

Laurens Sweeck

"Ik denk dat ik tot de laatste 50 meter de hele koers aan kop heb gereden", reageerde Aerts na afloop. "Ik reed niet zozeer tegen Laurens, maar vooral tegen heel hun blok. Het is zijn goed recht dat hij zestig minuten in mijn wiel zit, maar dat verbrodt mijn kansen natuurlijk wel."


Aerts: "Ik bots al enkele weken op dat sterke blok van Pauwels Sauzen-Bingoal en dan is het moeilijk koersen. Jammer dat ik op het einde de punch mis om Sweeck te kloppen, maar het was wel een koers waar ik weer wat sterker van ben geworden."

Rituitslag GP Leuven
naamploegresultaat
1Laurens Sweeck56'31"
2Toon Aerts1"
3Michael Vanthourenhout24"
4Eli Iserbyt33"
5Lars van der Haar35"
6Daan Soete39"
7Vincent Baestaens44"
8Niels Vandeputte45"
9Ryan Kamp56"
10Quinten Hermans1'23"

Fase per fase

 1. 15 uur 59. Sweeck houdt Aerts van een derde op een rij! Aerts vangt Sweeck heel erg goed op en lijkt zelfs even te kunnen weerstaan, maar de laatste vijftig meter zijn er dan toch te veel aan. Belgisch kampioen Sweeck mag de Stellacross in Leuven bijschrijven op zijn palmares. .
 2. 15 uur 57. We draaien het asfalt op. Wie wint hier in Leuven? .
 3. 15 uur 56. Betsema begon daarstraks van te ver op kop in de sprint, maar werd nog geremonteerd door Alvarado. Trapt Aerts in dezelfde val? .
 4. 15 uur 55. Aerts heeft bijna de hele wedstrijd op kop gereden en probeert nu op een van de beklimmingen te temporiseren. De kans om nog een kloof te slaan lijkt stilaan voorbij. We maken ons op voor een sprint. .
 5. 15 uur 52. Laatste ronde. Vanthourenhout volgt op 16 seconden, de twee zullen het vooraan dus onder elkaar moeten beslissen. Probeert Sweeck nog iets of zet hij toch in op zijn sprint? .
 6. 15 uur 47. De twee leiders lijken aan elkaar gewaagd. Sweeck heeft wel het voordeel, want hij heeft Aerts het leeuwendeel van het werk laten opknappen. Vanthourenhout probeert nog wel, maar beseft stilaan dat hij niet meer vooraan zal geraken. .
 7. 15 uur 43. Aerts lijkt even een tussenversnelling te plaatsen en springt gezwins over de gracht. Sweeck imiteert zijn gezel echter foutloos en blijft in het wiel. .
 8. 15 uur 40. Nog 3 ronden. Vanthourenhout geeft het volle pond, maar kijkt nog steeds tegen een achterstand van 12 seconden aan. Met de rest in de achtergrond hoeven we al even geen rekening meer te houden.  .
 9. 15 uur 36. Ploegenspel bij Pauwels Sauzen-Bingoal. Met teamgenoot Vanthourenhout op komst speelt Sweeck het ploegenspel, tot ergernis van Aerts. Zit Aerts straks in de tang tussen twee renners van de "rode brigade"? .
 10. 15 uur 32. Het duo vooraan vergroot zijn voorsprong op Vanthourenhout, die nu volgt op 19 seconden. Het groepje met Iserbyt ziet de achterstand al oplopen tot meer dan een halve minuut. Nog zes ronden te gaan. .
 11. 15 uur 28. Iserbyt kan Vanthourenhout niet volgen en moet een kloof laten. Het verschil tussen Vanthourenhout en de kop van de koers blijft wel groot. Voorlopig lijkt het erop dat de twee besten vooraan zitten. .
 12. 15 uur 24. Sweeck en Aerts behouden voorsprong. Vanthourenhout en Iserbyt komen voorbij aan de streep op 12 seconden. Her groepje met Soete en Kamp volgt op 28 seconden. Een poos daarachter volgt Van der Haar. .
 13. 15 uur 21. Bij de achtervolgers zien we Soete op kop sleuren met ook Baestaens en de beloften Kamp en Vandeputte in zijn spoor. Zo dadelijk kunnen we de tijdsverschillen nog eens opmeten. .
 14. 15 uur 18. Iserbyt en Vanthourenhout zijn de beste in de achtervolging en zetten de rest onder druk. Mits een goede samenwerking zit het er dik in dat zij vooraan nog komen aansluiten. .
 15. 15 uur 14. Situatie na 2 ronden. Na twee ronden hebben Aerts en Sweeck 12 seconden voorsprong. In de achtervolging is de organisatie zoek, en dat speelt niet in de kaart van Iserbyt en co. Met nog 8 rondes te gaan kan er echter nog veel rechtgezet worden. .
 16. 15 uur 11. Na amper anderhalve ronde lijken de verschillen toch al op te lopen. De twee leiders hebben een mooie kloof op een grote achtervolgende groep, waar we nu ook de Europese trui Iserbyt zien verschijnen. .
 17. 15 uur 06. Aerts en Sweeck zijn goed weg en zetten de rest meteen onder druk. Iserbyt heeft zijn start gemist en rijdt niet eens in de top tien rond. Europees kampioen bij de beloften Kamp rijdt knap in derde positie rond. .
 18. 15 uur 04. Even opschrikking, want een hond van een van de schaarse toeschouwers loopt plots het parcours op. Het trouwe beest ziet gelukkig zelf op tijd in dat het veiliger is achter het koord. .
 19. 15 uur 01. Ze zijn weg! We zien geen problemen bij de start. Aerts, Sweeck, Kamp, Iserbyt en Vandeputte draaien bij de eersten het veld in. .
 20. 14 uur 56. Ook beloftentoppers van de partij. Vandaag rijden er opnieuw enkele beloften tussen de grote jongens. Ryan Kamp, Thibau Nys en Niels Vandeputte zullen zich vandaag wellicht opnieuw willen bewijzen. Een nadeel is natuurlijk wel dat ze ver in het park moeten starten. .