Iserbyt wint vliegmeeting na spannend duel met modelploegmaat Vanthourenhout

  Ethias Cross
  veldrijden Veldrijden
  location Maldegem
  trophy Eli Iserbyt
  einde
  startfinish
  012345678910

   Eli Iserbyt heeft de eerste cross na het WK gewonnen. De West-Vlaming won de razendsnelle cross in Maldegem. Michael Vanthourenhout liet eerst het gat vallen en nam daarna nog de handschoen op tegen zijn eigen ploegmaat. Iserbyt hield uiteindelijk stand.

   Pauwels Sauzen-Bingoal speelt het overwicht perfect uit

   Zo zwaar het parcours in Zwitserland was, zo technisch was de omloop in Maldegem. Het gevolg van een uurtje draaien, keren en optrekken: de eerste helft van de eerste cross na het WK was een gesloten en tactisch steekspel.

    

   Een peloton van meer dan 10 crossers werd voortdurend op een lint getrokken en pas even voorbij halfweg kwam er eindelijk wat afscheiding.

    

   Eli Iserbyt had na een goeie passage in het zand een gaatje te pakken en ploegmaat Michael Vanthourenhout muilkorfde professioneel de concurrentie.

    

   Vanthourenhout was in de achtergrond een blok aan het been van Quinten Hermans en co. Toen de kaars van de concurrentie aan het uitdoven was, ging Vanthourenhout op zoek naar de tweede plaats (en leider Iserbyt?). Een eerste poging was te risicovol, de tweede onderneming was wel vruchtbaar.

    

   Vanthourenhout voelde zich helemaal in zijn sas en leek koploper Iserbyt nog te bedreigen. Hij kwam tot op een 8-tal seconden, maar de leider gaf geen krimp en veroverde zijn 9e overwinning van het seizoen. 

   "We hebben het goed gespeeld"

   "Michael en ik wisten vooraf dat dit een rondje voor ons was", reageerde winnaar Eli Iserbyt.

    

   "De eerste helft van deze cross was redelijk lastig, want na het WK had ik toch twee dagen niet te veel gedaan. Maar ik ben blij dat ik redelijk makkelijk kon wegrijden."

    

   "We hebben het goed gespeeld met de ploeg", lachte Michael Vanthourenhout. "Iemand maakte een foutje in de zandbak en Eli was weg."

    

   "Ik probeerde alleen naar hem te rijden, maar ik heb me ingehouden. In de laatste 2 ronden heb ik dan toch nog eens vol aangezet. Maar Eli was al te ver. Ik had een mikpunt, maar ik moest me ook even herzetten. Ik ben tevreden met deze tweede plaats."

   Rituitslag Ethias CrossRituitslag Ethias Cross

   Fase per fase

   1. 16 uur 01. Aerts en Van Kessel sprinten voor de derde plaats. De bronzen medaille van het WK wringt zich door een piepklein gaatje. Niet te zeggen wie derde geworden is.
   2. 16 uur 01. Finish! Eli Iserbyt wint deze razendsnelle en spannende cross. Even voorbij halfweg reed hij weg en ploegmaat Michael Vanthourenhout speelde het spelletje uitstekend mee. Diezelfde Vanthourenhout ging daarna Iserbyt nog het vuur aan de schenen leggen, maar Iserbyt gaf de zege niet meer uit handen. .
   3. 15 uur 59. Alleen pech of een val zal Iserbyt nog kunnen afstoppen. Knap hoe hij standhoudt!
   4. 15 uur 57. Iserbyt voelt natuurlijk Vanthourenhout ademen en blijft zich geven met zijn kleine beentjes. Hij maakt ook geen foutjes. Mogen we Iserbyt toch opschrijven? Spannend is het alleszins!
   5. 15 uur 56. Vanthourenhout klieft weergaloos door het zand. We doen er weer een secondje (of zelfs twee) af. .
   6. 15 uur 55. Einde ronde 9. Daar is de laatste ronde! Het verschil tussen koploper Iserbyt en ploegmaat Vanthourenhout: 9 seconden. Vooral de laatste lijkt te vliegen, maar geraakt hij ver genoeg met zijn vleugels?
   7. 15 uur 54. 8 seconden, dat is het verschil tussen de ploegmaats. Het kan nog alle kanten uit...
   8. 15 uur 53. Vanthourenhout knabbelt een beetje aan zijn achterstand. Ploegleider De Clercq: "Ze mogen samenkomen. Ze komen goed overeen.".
   9. 15 uur 51. Hij heeft het proper gespeeld, want Vanthourenhout heeft zijn benen doen zwijgen toen hij de rest niet kon losgooien. Dat is nu wel gelukt en we zijn toch benieuwd wat een eventuele samensmelting voorin zal veroorzaken. Ziet Iserbyt Vanthourenhout wel graag komen? .
   10. 15 uur 50. Iserbyt versus Vanthourenhout. Eén renner kan de kloof nog dichten: ploegmaat Vanthourenhout. De West-Vlaming is de rest nu toch kwijtgespeeld en gaat inderdaad op zoek naar koploper Iserbyt. .
   11. 15 uur 49. Einde ronde 8. Vanthourenhout heeft de boel lam gelegd en dat zien we aan de bonus van Iserbyt. Twee ronden van het einde geeft de chronometer 13 seconden aan. De voorsprong is dus bijna verdubbeld. .
   12. 15 uur 48. Bij de achtervolgers wordt er nu gerekend: ook Sweeck, Van der Haar en Meeusen willen aanpikken. Iserbyt is weg, zo lijkt het wel. .
   13. 15 uur 47. Het tempo zakt bij achtervolgers Vanthourenhout en Hermans, die Aerts en Van Kessel zien aansluiten. Dat speelt alleen maar in de kaart van Iserbyt, van wie de voorsprong groeit. .
   14. 15 uur 45. Vanthourenhout temporiseert . Vanthourenhout beseft dat Hermans te dicht blijft hangen en houdt weer in. Deze cross is op zijn lijf geschreven en hij zit wellicht met goeie benen, maar Vanthourenhout zal zich aan het ploegenspel moeten houden. .
   15. 15 uur 44. Vanthourenhout voelt misschien dat de kaars van Hermans wat aan het uitdoven is en legt de Tormans-renner op zijn beurt aan de rekker. Hij gaat nu zowaar op zoek naar Iserbyt, maar neemt ook een risico. Hermans kan op die manier misschien meesluipen. Het glas is halfvol of halfleeg...
   16. 15 uur 43. Het verschil na 7 ronden: 7 seconden. Dat is op dit razendsnelle parcours al behoorlijk veel. .
   17. 15 uur 43. Einde ronde 7. Vanthourenhout is de perfecte stoorzender in het achtervolgingswerk van Hermans op Iserbyt. Het ziet er steeds beter uit.
   18. 15 uur 41. Hermans oogt nog strijdvaardig, maar heeft al veel gegeven in de eerste helft van deze cross. Hij laat zich ook op een slipper betrappen, waarna Vanthourenhout weer de modelploegmaat speelt. De West-Vlaming doet het voorbeeldig. .
   19. 15 uur 40. Iserbyt kijkt nu niet meer om en in de achtervolging moet Hermans zijn eigen boontjes doppen. Vanthourenhout, ploegmaat van Iserbyt, is een blok aan zijn been. Van Kessel, Sweeck en Van der Haar volgen enkele tellen later.
   20. 15 uur 38. De koers breekt open. Nog 4 ronden en met Iserbyt hebben we voor het eerst in deze cross een eenzame koploper. Zijn passage net voor de finish door het zand was goed, maar hij werd ook een handje geholpen door Vanthourenhout. Zoals verwacht kan het hier uitdraaien op een tactische cross. .