Emotionele Quinten Hermans soleert in Eeklo naar eerste seizoenszege

  Exact Cross
  veldrijden Veldrijden
  location Eeklo
  trophy Quinten Hermans
  einde
  startfinish
  0123456789

  Quinten Hermans heeft er lang moeten op wachten, maar in Eeklo heeft hij dan toch nog een zege gepakt dit seizoen. Hij rondde een solo knap af voor Toon Aerts en Eli Iserbyt. Man in vorm Laurens Sweeck gaf op na een val en pech in de beginfase van de cross.

  Na een perfect weekend en een 2 op 2 stond Laurens Sweeck met de stempel "topfavoriet" aan de start in de Meetjeslandcross. Die rol bleek hem echter al snel geen geluk te brengen. Sweeck viel, sukkelde met zijn versnellingsapparaat en zou er halfweg koers al de brui aan geven.


  De renners van de Tormans-ploeg ging het beter af op het technische parcours in Eeklo. Corné van Kessel schudde als eerste aan de boom en luidde een razendsnelle openingsfase in. Onder impuls van een gemotiveerde Aerts, die vorig weekend niet meespeelde in de finales, werd de Nederlander wat later opnieuw gegrepen.

   

  Een ronde later was het de beurt aan een ploegmaat van Van Kessel. Hermans, die na zijn val vorig jaar in de Dauphiné in een periode van pech was gesukkeld, leek het goede gevoel diep in het seizoen opnieuw te pakken te hebben. In een mum van tijd reed hij weg.

   

  Alle hens aan dek in de achtervolging, maar Aerts en een Iserbyt die groeide in de wedstrijd moesten hun meerdere erkennen in een ontketende Hermans. De strijd om de tweede plek leek nog uit te draaien op een spannende tweestrijd tussen Iserbyt en Aerts, maar een laat foutje van de Europese kampioen bleek fataal.

   

  Een emotionele Hermans rondde zo een knappe solo af en kan met zijn eerste zege van het seizoen een streep trekken onder een onfortuinlijke periode. In de achtergrond reed Thibau Nys nog naar een knappe 8e plaats. Morgen trekken de renners naar Brussel, voor de slotmanche in de X²O-trofee.

  Hermans: "Ik had hoop op een overwinning al opgegeven"

  "Er komt veel los na deze zege", reageerde een emotionele Hermans achteraf. "Ik heb een zeer lastige en zwarte periode achter de rug. Op de duur begon ik mijn teleurstelling te accepteren en dat is nooit goed. Maar ik heb veel steun gehad aan de mensen rondom mij."

   

  "Ik ben hard blijven werken om terug op niveau te komen. Vandaag viel alles in de plooi. Eigenlijk komt deze zege wat onverwacht. Ik had de hoop op een overwinning al wat opgegeven, maar je ziet dat het nog kan."

   

  Ondanks een riante voorsprong bleef het opletten geblazen op een glad en glibberig parcours. "Ik had voor de cross wel een goed gevoel, maar dat had ik voorheen ook al wel enkele keren gehad. Vandaag vielen alle stukken netjes ineen", besluit hij.

  Aerts: "Blij nog eens op het podium te staan"

  Toon Aerts leverde met Eli Iserbyt een verbeten strijd voor de dichtste ereplaats. "Het was spannend tot het einde wie er vandaag tweede ging worden", vertelde Aerts na afloop. "Ik had al snel door dat Quinten Hermans de man van de wedstrijd was."

   

  " Hij ging er al heel snel vandoor en kon dat strakke tempo dat hij ontwikkelde verder blijven aanhouden. Bovendien maakte hij ook bijzonder weinig fouten. Dit in tegenstelling tot mezelf en Eli. Ik reed hard, maar naderde geen meter op Quinten dus dan is het duidelijk dat hij de beste was."   

   

  De speaker gaf aan dat Eli Iserbyt voet aan grond had moeten zetten. Daarop versnelde Toon Aerts. "Je merkt al snel wie er met vertrouwen rondjes maakt op zo'n parcours als hier in Eeklo. Op deze omloop kon er werkelijk van alles gebeuren. Ik ben alvast blij dat ik nog maar eens op het podium sta."

  Uitslag Ethias Cross EekloUitslag Ethias Cross Eeklo

  Fase per fase

  1. 15 uur 59. Hermans viert in Eeklo na knappe solo. Quinten Hermans heeft in Eeklo zijn eerste zege van het seizoen gepakt. De renner van Tormans zette een lange solo op en rondde die knap af. Aerts is tweede na een wissalvallige cross, Iserbyt is derde. De ontlading is enorm bij een emotionele Hermans. .
  2. 15 uur 57. Iserbyt lijkt te beseffen dat de twee plaats weg is en laat het wat lopen. Het podium ligt meteen vast. .
  3. 15 uur 56. Foutje Iserbyt. Hermans is gaan vliegen, maar de strijd om de tweede plaats is wel boeiend. Iserbyt maakt in de heuvelzone een klein foutje, waardoor Aerts opnieuw enkele seconden voorsprong heeft. .
  4. 15 uur 52. De bel luidt. Ondanks de inspanningen van Aerts en Iserbyt lijkt Hermans op weg naar de zege. Bij het ingaan van de slotronde heeft de Tormans-renner een dikke 20 seconden voor op de twee achtervolgers.  .
  5. 15 uur 48. Iserbyt gaat nog even een verse fiets halen in de materiaalzone. De Europese kampioen volgt samen met Aerts op een kleine 20 seconden van leider Hermans. .
  6. Schuiver Aerts. Net wanneer hij zoetjesaan aan zijn achterstand aan het knabbelen is, maakt Aerst een duur foutje. Hij gaat onderuit in een bocht en ziet het verschil opnieuw oplopen. Iserbyt kan zo komen aansluiten. . 15 uur 46.
  7. 15 uur 44. Nog 2 ronden. Hermans gaat nog steeds hard tekeer en leidt met 15 seconden op Aerts bij het ingaan van de voorlaatste ronde. Iserbyt volgt op 18 seconden als derde. Vanthourenhout moet passen en volgt op 26 tellen, .
  8. 15 uur 43. Plots gaat het erg snel. Ook Iserbyt lijkt zijn tweede adem gevonden te hebben en gaat verbeten tekeer in de achtervolging op Aerts. Vanthourenhout pikt zijn wagonnetje aan, voor Van Kessel gaat het nu toch wat te snel. .
  9. 15 uur 41. Toon Aerts heeft er nog zin. Hij versnelt in de groep achtervolgers, waar Iserbyt ondertussen is komen aansluiten, en wilt alleen nog op zoek gaan naar Hermans.  .
  10. Opgave Laurens Sweeck. Hij startte vandaag als topfavoriet, maar stapt nu roemloos uit de wedstrijd. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal viel en kende pech met zijn versnellingsapparaat. Hij kan de focus verleggen op de slotmanche van de X²O-trofee morgen. . 15 uur 36.
  11. 15 uur 34. Vanthourenhout sluit aan bij Aerts en Van Kessel. Op dat moment gaat Aerts net wisselen, waardoor Van Kessel alleen op kop komt te zitten. Hij temporiseert wijselijk, om zijn ploegmaat vooraan niet in de problemen te brengen. .
  12. 15 uur 30. Hermans vliegt en lijkt verder uit te lopen. Aerts moet de achtervolging op zijn eentje voeren, want Hermans' ploegmaat Van Kessel kan voor stoorzender in het wiel spelen. .
  13. 15 uur 26. Situatie na 4 ronden. Hermans heeft een leuke kloofje bij mekaar gereden. Aerts en Hermans' ploegmaat Van Kessel volgen op 6 seconden, Vanthourenhout bijt op zijn tanden en probeert de drie in het vizier te houden. Iserbyt en Soete zijn overboord. .
  14. 15 uur 23. De renners van Tormans hebben er zin in. Na Van Kessel is het nu aan Hermans om druk te zetten. Het blijft voorlopig wel wachten op een succesvolle aanval. .
  15. 15 uur 20. Aerts heeft genoeg achter de feiten aangereden en zet zich nu op kop. Onder impuls van de renner van Baloise-Trek Lions wordt Van Kessel, die er weer vanonder was gemuisd, terug gegrepen. Iserbyt geeft ondertussen de minst goede indruk van de kopgroep. .
  16. 15 uur 17. Sweeck achteraan het pak. Het wordt niet de dag van Laurens Sweeck. Na gesukkel in de materiaalzone is hij teruggevallen naar de staart de koers. Sweeck kan de focus dus al verleggen naar morgen, in Brussel. .
  17. 15 uur 16. Het zijn de outsiders die vooralsnog de beste indruk maken. Van Kessel, Hermans en Soete leiden de dans, Aerts, Vanthourenhout en Iserbyt hebben alledrie al steekjes laten vallen en moeten voorlopig de wedstrijd ondergaan. .
  18. 15 uur 12. Iserbyt gaat in de fout, probeert het te corrigeren en snijdt vervolgens Aerts de pas af. Die laatste vuurt een welluidende "Hé, joeng" af naar de Europese kampioen. .
  19. 15 uur 09. Stand van zaken na anderhalve ronde: Van Kessel leidt met een kleine voorsprong voor Soete, Hermans, Iserbyt, Vanthourenhout en Aerts. Man in vorm Sweeck lijkt de slag voorlopig gemist te hebben. .
  20. 15 uur 07. Van Kessel leidt na ronde 1. Het was even wachten op afscheiding vooraan, maar Van Kessel lijkt nu al zijn moment te kiezen. Bij de passage aan de meet heeft de Nederlander uit het team van Bart Wellens al een dikke 5 seconden voorsprong op een groepje achtervolgers. .