Sanne Cant nestelt zich nog eens op het podium, Betsema pakt de bloemen

  Exact Cross vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Sint-Niklaas
  trophy Denise Betsema
  einde
  startfinish
  0123456

  Voor het eerst sinds het Belgisch kampioenschap begin vorige maand is Sanne Cant nog eens in de top 3 geëindigd. In de Waaslandcross in Sint-Niklaas finishte ze achter de Nederlandse deelneemsters Denise Betsema en Annemarie Worst.

  Bekijk de samenvatting:

  Cant voert de forcing, Betsema is te sterk

  Dit weekend leggen we het veldritseizoen neer, maar eerst moet er nog twee keer gestreden worden om de zege. Deel 1: Sint-Niklaas. Geen Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado, wel Denise Betsema, die als zandspecialiste als topfavoriete startte.

   

  Betsema startte haperend, maar kwam al even snel weer terug aansluiten vooraan. De eerste prik kwam van Belgisch kampioene Sanne Cant, die op die manier de selectie maakte. Enkel Betsema en Worst volgden.

   

  Cant zat even op haar limiet, de twee Nederlandse vrouwen schoten weg, al bleven de tijdsverschillen altijd klein. Betsema oogde sterk en zette Worst onder druk. Die bleef hangen op 3 tot 8 seconden, maar zou nooit terugkeren.

   

  In de strijd om de derde plek kreeg Cant plots nog concurrentie van U23-wereldkampioene Fem van Empel. Na een passage in de materiaalpost van de Nederlandse snelde Cant genadeloos weg, het podium was binnen.

   

  Intussen beukte Betsema lustig voort in het - best goed berijdbare - zand en kwam solo over de finish. Worst volgde uiteindelijk nog op 20 seconden.

  Betsema: "Ik merkte dat de vorm steeds beter werd"

  "Het is supermooi, ik merk ook dat de vorm steeds beter wordt. Natuurlijk hoop je dan te pieken rond een WK, maar toen zat ik met een blessure. Maar de vorm was er wel en dat zie je dan vandaag. Van mij mag het seizoen wel wat langer duren."

   

  "Het is jammer dat het gedaan is. Maar dit is mooi meegenomen voor volgend seizoen. Nu lekker de fiets opzij en tijd voor andere dingen en dan weer voorbereiden voor volgend seizoen."

  Worst: "Het laatste rondje was het rondje te lang"

  "Het was rijden tegen Denise en de wind. Het laatste rondje was er te veel aan. Het was heel zwaar. Denise was net iets sterker dan mij en dan merk je dat het pittig is als je tegen elkaar rijdt."

   

  "Ik heb een lastig seizoen gehad, vooral mentaal. Op het EK heb ik goed gereden, maar nadien was het weer wat minder. Ik ben zeker niet tevreden over mijn seizoen. Ik hoop er volgend jaar weer te staan."

  Cant: "Plezant om zo het seizoen af te sluiten"

  "Het is plezant om zo het seizoen af te sluiten. Ik denk dat ik een goede passage had op de bergjes en dat ik daardoor een gaatje kreeg, maar dat was te vroeg."

   

  "Of het bemoedigend is? Er is nog maar één cross nadien. Maar het doet deugd, ik heb uitgekeken naar dit weekend, zeker ook naar Oostmalle morgen."

   

  "Ik heb mooie vooruitzichten na het seizoen. Ik ga enkele mooie wegkoersen rijden. Ik begin sowieso in de Driedaagse Brugge-De Panne. We doen met de ploeg een wedstrijd of zes."

  Rituitslag Waaslandcross Sint-Niklaas (vrouwen)Rituitslag Waaslandcross Sint-Niklaas (vrouwen)

  Fase per fase

  1. 14 uur 31. Na een pittige sprint pakt Kay de laatste top 5-plek, voor Bakker. Met Van Loy (9e) en Franck (10e) zien we nog twee Belgische vrouwen in de top 10. .
  2. 14 uur 30. Cant mee op het podium. Sanne Cant mag haar Belgische driekleur nog eens op het podium showen. Ze hield Van Empel knap af en zet ze uiteindelijk nog op bijna 20 seconden. .
  3. 14 uur 29. Betsema steekt de handen in de lucht! De topfavoriete maakt het waar in Sint-Niklaas! Betsema zet haar bril af en steekt de handen in de lucht. Worst kwam tot 3 seconden, maar eindigt op 20 tellen. .
  4. 14 uur 27. Nog even door de laatste zandstroken worstelen en Betsema kan zich opmaken voor het zegegebaar. .
  5. 14 uur 25. Betsema valt niet stil. De overwinning lijkt nu zeker voor Betsema, want Worst komt niet meer dichterbij. De favoriete maakt het - zonder ongelukken - af. .
  6. 14 uur 24. Het podium is nu zo goed als zeker voor Cant. Paul Herygers .
  7. 14 uur 23. Op anderhalve minuut strijden Kay en Bakker nog om dat laatste plekje in de top 5. .
  8. 14 uur 22. Laatste ronde! De bel weerklinkt aan de finish, nog één ronde te gaan! Betsema moet 9 seconden vasthouden op Worst. Cant heeft intussen haar finale ingezet en heeft Van Empel op 8 seconden gezet. .
  9. 14 uur 20. Volgens mij wordt de cross subiet beslist in de technische zones. Michel Wuyts .
  10. 14 uur 19. Versnelling Cant. Sanne Cant duwt het gaspedaal in en zet Van Empel op enkele fietslengtes. De Nederlandse duikt de materiaalpost in. Hoe lang houdt ze deze inspanning vol? .
  11. 14 uur 18. Status quo. Vooraan komt Worst niet veel dichter bij Betsema, maar Betsema rijdt ook niet echt weg. Status quo op 7 seconden. .
  12. 14 uur 16. Cant heeft zich nu al een tijdje in het wiel van Van Empel gepositioneerd. Opladen voor een ultieme versnelling in de laatste ronde, of is het aanklampen? .
  13. 14 uur 14. Einde ronde 4. Nog twee rondes te gaan voor leidster Betsema, die voor de vierde keer over de finish komt. Worst volgt op 7". Cant en Van Empel al op 26". .
  14. 14 uur 13. Intussen heeft Cant gezelschap gekregen van Van Empel. Kunnen ze samen nog iets proberen? Of zitten ze allebei met die derde stek in het hoofd? .
  15. 4 seconden. De overwinning lijkt een duel te worden tussen de twee Nederlandse vrouwen. Betsema krijgt Worst niet verder dan 4". . 14 uur 12.
  16. 14 uur 11. Van Empel bijna bij Cant. Een podiumplek zit er inderdaad nog in, maar Cant krijgt wel bijna gezelschap van Van Empel, die sterk is teruggekeerd. .
  17. 14 uur 11. Een podiumplaats voor Cant zit er nog dik in. Michel Wuyts .
  18. 14 uur 09. Worst heeft net wat meer in de tank dan Cant en lost de Belgische driekleur opnieuw. Betsema rijdt niet veel verder weg. .