Alvarado onttroont Betsema in Leuven ondanks val in slotronde

  Exact Cross vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Leuven
  trophy Ceylin del Carmen Alvarado
  einde
  startfinish
  01234567

  De Stellacross in Leuven is een prooi geworden voor Ceylin Alvarado (Alpecin-Fenix). Ondanks een val in de slotronde zat er bij de wereldkampioene in de slotmeters nog iets meer in de tank dan bij Denise Betsema, de winnares van vorig jaar.

  Surprise Perrine Clauzel

  Met de Stellacross in Leuven waren we toe aan de vierde Ethias Cross van het seizoen. De afgelopen twee jaar was Denise Betsema de primus op het militair domein van Heverlee, al moest ze haar zege van 2018 wel afgeven na dopingperikelen. 

   

  Met alle toppers aan de start leek spektakel gegarandeerd op het mooie maar droge parcours in Leuven. Het was echter de Franse Perrine Clauzel, de 5e van het afgelopen EK, die de grote namen verraste in de openingsronden en alleen op pad ging.

  Alvarado heerst na dolle slotronde

  Na drie ronden vond Annemarie Worst het welletjes geweest  en onder impuls van de Nederlandse kwam alles weer samen. Wat later moest Clauzel haar snelle start bekopen, waardoor we vooraan een Nederlands onderonsje kregen met zijn vijven: Alvarado, Worst, Betsema, Brand en Bakker.


  Bij het ingaan van de slotronde was het Brand die als eerste haar troeven op tafel gooide. Wereldkampioen Alvarado probeerde haar wagonnetje aan te haken, maar schoof in haar enthousiasme onderuit.


  Brand leek op weg naar de zege in Leuven, maar ook zij ging in de dolle slotronde nog op haar smikkel. Betsema en een herrezen Alvarado profiteerden en sloegen de beslissende kloof. Een sprintje bergop moest de beslissing brengen en daarin kon Alvarado titelverdedigster Betsema onttronen.

  "Wist dat Betsema iets trager is"

  "Ik had eerder in de cross mijn knie geblesseerd na een val. In volle finale viel ik nog eens op diezelfde knie", doet Ceylin Alvarado haar verhaal na haar 4e zege van het seizoen.

   

  "Mijn sprint reed ik zoals het hoorde en zoals me werd opgedragen. Ik liet de koppositie over aan Denise Betsema en met de streep in zicht slaagde ik erin haar te remonteren en achter me te houden. Ik wist ook dat Betsema iets trager is."

   

  Alvarado won eerder Gieten, Ruddervoorde en het EK in Rosmalen. "Daar ben ik natuurlijk uitermate tevreden mee. Winnen went nooit en het is leuk ook eens in Leuven te zegevieren. Ik hoop die lijn nu de komende weken te kunnen doortrekken", besluit de wereldkampioene die eerst haar knie laat nakijken.

  Mijn sprint reed ik zoals het hoorde en zoals me werd opgedragen. Ik liet de koppositie over aan Denise Betsema.

  Ceylin Alvarado

  Uitslag Stellacross Leuven Uitslag Stellacross Leuven

  Fase per fase

  1. 14 uur 33. Ondanks een val in de slotronde had Alvarado voldoende over om Betsema nog te remonteren in de sprint. Betsema probeerde het van ver, maar kon haar inspanning met de wind op kop niet volhouden. .
  2. 14 uur 32. Alvarado heerst in Leuven! In een prangend sprintje bergop is Alvarado de snelste. Betsema is een knappe tweede. Vlak daarachter grijpt Brand de derde podiumplek. .
  3. 14 uur 32. Betsema en Alvarado lijken nu toch een gaatje te slaan. Brand en Worst zijn eraan voor de moeite. We gaan sprinten met twee. .
  4. 14 uur 29. Nu gaat Brand tegen de vlakte! Enkele minuten na de val van Alvarado gaat nu Brand tegen de grond. De renster van Telenet-Baloise Lions lost het professioneel op en maakt zich breed. Betsema blijft daardoor in het wiel. Gaan we sprinten met 4? .
  5. 14 uur 29. Ondanks haar val is Alvarado vooraan nog niet weg. De vier leidsters zijn terug samen. .
  6. 14 uur 27. Val Alvarado! Op een moment waar je het niet verwacht maakt wereldkampioene Alvarado een schuiver. Ondertussen probeert Brand vooraan een kloof te slaan. .
  7. 14 uur 25. Laatste ronde. Bij het luiden van de bel lijkt het vooraan weer stil te vallen, maar Brand verrast met een aanval aan de andere kant van de weg. We gaan een razendspannende slotronde in. .
  8. 14 uur 23. Betsema oogt goed en trekt nog eens stevig door. Bakker is het kind van de rekening en moet lossen. Vooraan wordt er opnieuw niet gewisseld in de materiaalzone. Op dit snelle en droge parcours zal dat ook bij de mannen straks wellicht niet nodig zijn. .
  9. 14 uur 20. Nog 2 ronden. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde zijn Bakker en Brand het Hollands feestje vooraan komen vervoegen. Clauzel volgt op 12 seconden als zesde. .
  10. 14 uur 18. Clauzel heeft ondertussen de rol moeten lossen. De Française lijkt haar razendsnelle openingsronden nu toch te moeten bekopen. Brand en Bakker doen er alles aan om vooraan aan te haken, maar de kloof blijft zo'n twintig meter. .
  11. 14 uur 16. De kloof tussen de drie leidsters en de drie achtervolgsters is heel klein. Toch slagen Brand en co er voorlopig niet in de kloof te dichten. In zevende positie zien we een dappere Kastelijn, die helemaal alleen de sprong naar voren probeert te maken.  .
  12. 14 uur 13. Betsema kent het parcours in Leuven als haar broekzak en acht haar moment gekomen. De tweevoudige winnares trekt stevig door, enkel Alvarado en Worst kunnen volgen. .
  13. 14 uur 09. Opnieuw 6 leidsters. Onder impuls van Alvarado is de samensmelting een feit. Ook de rest komt terug aansluiten. De namen van de 6 leidsters: Alvarado, Worst, Brand, Betsema, Bakker en Clauzel. .
  14. 14 uur 05. Nog 4 ronden. Alvarado en Worst sluipen dichter bij Clauzel. De rest moest even passen maar lijkt nu ook te kunnen aansluiten. Bij doorkomst aan de streep lijkt het erop dat we opnieuw naar een samensmelting gaan. .
  15. 14 uur 02. De grote namen mengen zich in de achtervolging. Worst trekt eens stevig door en krijgt Alvarado en Brand mee in haar zog. Verder zien we ook nog Bakker en Betsema die hun wagonnetje proberen aanhaken. .
  16. 13 uur 59. Clauzel doet het goed, want ze bouwt haar voorsprong verder uit. In de achtergrond zien we Brand en Worst de boel uit elkaar sleuren, al volgen ze wel al op 15 seconden van de kop van de koers. .
  17. 13 uur 57. Bij een van de beklimmingen ni het bos zien we hoe Clauzel knap naar boven rijdt. In de achtervolging is er minder ruimte en gaan ze bijna allemaal te voet omhoog. Voorlopig is er achter de eenzame leidster nog niet veel afscheiding. .
  18. 13 uur 54. Situatie na ronde 1. Clauzel is als een kanonskogel vertrokken en heeft meteen een kloof van 11 seconden. Achter haar volgt er een groot pak, met Worst en Alvarado vooraan. .