Mathieu van der Poel sluit 2020 (op spaarmodus) af met winst in Bredene

  Exact Cross
  veldrijden Veldrijden
  location Bredene
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  012345678

  De veldrit in Bredene was een kolfje naar de hand van Mathieu van der Poel. Toon Aerts (2e) kon de wereldkampioen het langst volgen, maar werd genekt door een lekke band. 

  Aerts rijdt lek en ziet Van der Poel niet meer terug

  Geen Wout van Aert vandaag in Bredene, wel wereldkampioen Mathieu van der Poel. De tegenstand wist dus op voorhand dat het opnieuw een helse klus zou worden om de zege te pakken.

   

  "Als het zuinig kan vandaag, dan is dat des te beter", klonk het vooraf bij de Nederlander. En zo begon het ook. Van der Poel liet het werk in de openingsfase aan Toon Aerts. Ook Gianni Vermeersch en Michael Vanthourenhout volgden.

   

  Maar Vermeersch hing al snel aan de rekker en Vanthourenhout ging tegen de vlakte. De twee sterkere mannen snelden weg.

   

  Aerts beet zich vast in het wiel van Van der Poel, maar reed lek. De vogel ging vliegen en die vogel zag Aerts nooit meer terug. Van der Poel controleerde de wedstrijd op spaarmodus en kwam solo over de finish.

   

  Aerts moest tevreden zijn met de tweede plek. De strijd om de derde plaats was een prooi voor Vanthourenhout, die Vermeersch onderweg had afgeschud.

   

  Op plek 7 vonden we Nicolas Cleppe (25), die de laatste wedstrijd uit zijn carrière reed in Bredene. Hij vond geen nieuw contract meer. Ook voor Dieter Vanthourenhout was het zijn laatste cross.

  Toon Aerts.

  Aerts: "Aangename kennismaking met nieuw parcours"

  "Mathieu versnelde op een gegeven moment op het meest technische stuk van het parcours. Ik moest remmen, terwijl hij daar zonder problemen wegreed."

   

  "Eigenlijk had mijn lekke band geen invloed op mijn wedstrijd, want Van der Poel was dan al vertrokken voor een nieuwe solo."

   

  "Het was alvast een aangename kennismaking met het voor mij nieuwe parcours van Bredene",  besloot Aerts.

  Michael Vanthourenhout: "Een emotionele dag"

  "Het was best wel een emotioneel dagje. Mijn broer reed vandaag zijn laatste cross in Bredene. Dat is toch iets speciaal, want we zijn een familie die niet al te graag in de spotlights staat."

   

  "Ik hoop dat Dieter er een uur lang van genoten heeft. Het is wel jammer dat ik mijn broer niet meer zal tegenkomen tijdens de cross."

   

  Ik werd zelf netjes derde, maar ik onthoud vooral dat dit de laatste cross was van Dieter", sloot de renner af.

  Rituitslag Ereprijs Paul Herygers (Bredene)Rituitslag Ereprijs Paul Herygers (Bredene)

  Fase per fase

  1. 15 uur 59. Aerts 2e, Vanthourenhout 3e. Toon Aerts bolt als tweede over de finish. Michael Vanthourenhout mag als derde mee op het podium, Vermeersch is vierde, Tom Meeusen vijfde. .
  2. 15 uur 59. Van der Poel sluit 2020 af met een zege. Mathieu van der Poel spoelt de mindere dag in Dendermonde door met een makkelijke zege in Bredene. De wereldkampioen had het meeste last met Aerts, maar won alsnog in spaarmodus. .
  3. 15 uur 54. Nog een halve ronde stompen en het zit erop voor Van der Poel. Achter de Nederlander verliest Aerts bijna het evenwicht, maar houdt zich net recht. .
  4. 15 uur 52.
  5. 15 uur 51. Laatste ronde. De bel rinkelt, Mathieu van der Poel gaat de laatste ronde in. De voorsprong op Aerts is nog groter geworden, de kopman van Telenet Baloise Lions volgt op 34". .
  6. 15 uur 49. Zonder ongelukken kennen we de drie mannen die straks op het podium mogen, evenals de volgorde. Van der Poel lijkt alles onder controle te hebben vooraan, Aerts heeft dan weer voldoende voorsprong op Vanthourenhout. .
  7. 16". Aerts heeft met nog 2 rondes te gaan 16" goed te maken op de wereldkampioen. Van der Poel wisselt intussen van fiets.  . 15 uur 43.
  8. 15 uur 41. Vanthourenhout laat Vermeersch achter. Michael Vanthourenhout wil die derde plek vandaag en laat Vermeersch, die ook een mindere zandpassage achter de rug heeft, achter.  .
  9. 15 uur 38. Cleppe op plek 5. Nicolas Cleppe heeft de vijfde plaats in beslag genomen. Cleppe zag zijn contract bij Telenet Baloise Lions niet verlengd en kondigde aan dat de cross in Bredene zijn laatste ooit was. En dat al op zijn 25e. .
  10. 15 uur 36. Nog 3 rondes! Mathieu van der Poel komt over de streep en moet nog 3 ronden malen. Aerts heeft intussen 15" aan zijn been. .
  11. 15 uur 33. Aerts lijkt een paar secondjes goed te maken, maar heeft nog een hoop werk met 10" achterstand. Achter Aerts blijven Vermeersch en Vanthourenhout strijden om de derde plaats. Merlier volgt wat verder. .
  12. Lekke band Aerts. Toon Aerts trekt de materiaalpost in voor een nieuwe fiets. Zijn voorband stond lek. Was dat de reden waarom hij een gaatje moest laten op Van der Poel? . 15 uur 30.
  13. Opgave Sean De Bie. Sean De Bie houdt het voor bekeken en zoekt zijn camper op. . 15 uur 29.
  14. 15 uur 28.
  15. 15 uur 27. Van der Poel versnelt. Mathieu van der Poel duwt het gaspedaal even wat in, Aerts moet passen.  .
  16. Val Merlier. Merlier ging mee in het zog van Vanthourenhout, maar tuimelt tegen de grond. . 15 uur 21.
  17. 15 uur 21. Achter Vermeersch is Michael Vanthourenhout opnieuw op komst in de strijd om de derde plek. .
  18. 15 uur 19. Vermeersch moet lossen. Het tempo van Aerts en Van der Poel ligt te hoog voor Vermeersch, die al geruime tijd aan de rekker hing. Het wordt een tweestrijd. .
  19. Einde ronde 2. Het koptrio heeft een een geruststellende voorsprong op de eerste achtervolgers, die op sleeptouw worden genomen door Dieter Vanthourenhout. . 15 uur 14.
  datumnaam van de wedstrijdwinnaarleider
  Ereprijs Paul Herygers (Bredene)Mathieu van der Poel
  Waaslandcross Sint-Niklaas (mannen)Eli Iserbyt
  Ethias Cross Rapencross LokerenEli Iserbyt
  PolderscrossToon Aerts
  Be-Mine CrossToon Aerts
  GP Leuven Laurens Sweeck
  CX EssenMathieu van der Poel
  Ethias Cross EekloQuinten Hermans