Hongaarse Vas duldt geen tegenstand in Bredene, Cant is 2e

  Exact Cross vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Bredene
  trophy Kata Blanka Vas
  einde
  startfinish
  012345

  Bij afwezigheid van de Nederlandse top heeft Sanne Cant geen 1e seizoenszege kunnen binnenhalen. In Bredene stond er geen maat op de Hongaarse Kata Blanka Vas. Cant eindigde 2e, Alicia Franck mocht als 3e mee op het podium. 

  Cant heeft geen antwoord op versnelling Vas, Franck charmeert

  Dé vrouw in vorm, Lucinda Brand, wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst, Denise Betsema, Yara Kastelijn, Marianne Vos en Manon Bakker: allemaal waren ze er niet bij in Bredene.

   

  Dé kans voor Sanne Cant voor haar eerste seizoenszege. De Belgisch kampioene schoot als een speer uit de startblokken en dook als eerste het veld in. Maar al snel zag ze Vas, de Hongaarse kampioene, over zich komen. 

   

  Vas pakte meteen enkele lengtes en in een mum van tijd reed ze een halve minuut en meer bij elkaar. Cant kreeg in haar achtervolging gezelschap van Alicia Franck, die meteen op en over de Belgisch kampioene ging.

   

  Cant kreeg vervolgens opnieuw gezelschap, deze keer van Amerikaans kampioene en seizoensrevelatie Clara Honsinger. Bij onze landgenote leek het vet van de soep, maar in een beresterke laatste ronde beende ze zowaar Franck weer bij. 

   

  Franck moest Cant laten gaan, een derde plek dan maar. Maar ook die kwam in gevaar na een tuimelperte van onze landgenote. Honsinger kwam terug, maar in een millimetersprint haalde onze Franck het nipt van de Amerikaanse op ruime afstand van winnares Vas.

  Alicia Franck

  Vas: "Mijn mooiste zege van het seizoen"

  "Ik ben zo blij dat ik deze wedstrijd al winnend heb kunnen afwerken", stak de 19-jarige Vas van wal.

   

  "Ik kwam al vrij vroeg in de wedstrijd alleen te zitten en wist dan dat ik moest blijven doorgeven om het te halen. Ik voelde me ook heel goed en het parcours lag me zeer goed. Ik had dat gevoel al na de verkenning van de omloop eigenlijk al."

   

  "Ik noem dit alvast mijn beste resultaat dit seizoen. Het is heel speciaal om in België te winnen. Ik hoop dit nog wel enkele keren te kunnen overdoen dit seizoen."

  Sanne Cant

  Cant "Was vandaag echt mijn dagje niet"

  "Het was vandaag echt mijn dagje niet. Ik parkeerde zelfs al eens tijdens de 1e ronde", reageerde Cant na haar 2e plek. 

   

  "Ik wist wel dat Vas goed voor de dag zou komen, maar ik had niet verwacht dat ze meteen zo hard van stapel zou lopen."

   

  "Ik was dan weer met mezelf aan het knokken tijdens de eerste 2 ronden. Uiteindelijk mag ik tevreden zijn dat ik een 1e podiumplaats behaal in Bredene."    

   

  "Toch is het seizoen is verre van gedaan. De belangrijkste periode breekt nu aan en de kampioenschappen komen stilaan dichterbij", sloot Sanne Cant strijdlustig af.

  Rituitslag Ereprijs Paul Herygers (Bredene)Rituitslag Ereprijs Paul Herygers (Bredene)

    naamresultaat
  1Kata Blanka Vas42'20"
  2Sanne Cant+1'14"
  3Alicia Franck+1'15
  4clara Honsinger+1'16"
  5Aniek Van Alphen+2'46"
  6Marion Norbert Riberolle+2'56"
  7Anna Kay+03'09"
  8Christine Majerus+03'33"
  9Alice Maria Arzuffi+03'35"
  10Rebecca Fahringer+03'58"

  Fase per fase

  1. 14 uur 30. Franck mooi derde. Een valpartij gooide nog bijna roet in haar eten, maar Alicia Franck haalt het in een sprint met twee nipt van Honsinger. .
  2. 14 uur 28. Cant tweede, wie wordt derde? In de strijd om de tweede plek trekt Sanne Cant aan het langste eind en wordt tweede. Haar eerste podiumplek van het seizoen.  In de achtergrond is het een millimetersprint tussen Franck en Honsinger.  .
  3. 14 uur 27. Vas wint! Intussen komt Vas als eerste over de finish. Een autoritaire zege voor de Hongaars kampioene! .
  4. 14 uur 26. Versnelling Cant. De Belgisch kampioene snelt Franck voorbij en zet haar landgenote op een paar meters. Honsinger maakt te veel foutjes. .
  5. 14 uur 25. Sprint met 3? Franck, Cant en Honsinger: wie pakt de tweede plek? Het drietal komt weer samen. .
  6. 14 uur 24. Franck voelt de hete adem van Cant. Sanne Cant heeft haar tweede adem gevonden en heeft zowaar het wiel van Franck bijna te pakken. Maar opgepast: ook Honsinger zit niet ver. .
  7. 14 uur 23. Wat is er gebeurd met Honsinger? Clara Honsinger lijkt pech gehad te hebben, of is het vet van de soep? We zien Cant plots alleen jacht maken op Franck. .
  8. Cant/Honsinger op 10". Het Belgisch-Amerikaanse kampioenenduo maakt werk van de achtervolging op Franck, die nog maar 10" overhoudt aan de meet.  . 14 uur 19.
  9. 14 uur 18. Laatste ronde! Kata Blanka Vas gaat de laatste ronde in en mag stilaan beginnen genieten. Nog een rondje en dan mag ze het zegegebaar maken.  Achter Vas rijdt Franck nog steeds op de tweede plek, maar onze landgenote kijkt achterom. Kan ze de aanstormende Honsinger, met een teruggekeerde Cant, nog afhouden? .
  10. 14 uur 15. Honsinger laat Cant achter. Een podiumplek lijkt lastig te worden voor Cant, want haar Amerikaanse metgezel laat haar achterwege. Die moet nog 13" goedmaken op Franck. .
  11. 51". Alicia Franck heeft bijna een minuut aan haar been, maar mag met een voorlopig tweede plek meer dan tevreden zijn. Cant en Honsinger volgen op meer dan een minuut. . 14 uur 10.
  12. 14 uur 09. Nog 2 rondes! 3 rondes achter de rug, nog 2 te gaan. Vas stoomt lustig door en ziet haar voorsprong alleen maar groter worden. .
  13. 14 uur 07. Honsinger beent Cant bij. Sanne Cant lijkt geen topdag te hebben, want de Belgische kampioene krijgt gezelschap van de Amerikaanse en zal nog moeten knokken wil ze op het podium staan. .
  14. 14 uur 06. Ploeterend door het slijk vergroot Franck haar voorsprong op Cant almaar. Maar Vas lijkt buiten schot. Achter Cant komt Honsinger steeds dichterbij. .
  15. 14 uur 04. Franck versnelt. Alicia Franck duwt het gaspedaal even in en zet Cant op een paar lengtes. Bij Cant ziet het er moeizaam uit. .
  16. 14 uur 02. Cant-Franck. Cant en Franck gaan de derde ronde in met 32" achterstand op Vas. Kunnen ze dat nog goedmaken? .
  17. Val Vas. Blanka Vas verliest enkele seconden van haar voorsprong na een val, al blijft die marge nog geruststellend. . 14 uur 01.
  18. 14 uur . Kay en Riberolle zijn wat in de achtergrond verdwenen. Amerikaans kampioene Honsinger schuift zo op naar de vierde plaats. .
  19. 13 uur 58. Franck schuift op naar derde plek. Alicia Franck heeft de Belgische kampioenentrui van Cant in zicht. Nog een seconde of 3 goedmaken en we hebben een achtervolgend duo. .