• home
 • video
 • pas verschenen

  Aniek van Alphen maakt naam in eerste cross van het seizoen

  Ethias Cross vrouweneinde
  Lokeren
  5/5
  00u 45m
  012345

   Aniek van Alphen (21) heeft de Rapencross in Lokeren gewonnen, de eerste wedstrijd met aanzien van het seizoen. De Nederlandse klopte land- en ploeggenote Manon Bakker pas in de slotronde. De top 5 kleurde volledig oranje met ook nog Brand, Betsema en Kastelijn.

   Denise Betsema vertrok uitstekend en fietste in de openingsronde een kloofje bij mekaar. Aniek van Alphen en Manon Bakker hadden wat tijd nodig om warm te draaien, maar kwamen toch aansluiten na een slipper van Betsema.

    

   Die moest de twee dames van Credishop-Fristads laten rijden na de balkjes, waar ze minder vlot over ging dan haar landgenotes. Ze bleef als enige niet op de fiets en kon daardoor niet volgen.

    

   De twee jonge Nederlandse vrouwen vochten daarna een duel uit voorin. Van Alphen leek wat frisser en bewees dat ook in de slotronde. Bergop kon Bakker niet volgen en weg was de zege.

    

   Lucinda Brand maakte de Nederlandse dominantie af met de derde plaats, gevolgd door Betsema en Europees kampioene Yara Kastelijn. Belgisch kampioene Sanne Cant werd zesde.

   Van Alphen: "Meteen uitpakken met een zege is mooi"

   "Ik had deze zege zo vroeg op het seizoen helemaal niet verwacht", reageerde Aniek van Alphen (Credishop-Fristads). "In volle finale moest ik alleen nog rekening houden met mijn teamgenote Manon Bakker."

    

   "Toen ik een laatste keer aan de beklimming van de Mont Henri begon, wist ik dat de buit binnen was. Ook al bleef ik Bakker wel in de gaten houden. Een sprint zou link geweest zijn, maar dat gebeurde gelukkig niet."

    

   "Meteen uitpakken met een overwinning is mooi. Bovendien zetten we zo onze nieuwe sponsor Credishop meteen in de verf. Deze zege geeft me alvast veel vertrouwen voor de rest van het seizoen."

    

   "Ik reed een heel lang wegseizoen, waarin ik de conditie kon aanzwengelen, maar ik had helemaal niet verwacht dat ik al meteen in mijn eerste cross zou winnen. Ik hoop dit nu in de komende weken verder door te trekken."

   Van Alphen: "Heel leuk om zo mijn seizoen te starten"

   Bakker (2e): "Aniek heeft verdiend gewonnen"

   Brand (3e): "Zonder publiek is het een beetje doods"

   De top 10:
   1. Aniek van Alphen (Ned) 40'20"
   2. Manon Bakker (Ned) +5"
   3. Lucinda Brand (Ned) +54"
   4. Denise Betsema (Ned) +1'03"
   5. Yara Kastelijn (Ned) +1'24"
   6. Sanne Cant +1'35"
   7. Laura Verdonschot +1'42"
   8. Shirin van Anrooij (Ned) +2'00"
   9. Anna Kay (GBr) +2'12"
   10. Ellen Van Loy +2'30"

   Fase per fase

   1. 16 uur 56. Van Alphen wint. Manon Bakker heeft wat achterstand opgelopen en de strijd is gestreden. Van Alphen wint! .
   2. 16 uur 54. Betsema probeert Lucinda Brand nog te grijpen voor de derde plek, maar het wordt moeilijk. .
   3. 16 uur 51. Bakker komt nu toch opnieuw aansluiten. Ze geeft zich niet zomaar gewonnen. .
   4. 16 uur 49. Van Alphen rijdt nu toch wat weg van Bakker. Is de strijd gestreden? .
   5. 16 uur 47. Nog één ronde op de teller. Van Alphen blijft op kop beuken, gevolgd door Bakker. .
   6. Laatste ronde. . 16 uur 47.
   7. 16 uur 45. Van Alphen blijft Bakker onder druk zetten, maar die lost niet ondanks een misstap bergop. Het is nog vroeg, maar gaan we naar een sprint? .
   8. 16 uur 42. Het tempo van de twee Nederlandse koploopsters ligt heel hoog. Betsema is al niet meer te zien. .
   9. 16 uur 41. Van Alphen zet Bakker toch wat onder druk in het bos. In de achtergrond rijdt Cant rond op de zesde plaats. .
   10. 16 uur 40. Einde ronde 3. Op het einde van de derde ronde is de achterstand van Betsema opgelopen tot 11 seconden. Van Alphen is helemaal voorin wel de sterktse. .