Toon Aerts domineert ook op de flanken van de Beringse mijnterril

Exact Cross
veldrijden Veldrijden
location Beringen
trophy Toon Aerts
einde
startfinish
012345678910

Toon Aerts heeft de 3e manche in de Ethias Cross gewonnen. Hij was met voorsprong de sterkste op de zware omloop in Beringen. Eli Iserbyt en Lars van der Haar werden 2 en 3.

De mijnterril in Beringen is een speeltuin voor mountainbikers en dus was het geen verrassing dat Daan Soete een enthousiaste start maakte. Soete bepaalde het tempo in het begin van de wedstrijd en kreeg daarbij het gezelschap van Toon Aerts, Quinten Hermans en Eli Iserbyt.

 

Nadat Hermans en Soete de rol hadden moeten lossen, leken we even op weg naar een tweestrijd tussen Aerts en Iserbyt.

 

Maar al snel bleek dat Aerts de betere was van de twee. De renner van Telenet-Baloise maakte zowel op de klimstroken als in de afdaling de beste indruk en reed schijnbaar zonder veel moeite weg van Iserbyt.

 

Aerts diepte op kousenvoeten zijn voorsprong uit en controleerde vervolgens de wedstrijd. Net als vorige week in Gieten kon hij zijn solo bekronen met de overwinning. Eli Iserbyt legde beslag op de 2e plaats, Lars van der Haar mocht voor het eerst dit seizoen mee op het podium als nummer 3.

Toon Aerts: "Techniek van Daan Soete gestolen om weg te geraken"

3 op 4 bij de start van het seizoen. Toon Aerts schrikt er naar eigen zeggen zelf van. "Ik wist dat ik in de zomer goed bezig was en aan het toewerken was naar een mooi seizoen", zegt hij. 

 

"Ik heb tijdens de lockdown een goede basis kunnen leggen. Maar dat ik meteen drie keer zou winnen, had ik niet op gerekend. Ik verschiet van mezelf. Daar geef ik me toch een pluim voor."

 

"Op een parcours als vandaag kan je solo aankomen. Ik heb het in één snelle ronde geforceerd. Ik zag dat Daan Soete een zeer goede afdaling reed en ik heb zijn techniek wat gestolen om weg te geraken."

Rituitslag Be-Mine Cross
naamploegresultaat
1Toon Aerts1u00'04"
2Eli Iserbyt24"
3Lars van der Haar35"
4Michael Vanthourenhout1'20"
5Daan Soete1'28"
6Laurens Sweeck2'03"
7Thomas Mein2'13"
8Corné van Kessel2'51"
9Quinten Hermans2'52"
10Ryan Kamp2'55"

Fase per fase

 1. 18 uur 15. De buit is binnen! Toon Aerts mag voor de 3e keer dit seizoen het zegegebaar maken. Hij was met voorsprong de sterkste op deze zware omloop. Eli Iserbyt is de nummer 2, Lars van der Haar mag als 3e mee op het podium. .
 2. 18 uur 10. Toon Aerts kan aan zijn laatste afdaling beginnen. Hij is op weg naar een nieuwe zege, na zijn triomf van vorige week in Gieten. .
 3. 18 uur 09. Laatste ronde. Toon Aerts is aan zijn laatste ronde begonnen met een voorsprong van 22 seconden op Eli Iserbyt. Lars van der Haar telt 39 seconden achterstand op Aerts. Zonder ongelukken of pech lijkt het podium vast te liggen. .
 4. 18 uur 08. Toon Aerts heeft voor de voorlaatste keer de top van de terril bereikt. Iserbyt volg op 20 seconden. Dat is veel, maar toch ook niet van die aard dat Aerts al op zijn lauweren kan rusten. Eén foutje en Iserbyt is daar. .
 5. 18 uur 03. Toon Aerts heeft zijn tweewieler weer feilloos naar beneden gestuurd en begint aan zijn 9e ronde. Nog twee te gaan! .
 6. 17 uur 58. Nog drie rondjes. Toon Aerts lijkt geen grote risico's meer te willen nemen, waardoor de kloof met Eli Iserbyt weer wat geslonken is. Iserbyt volgt op 25 seconden, Van der Haar rijdt daar nog enkele tellen achter. .
 7. 17 uur 55. Het tempo van Toon Aerts op de flanken van de Beringse mijnterril is echt indrukwekkend. De renner van Telenet-Baloise werd hier vorig jaar al vroeg genekt door pech, maar stevent nu af op een mooie overwinning. .
 8. 17 uur 51. Sterke Aerts. De motor van Toon Aerts draait op volle toeren, ook al lijkt hij nog wel wat overschot te hebben. Zijn voorsprong is intussen aangedikt tot meer dan aan halve minuut. .
 9. 17 uur 46. Lars van der Haar heeft Eli Iserbyt in het vizier. Het ziet ernaar uit dat we een duo krijgen in de achtervolging op Toon Aerts. Het gat met de koploper is wel al groot, dus het lijkt hier dan te gaan om de podiumplaatsen. .
 10. 17 uur 45. Flinke kloof. Op de strook richting finishlijn heeft Toon Aerts de tijd om eens achterom te kijken waar Eli Iserbyt blijft. De kloof die hij ziet, moet vertrouwen geven. .
 11. 17 uur 42. Toon Aerts heeft echt een goed ritme te pakken en maakt zowel tijdens het klimmen als in de afdaling indruk. Eli Iserbyt ziet de Belgische kampioen van 2019 steeds verder wegrijden. .
 12. 17 uur 39. Is Aerts weg? Het gaatje tussen Toon Aerts en Eli Iserbyt lijkt groter te worden. Bij het ingaan van de 5e ronde heeft hij een voorsprong van 8 seconden op Eli Iserbyt. Daan Soete volgt op 21 seconden. Van der Haar en Vanthourenhout zitten ook dicht achter Soete. .
 13. 17 uur 38. Aerts schudt aan de boom. In de afdaling zet Toon Aerts een tandje bij, Eli Iserbyt moet alle zeilen bijzetten om te volgen. Daan Soete lijkt te kraken onder deze stevige prik van Aerts. .
 14. 17 uur 33. Bij het ingaan van de 4e ronde is Daan Soete er weer bij voorin. Quinten Hermans, Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout volgen op 15 seconden. .
 15. 17 uur 32. Daan Soete probeert weer de aansluiting te maken met Aerts en Iserbyt, maar net dan gaan de twee koplopers nog eens rechtstaan op de pedalen. .
 16. 17 uur 29. Hermans en Soete moeten de rol lossen en dat betekent dat we dus nog twee leiders hebben: Toon Aerts en Eli Iserbyt. Het heeft niet lang geduurd voor de verwachte schifting werd doorgevoerd. .
 17. 17 uur 28. In de achtervolging zijn het Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout die het dichtst zitten. Ze volgen wel al op 13 seconden van de leiders. Daarachter gaapt al een kloof van meer dan een halve minuut. .
 18. 17 uur 27. Iserbyt komt bijna ten val. In de afdaling worden de risico's niet geschuwd. Iserbyt maakt een foutje en gaat bijna onderuit, maar kan zich nog ternauwernood rechthouden. .