Denise Betsema wint in Eeklo het Nederlandse onderonsje met Manon Bakker

  Exact Cross vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Eeklo
  trophy Denise Betsema
  einde
  startfinish
  0123456

  Denise Betsema heeft de Ethias Cross in Eeklo op haar naam geschreven. De Nederlandse was iets sterker dan haar landgenote Manon Bakker. Wereldkampioene Lucinda Brand moest vrede nemen met de derde plaats.

  Geen Alvarado, wel Kopecky

  Na haar knappe 4e plaats van vorige week in Lille kon Sanne Cant in Eeklo nog eens met een favorietenrol aan een cross beginnen. Europees kampioene Alvarado, die alles op de slotmanche van zondag in de X²0-trofee zet, was er niet bij. Lotte Kopecky, die haar ploegstage in Spanje afgelast zag, tekende wel present.

   

  Bij de start waren het de Nederlandse outsiders die het best het veld indoken. Betsema, Bakker en Van der Heijden namen het commando, Cant volgde niet veel verder, wereldkampioene Brand leek haar start dan weer gemist te hebben.

   

  Na twee ronden leek de motor van Cant stilaan warm te draaien. De Belgische kampioene kon net als de jonge Anna Kay op de technische ondergrond stilletjes dichterbij sluipen bij leidsters Betsema en Bakker.

  Cant blaast zich op, Betsema ontsnapt na slapstick

  In de vierde van 6 ronden leek Cant plots op haar limieten te botsen. Bij de voorlaatste passage aan de meet knalde Brand haar voorbij, een vijfde plaats zou het hoogst haalbare blijken voor Cant.


  Vooraan was de koers ondertussen uitgedraaid op een tweestrijd tussen Betsema en Bakker. De twee Nederlandse speelden enkele keren haasje over, maar na een stevige inspanning van Betsema leek die laatste het laken naar zich toe te trekken bij het ingaan van de slotronde.


  Met nog een halve ronde te gaan besloot Betsema het echter nog even spannend te houden. Na een slapstickfase met twee foutjes van Betsema, verspeelde Bakker haar kansen door zelf naar beneden te schuiven in de heuvelzone.


  Winst dus voor Betsema, die haar goede vorm kan verzilveren met een tweede zege in evenveel weken. Bakker is een knappe tweede, Brand vervolledigt het podium. 

  Betsema: "Foutenlast van Bakker was mijn geluk"

  "Dit was net iets te spannend voor mij om goed te zijn", bekende Betsema na afloop. "Ik voelde op een gegeven moment de hete adem van Bakker in de nek. Je begint dan toch wat zenuwachtiger te worden, maar ook Manon stapelde de fouten op. Dat was mijn geluk."

   

  "Ik wou van bij het begin de cross in handen nemen en druk op de anderen zetten. Als je met rensters als Lucinda Brand de finale intrekt, dan weet je het wel. Aan motivatie onbtrak het me zeker niet, ook al is het veldritseizoen bijna ten einde."  

   

  In het slot stapelden de fouten bij zowat alle rensters zich op. "Het parcours veranderde omzeggens elke ronde. Wij verkenden nog op een bevroren ondergrond. Plots begon het door de zon te dooien en zo werd de omloop alsmaar gevaarlijker en glibberiger", aldus Betsema.

  Rituitslag Ethias Cross EekloRituitslag Ethias Cross Eeklo

  Fase per fase

  1. 14 uur 30. Betsema wint in Eeklo! Ondanks de slapstick in de laatste ronde heeft Betsema de zege niet meer uit handen geven. Bakker is een mooie tweede, Brand is in de achtergrond nog over Kay gegaan en grijpt de derde podiumplek. Cant is vijfde. .
  2. 14 uur 28. Slapstick bij Betsema en Bakker. Betsema lijkt het nog spannend te willen maken met twee foutjes vlak na elkaar. Bakker lijkt terug te kunnen aansluiten, maar glijdt dan zelf de helling af. Betsema komt hier goed weg. Wat een fase! .
  3. 14 uur 26. Betsema lijkt stilaan zegezeker. Ze neemt de heuvelzone nog met veel brio, terwijl bij Bakker stilaan het vet van de soep is.  .
  4. 14 uur 23. De bel luidt. Bij het ingaan van de laatste ronde heeft Betsema de rollen omgedraaid. Bakker moet opeens 5 seconden goedmaken op haar landgenote. Kay volgt aan de meet op 27 seconden, Brand op 35 seconden en Cant op driekwart minuut. .
  5. 14 uur 20. Betsema heeft de kloof gedicht en zet Bakker meteen onder druk. Kay, Brand en Cant volgen al op grote afstand. De winnares zit dus vooraan. .
  6. 14 uur 18. Betsema is opnieuw aan het naderen op Bakker. Het lijkt erop dat we opnieuw twee leidsters gaan krijgen. Kay blijft op zo'n 10 seconden hangen. Brand geeft ondertussen het volle pond in de achtervolging. .
  7. 14 uur 16. Nog twee ronden. Bij de passage aan de aankomst heeft Bakker haar voorgift op Betsema kunnen bestendigen. De Nederlandse leidt met zo'n 5 seconden op haar landgenote. Daarachter wordt bevestigd wat al even duidelijk leek: Cant valt terug naar plaats 5 en wordt voorbijgestuifd door wereldkampioene Brand, die haar tweede adem lijkt te vinden. .
  8. 14 uur 12. Cant lijkt zichzelf wat opgeblazen te hebben in haar poging de kloof met de leidster te dichten. De Belgische kampioene lijkt wat stil te vallen en ziet haar achterstand aandikken.  .
  9. 14 uur 08. Situatie halfweg cross. Cant blijft voorlopig wat hangen en krijgt de laatste tien meter (nog) niet dicht. Brand en Worst hebben zich losgerukt in de achtergrond, maar volgen wel al op respectievelijk 24 en 30 seconden. 3 ronden afgewerkt, nog 3 te gaan. .
  10. 14 uur 03. Cant op komst. Op dit technische parcours voelt Cant zich goed. De Belgische kampioene rijdt zoetjesaan richting de twee leidsters. Ook Kay kan aanpikken. Brand en Worst & co lijken nu al te ver teruggeslagen. .
  11. 14 uur 01. In de zandbak rijden de twee leidsters even elkaar in de weg. Bakker moet uitwijken, waardoor Betsema een voet aan de grond moet zetten. Bakker komt zo even alleen aan kop .
  12. 13 uur 59. Foutje Kay. In de bochtenzone op het gras maakt Kay een foutje. Daarmee verliest ze een handvol seconden, waardoor Cant bijna kan aansluiten.  .
  13. 13 uur 58. Cant en Brand hebben beide hun start wat gemist. Betsema heeft dat door en blijft druk zetten. Bakker en Kay klampen zich vast aan de Nederlandse. Het gaat duidelijk erg snel in de openingsfase van de wedstrijd. .
  14. 13 uur 54. Betsema trekt door. Bij de eerste passage aan de meet zien we dat Betsema de rest meteen onder druk zet. Kay en Bakker kunnen hun wagonnetje nog net aanhaken, Cant volgt op drie seconden. Van der Heijden, Brand en Worst moeten al wat meer tijd goedmaken. .
  15. 13 uur 51. Echt veel afscheiding is er nog niet, maar we zien Betsema ondertussen de forsing voeren. Kay, Bakker en Cant volgen. Brand zit enkele tellen verder. .
  16. 13 uur 48. Wat doet Kopecky? Ook Lotte Kopecky crost vandaag mee. De Belgische kampioene op de weg werkte al een ploegstage af in januari, maar door coronasituatie is een volgende stage in Spanje van deze maand afgelast. Kan ze vandaag meteen opnieuw meebikkelen voor een toptienplaats? .
  17. 13 uur 45. Ze zijn weg! De renster stuiven het asfalt af en duiken het veld in. Van der Heijden neemt meteen de kop, met Brand, Betsema, Bakker en Kay in haar spoor. .