Hermans soleert naar eerste seizoenszege in Beringen

  Ethias cross (mannen)
  veldrijden Veldrijden
  location Beringen
  einde
  startfinish
  012345678910

   Quinten Hermans heeft de eerste editie van de Ethias Cross in Beringen op zijn naam geschreven. De renner van Telenet-Baloise Lions reed nog voor halfweg koers weg van de rest en maakte het af met een straffe solo. Belgisch kampioen Aerts werd tweede, Pidcock vervolledigt het podium.

   Veel toppers stuurden hun kat naar de eerste editie van Ethias Cross in Beringen. Zo waren onder andere Iserbyt, Vanthourenhout en Sweeck er niet bij. De renners kregen op en rond de mijnterril in Beringen een spectaculair parcours voorgeschoteld met twee lange beklimmingen.

   Hermans klautert voor eigen volk naar eerste seizoenszege

   Het was Brits kampioen Thomas Pidcock die als een bezetene van start ging. Enkel man van de streek Quinten Hermans kan aanklampen. De voorsprong van het duo bedroeg als snel zo’n 20 seconden. Toon Aerts had zijn start gemist door een haperende ketting. De Belgische kampioen was op achtervolgen aangewezen.

    

   In ronde 3 werd het leidersduo gehalveerd. Pidcock ging iets te onbesuisd door een bocht in de afdaling en ging over zijn stuur. Hermans profiteerde en ging er alleen vandoor. Pidcock, wiens versnellingsapparaat om zeep was na de val, kon nog net aanpikken bij de achtervolgers.

    

   Hermans was ontketend en stoomde gretig door. In de achtergrond bleven enkel Aerts, Pidcock en de verrassende Brit Mein over. Pidcock probeerde met wat versnellingen terug schwung te krijgen in de achtervolging, maar botste in de voorlaatste ronde op een counter van Aerts.

    

   Dat gebeurde allemaal ver achter een erg sterke Hermans, die voor eigen volk naar zijn eerste zege van het seizoen reed. Aerts werd tweede op een kleine minuut, Pidcock vervolledigde op anderhalve minuut het podium. 

   Emotionele Hermans: "Deze zege voelt heel speciaal aan"

   Met de afwezigheid van enkele toppers lag er eens kans voor enkele outsiders. Hermans greep die kans met beide handen. "Ik ben echt wel zeer emotioneel", reageerde hij na zijn overwinning. "Deze overwinning voelt heel speciaal aan."

    

   "Winnen voor eigen publiek is iets raars. Ik moet al heel mijn loopbaan opboksen tegen kleppers als Mathieu van der Poel. Ik wist dat ik heel sterk zou moeten zijn, wou ik hier winnen. En vandaag was dat echt wel het geval. Ik heb hier echt lang en hard voor moeten werken, maar de voldoening is nu nog zo groot."

    

   Morgen staat de Superprestigeklassieker in Gavere op het programma. Daar moet Hermans zijn leidersplaats in het klassement verdedigen. Zal zijn inspanning van vandaag morgen zijn tol eisen? "Het is afwachten hoe ik van deze cross hersteld zal zijn. Natuurlijk wil ik mijn leiderspositie verdedigen, maar deze veldrit hakt er wel fel in. Afwachten hoe de benen morgen zullen voelen", besloot Hermans.

   Uitslag
   1.    Quinten Hermans (Bel)             in 59'42"
   2. Toon Aerts (Bel) op 52"
   3. Thomas Pidcock (GBr) 1'24"
   4. Thomas Mein (GBr) 1'38"
   5. Nicolas Cleppe 1'59"
   6. Tom Meeusen 2'02"
   7. Marcel Meisen (Dui) 2'53"
   8. Thijs Aerts 3'27"
   9. Jens Adams 3'43"
   10. Pieter-Jan Vliegen 4'08"

   Fase per fase

   1. 16 uur . Hermans soleert naar eerste seizoenszege op mijnterril in Beringen. Quinten Hermans heeft met een heel knappe solo de rest in de vernieling gereden vandaag. Aerts bolt als tweede binnen op een kleine minuut. Pidcock wordt derde.
   2. 15 uur 57. Het wordt de eerste zege van het seizoen voor Hermans, maar wel meteen een hele knappe. De renner woont niet van het parcours en is een man van de streek. Aerts volgt ondertussen op 50 seconden. De tegenstand kwam vandaag dus niet in het stuk voor.
   3. 15 uur 55. Laatste ronde. Hermans mag aan zijn laatste ronde beginnen. Een ereronde, want hij heeft er een indrukwekkende solo opzitten op een loodzwaar parcours. Aerts volgt op maar liefst 45 seconden op plek 2. Pidcock zal al op meer dan een minuut volgen.
   4. 15 uur 51. Pidcock rijdt de materiaalzone binnen. Kan hij met een nieuwe fiets toch nog naar Aerts rijden?
   5. 15 uur 49. Voorlaatste ronde. Aerts volgt op 28 seconden van Hermans. Pidcock volgt op zo'n 10 seconden van Aerts. De Brit lijkt ook op een leegloper te rijden. Als dat klopt, dan is de tweede plaats voor Aerts binnen.
   6. 15 uur 47. Aerts laat Pidcock achter. De Belgische kampioen laat de Britse kampioen achter op één van de lange klimstroken. Wordt het 1 en 2 voor Telenet-Baloise Lions? .
   7. 15 uur 45. Hermans rijdt nog steeds gezwind. De renner van Telenet-Lions lijkt op weg naar zijn eerste zege van het seizoen.
   8. 15 uur 42. Nog drie ronden. Het lijkt erop dat Pidcock en Aerts zich neerleggen bij het meesterschap van Hermans vandaag. De achterstand van het duo is weer opgelopen tot een dikke 30 seconden en van de lichaamstaal van Pidcock is berusting af te lezen.
   9. 15 uur 39. De renners zien af op het zware parcours in Beringen, wij genieten ondertussen van de mooie omloop. Dat er veel potentieel is op deze locatie, dat hebben de crossen die we vandaag gezien hebben alvast wel bewezen. .
   10. 15 uur 37. Nog 4 ronden. Pidcock en Aerts volgen op 27 seconden, dat zijn er toch 7 minder als bij de vorige passage aan de meet. Als Pidcock en Aerts deze trend voortzetten zullen ze Hermans nog te grazen nemen.
   11. 15 uur 35. Pidcock versnelt in de achtervolging. De Brit vindt dat het niet snel genoeg gaat in de achtervolging op Hermans en plaats een versnelling op de tweede beklimming. Aerts haakt zijn wagonnetje aan, Mein moet eraf.
   12. 15 uur 31. Halfweg koers: Hermans leidt. Nog 5 ronden te gaan. Quinten Hermans leidt comfortabel voor het drietal Aerts-Pidcock-Mein. De voorsprong van de eenzame leider bedraagt nu toch al 34 seconden. Dit begint er goed uit te zien voor Hermans.
   13. 15 uur 25. Na zijn fietswissel moest Pidcock even wat tijd goedmaken op Aerts en Mein. Ondertussen is de Brit terug komen aansluiten bij het duo. Leider Hermans vlamt ondertussen onverstoord verder.
   14. 15 uur 23. Hermans heeft toch al een stevig gat. Mein, Aerts en Pidcock volgen op zo'n 15 seconden. Met nog 7 ronden te gaan is er nog langs niets beslist natuurlijk.
   15. 15 uur 20. Pidcock sukkelt met zijn versnellingsapparaat. De Brit moet Aerts & co laten voorgaan omdat hij met een monsterverzet naar boven rijdt. .
   16. 15 uur 17. Pidcock onderuit! Als je van de duivel spreekt... Pidcock gaat in één van de bochten in de tweede afdaling over zijn stuur. De Brit staat snel terug recht, maar moet nu wel Hermans lateng aan.
   17. 15 uur 15. Er liggen veel steentjes op de omloop hier in Beringen. Dat maakt het toch gevaarlijk tijdens de afdalingen. Hopelijk kunnen de renners rechtblijven vandaag.