Hermans rijdt iedereen naar huis in Essen, Stybar eindigt 12e

  Ethias Cross
  veldrijden Veldrijden
  location Essen
  einde
  startfinish
  012345678910

   In Essen is Quinten Hermans naar zijn 2e zege van het cross-seizoen gesneld. Hij haalde het met een minuut bonus op Laurens Sweeck. Zdenek Stybar eindigde 12e bij zijn comeback.

   De stages onder de Spaanse zon dwarsboomden het deelnemersveld van de Ethias Cross in Essen. Onder meer Mathieu van der Poel, Eli Iserbyt en Toon Aerts bleven weg, Laurens Sweeck vloog wel terug om een tweede overwinning op rij te boeken in Essen.

    

   Maar dan moest hij wel afrekenen met Quinten Hermans en... Zdenek Stybar. De seizoensvoorbereiding in het veld leverde de Tsjech dit jaar overwinningen op in de Omloop en de E3 Harelbeke. Stybar kiest dus zonder twijfel weer voor dat succesrecept.

    

   Thijs Aerts leidde even de dans in een gesloten eerste ronde, maar op vuurwerk was het wachten tot de derde ronde. Quinten Hermans zette zich op kop en ranselde het pak uit elkaar. Sweeck zat te ver om te reageren en de rode loper lag zo uit voor een tweede overwinning van het seizoen voor Hermans.

    

   Sweeck deed wel nog een moedige poging, maar kroop geen millimeter dichter en moest vrede nemen met de tweede plek. Tom Pidcock, ook net terug van stage, eiste de derde plek op. Stybar sloot zijn rentree in het veld af met een verdienstelijke twaalfde plaats.

   Hermans: "In schoonheid afscheid nemen van Telenet"

   Quinten Hermans was zichtbaar tevreden met zijn tweede zege van het seizoen. "Een TV-cross winnen is altijd plezant. Het was niet mijn bedoeling om alleen voorop te komen, maar ik kreeg 10 seconden en dan moet je doorrijden."

    

   "Als je van stage in Spanje komt, is het altijd afwachten hoe de vorm is, maar blijkbaar is die wel in orde. Ik had het de afgelopen jaren moeilijk om wedstrijden te winnen en nu win ik twee keer. Tegen kleinere namen? Winnen is winnen. Wie hier niet is, heeft ongelijk. Ik wil in schoonheid afsluiten bij Telenet-Baloise."

   Stybar: "Het ideale parcours om te beginnen"

   Zdenek Stybar heeft genoten van zijn rentree in het veld. "Het ging eigenlijk redelijk goed", zei de Tsjech. "Het was een ideaal parcours om te beginnen: van de ene bocht naar de andere, maar toch niet overdreven technisch."

    

   "Ik had snel mijn goede ritme te pakken, maar na een lekke band heb ik toch twee rondjes gesukkeld. Ik had vooraf een 13e plek voorspeld, dus ik zit er niet zo ver van. Het is een mooi resultaat, niet ver van de top 10."

    

   "Morgen in Zonhoven zullen mijn benen wel pijn doen. Ik begin ook al wat ouder te worden. Maar ik wil de sfeer in Zonhoven niet missen. Het is een heel leuke wedstrijd."

   Uitslag
   1. Quinten Hermans in 59'26"
   2. Laurens Sweeck op 57"
   3. Tom Pidcock (GBr) 1'35"
   4. Thijs Aerts 1'43"
   5. Diether Sweeck 1'46"
   6. Jim Aernouts z.t.
   7. Nicolas Cleppe 1'48"
   8. Daan Soete 1'55"
   9. David van der Poel (Ned) 2'10"
   10. Ryan Kamp (Ned) 2'14"
   11. Tom Meeusen 2'16"
   12. Zdenek Stybar (Tsj) 2'21"

   Fase per fase

   1. 16 uur 03. 12e plek voor Stybar. Zdenek Stybar rondt zijn eerste veldrit van het seizoen af op de twaalfde plaats. Hij bolt net na David van der Poel binnen.
   2. 16 uur 01 match afgelopen
   3. 16 uur 01. Hermans wint. Quinten Hermans boekt na Beringen zijn tweede overwinning van het seizoen in Essen. Al in de derde ronde ranselde hij het pak uiteen en rolde hij de rode loper uit voor zijn overwinning. Laurens Sweeck, die vorig jaar won, moet vrede nemen met de tweede plek. Tom Pidcock vervolledigt het podium.
   4. 15 uur 59. Quinten Hermans passeert een laatste keer de materiaalpost en wordt met enkele aanmoedigingen naar de finish gestuwd.
   5. 15 uur 58. Tom Pidcock rijdt zich even vast op dezelfde plek waar Ellen Van Loy Marianne Vos moest laten gaan. De Brit zal wel op het podium eindigen.
   6. Laatste ronde. De zege van Quinten Hermans lijkt niet meer in gevaar te komen. Met Sweeck op plek 2 en Pidcock op plek 3 lijkt ook het podium al vast te liggen. 15 uur 55.
   7. 15 uur 51. Het veld ligt stevig uit elkaar, maar Tom Pidcock rijdt nog altijd rond op de derde plek. De jonge Brit heeft duidelijk zijn batterijen wat kunnen opladen op stage.
   8. 15 uur 49. Hermans zoeft naar zijn tweede overwinning van het seizoen. Sweeck komt nog altijd niet dichterbij, dus van verzwakking is geen sprake bij de koploper.
   9. 15 uur 43. Nog drie ronden te gaan en Quinten Hermans heeft nog een tikje bij zijn voorsprong gedaan. Sweeck kijkt nu al aan tegen een halve minuut. .
   10. 15 uur 40. Stevige val van Meeusen. Tom Meeusen blijft het risico nemen om over de balkjes te springen en bij het tweede obstakel gaat het mis. Meeusen smakt tegen de grond.
   11. 15 uur 38. In de achtervolging heeft Stybar Gianni Vermeersch gevonden. Toch verrassend.
   12. 15 uur 38. Quinten Hermans hoeft zich niet te veel zorgen meer te maken. Hij heeft met een forse ruk het veld uit elkaar geranseld en de rode loper uitgerold voor zijn tweede overwinning van het seizoen.
   13. 15 uur 32. Stybar alleen. Moederziel alleen rijdt Zdenek Stybar rond. Hij volgt op 1'15 van Quinten Hermans. Een goede trainingsrit zal de Tsjech in elk geval in de benen hebben.
   14. 15 uur 31. Status quo. Sweeck komt geen millimeter dichter bij Hermans. Hij bengelt nog steeds op 17 seconden. Tom Pidcock heeft zicht op een podiumplaats.
   15. 15 uur 28. Quinten Hermans snijdt de bochten kort af om seconden te sprokkelen. Ook Sweeck zoekt de marges op. .
   16. 15 uur 25. We zijn net halfweg koers, maar Hermans stopt niet. Bij het oversteken van de finishlijn hoort Laurens Sweeck dat hij 15 seconden moet goedmaken.
   17. 15 uur 23. Sweeck kan zeker nog bij Hermans raken. De koers moet nog ontploffen. Ploegleider Jürgen Mettepenningen.
   18. 15 uur 21. Tom Meeusen kan het jaagtempo van Sweeck niet aan en haakt wat af. .
   19. 15 uur 21. Hermans gunt zichzelf geen adempauze en wil zo snel mogelijk zijn voorsprong uitbouwen. Hij weet ook dat Sweeck, die vorig jaar zegevierde in Essen, de achtervolging heeft geopend.
   20. 15 uur 20. Stybar is opgeschoven naar de 11e plek, Laurens Sweeck heeft de achtervolging op Hermans in handen genomen.