Worst fietst coronabesmetting van zich af in Parkcross in Maldegem

  Ethias Cross vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Maldegem
  trophy Annemarie Worst
  einde
  startfinish
  012345

   Bij afwezigheid van heel wat WK-toppers heeft Annemarie Worst de Parkcross in Maldegem gewonnen. Door een coronabesmetting kon Worst niet afreizen naar het WK, maar in Maldegem toonde ze wel topfit te zijn. Voor Worst was het nog maar de tweede zege van het seizoen.  Manon Bakker werd tweede.

   Voor het eerst sinds lang was er opnieuw publiek toegestaan langs het parcours en dat gaf Ellen Van Loy extra motivatie voor een snelle start. Daarna was het toch weer snel Nederland boven. Worst, Bakker en Aniek Van Alphen reden in de eerste ronde al weg. Alleen de Britse Anna Kay kon nog mee. 

   Na een foutje in het zand moest ook Kay de rol lossen. Het was toen al duidelijk dat Nederland de plaatsen een, twee en drie zou innemen. Zoë Backstedt kwam nooit in het stuk voor. 

    

   In de vierde van zeven ronden dropte Worst een eerste bom in het zand, waar ze zich zo goed in voelt. Die eerste poging bleek meteen fataal voor haar landgenotes. Worst bouwde stelselmatig haar voorsprong uit en was op het snelle parcours in Maldegem op geen foutje te betrappen.

    

   Achter Worst vochten Bakker en Van Alphen een verbeten strijd uit. Bakker deed in het zand hard de deur dicht voor Van Alphen, die achteraf haar beklag deed over die actie. Uiteindelijk moest een sprint de beslissing brengen. 

    

   Bakker begon op kop en moest tot de finish alles uit haar grote lijf persen om van Alphen af te houden. Dat lukte net. Alicia Franck was eerste Belgische op de vierde plaats op ruime achterstand. Marion Nobert Riberolle werd vijfde.

    

   Voor Annemarie Worst is het de tweede zege van het seizoen. Eerder was ze de beste in de Duinencross in Koksijde.

    

   Rituitslag Parkcross Maldegem (vrouwen)Rituitslag Parkcross Maldegem (vrouwen)

     naamresultaat
   1Annemarie Worst45'13"
   2Manon Bakker25"
   3Aniek Van Alphen25"
   4Alicia Franck1'24"
   5Marion Norbert Riberolle1'24"
   6Anna Kay1'25"
   7Marie Schreiber1'26"
   8Marthe Truyen1'31"
   9Laura Verdonschot1'55"
   10Ellen Van Loy2'03"

   Fase per fase

   1. 14 uur 31. Bakker wordt tweede na pittig sprintje. De strijd om de tweede plaats wordt tot op de finish gevoerd. Bakker en Van Alphen persen nog alles uit hun lijf. Bakker begint op kop en houdt stand. .
   2. 14 uur 30 match afgelopen
   3. 14 uur 29. Bakker draait de rollen nu om en zet Van Alphen onder druk. Het spel om de tweede plaats is leuk. Worst maakt er zich allemaal niet druk om. Haar voorsprong is groot genoeg.  .
   4. 14 uur 28. Achter Worst wordt er gespeculeerd voor de tweede plaats. Van Alphen probeert wel Bakker uit het wiel te rijden, maar zonder succes voorlopig.  .
   5. 14 uur 24. Laatste ronde. Worst kan met een gerust gemoed beginnen aan de laatste ronde. Het verschil met Van Alphen en Bakker is 35 seconden.  .
   6. 14 uur 20. Bakker mept de deur hard dicht. In het zand blijft Bakker haperen, maar ze wil geen kans laten aan Van Alphen om voorbij te rijden. Ze zet heel duidelijk een paar stappen opzij om haar landgenote niet in de mogelijkheid te stellen te passeren. Het is duidelijk strijd om de tweede plaats. .
   7. 14 uur 18. De eerste Belgische is Marior Norbert Riberolle op de vierde plaats, maar wel al op 1 minuut 14 seconden van de leidster. .
   8. Tijdsverschil. Het verschil tussen Worst enerzijds en Van Alphen en Bakker anderzijds is op twee rondes van het einde 20 seconden. Worst kan beginnen controleren.  . 14 uur 17.
   9. 14 uur 15. Voorsprong wordt groter. Worst heeft vandaag duidelijk geen last van het coronavirus dat haar van het WK hield. Ze rijdt stelselmatig weg van haar twee achtervolgsters. Die kunnen aan plaats twee beginnen denken. .
   10. Worst is los. Worst is los en heeft 10 seconden voorsprong op Van Alphen en 11 seconden op Bakker. In het zand maakte Worst een kleine fout en zo kunnen haar twee landgenotes iets dichter komen.  . 14 uur 12.
   11. 14 uur 08. In deze vierde ronde vindt Worst het tijd voor een serieuze versnelling, die ze begon in het zand. Ze houdt haar inspanning daarna aan. Van Alphen en Bakker moeten even passen. .
   12. 14 uur 07. Het is Van Alphen die vooraan nu het tempo bepaald. Ze geeft in het zand opnieuw een prima indruk en sprong zonet ook al opvallend snel over de balken. .
   13. 14 uur . Bakker en Worst proberen weg te rijden, maar dat wil Van Alphen niet laten gebeuren. Met een sierlijke passage door het zand, komt ze opnieuw aansluiten. Kay moet wel voet aan grond zetten en is er vooraan niet meer bij. .
   14. Het zal niet voor Backstedt zijn vandaag. Na de tweede ronde is de achterstand van Zoë Backstedt op de groep met Worst en Bakker gegroeid tot 27 seconden. Een eeuwigheid op dit snelle parcours. . 13 uur 59.
   15. 13 uur 54. Sterk van Bakker! Ze rijdt als enige helemaal door de zandbak. Worst, Kay en Van Alphen moeten van de fiets. Vooral Kay is daar een beetje het slachtoffer van. Ze moet een gaatje laten na het zand. .
   16. Tijdsverschil. Backstedt volgt op 14 seconden van de vier koploopsters na de eerste ronde. . 13 uur 52.
   17. 13 uur 50. Vier vrouwen rijden weg. Vier vrouwen schijden zich af vooraan: Worst, Bakker, Anna Kay en Aniek Van Alphen. Van Loy hangt op enkele meters. De rest kijkt meteen tegen een serieuze achterstand aan.  .
   18. 13 uur 47. Zoë Backstedt moet opletten, want ze zit wat ver en vooraan trekken Worst en Bakker meteen door.  .
   19. 13 uur 45 match begonnen