• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel wist in Bredene blinde vlek op palmares uit, goed voor 16 op 17

  Ethias Crosseinde
  Bredene
  8/8
  01u 10m
  012345678

   Mathieu van der Poel heeft 2019 afgesloten met een nagenoeg perfect rapport van 16 op 17. Ook in Bredene was er geen houden aan de wereldkampioen. Tim Merlier veroverde de 2e plek, Gianni Vermeersch vervolledigde het podium.

   Verslag in het Journaal:

   Van der Poel sluit uniek jaar af in stijl

   Wout van Aert moest om familiale redenen verstek laten gaan voor de Ethias Cross in Bredene, maar de organisatie vond een interessante vervanger: Mathieu van der Poel. De concurrentie voelde de bui al hangen.

    

   Diether Sweeck had wel zin in een krachtmeting met de wereldkampioen en nam in de eerste ronde zelfs de koppositie over van de Nederlander. Maar het was Tim Merlier, die zich het langst kon vastbijten in het achterwiel van Van der Poel. Halfweg koers kon hij nog steeds aanklampen.

    

   Maar toen was de veer gebroken bij Merlier. Zonder indrukwekkende versnelling kon Van der Poel zijn 16e overwinning van het seizoen op zijn naam schrijven. Daarmee vult hij ook een lege plek op zijn palmares, want in zijn vorige deelname in Bredene was Van Aert nog een maatje te sterk.

    

   Merlier bekroonde zijn puike wedstrijd met de tweede plaats. In de strijd om het laatste podiumplekje liet Sweeck zich nog ringeloren door Gianni Vermeersch.

   Van der Poel: "Ik vrees dat ik 2019 niet kan herhalen in 2020"

   Mathieu van der Poel kwam, zag en overwon. "Onderschat de omloop toch niet. Er waren hier zware stroken met diepe sporen, waardoor je niet goed zag waarheen je reed. Ik kwam hierdoor zelfs eens ten val. Gelukkig zonder veel erg. Ook de laagstaande zon maakte het er niet gemakkelijk op."

    

   Van der Poel schudde net over halfkoers Tim Merlier van zich af. "Ik had een heel goed spoor te pakken en kon daarin doortrekken. Daardoor sloeg ik een kloof en reed ik van Merlier weg. Het was de bedoeling om van dan af zo min mogelijk fouten te maken maar daar slaagde ik maar deels in. Ik haperde immers nog enkele keren."

    

   Het sportieve jaar 2019 zit er zo op voor de wereldkampioen. Het werd er een met sterke prestaties voor de Nederlander. "Mag ik het een grand cru jaar noemen? Het was wel uniek, ja. Ik vrees dat ik dit niet meer zal kunnen herhalen in 2020, al wil ik dat natuurlijk wel. Gezond blijven is echter de boodschap."

   Uitslag mannen:

   1. Mathieu van der Poel (Ned)
   2. Tim Merlier
   3. Gianni Vermeersch
   4. Diether Sweeck
   5. Tom Pidcock (GBr)

   Fase per fase

   1. 15 uur 59 match afgelopen
   2. 15 uur 59. Van der Poel triomfeert. Mathieu van der Poel sluit 2019 af met 16 op 17 op zijn rapport. De Nederlander vult in Bredene een leemte op zijn palmares. Nog vier crossen heeft hij nog nooit gewonnen, omdat hij er nog nooit aan de start stond.
   3. 15 uur 56. Nummer 16 voor Van der Poel. Mathieu van der Poel wisselt een laatste keer van fiets om met een blinkend exemplaar over de eindstreep te bollen. De Nederlander zal zoals verwacht 2019 afsluiten met - hoe kan het ook anders - een overwinning.
   4. 15 uur 52. Diether Sweeck lijkt naast het podium te vallen. Hij moet nog 10 seconden proberen goed te maken in de laatste ronde op Gianni Vermeersch.
   5. Slotronde. Van der Poel begint aan zijn laatste ronde in Bredene. De valpartij heeft niet veel aan zijn voorsprong op Merlier veranderd: de Nederlander heeft nog een voorgift van 54 seconden. 15 uur 52.
   6. 15 uur 49. Van der Poel stoomt door. De valpartij kan Van der Poel niet afstoppen. Hij heeft zijn ritme weer te pakken.
   7. 15 uur 48.
   8. Stevige val Van der Poel. Mathieu van der Poel schuift in het verkeerde spoor in een afdaling en vliegt in de netten. De wereldkampioen kon zich wel een fout veroorloven. 15 uur 47.
   9. 15 uur 46. Gianni Vermeersch heeft de derde plaats overgenomen van Diether Sweeck. Eindigt hij op het podium of komt er nog een stuiptrekking van Sweeck?
   10. 15 uur 45. Voorlaatste ronde. Eenzaam begint Van der Poel aan de voorlaatste ronde in Bredene. Hij zet Merlier al op 45 seconden.