Vos doet het à la Van der Poel: meteen winst bij comeback in het veld

  Exact Cross vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Essen
  trophy Marianne Vos
  einde
  startfinish
  012345

  Marianne Vos heeft net als vorig jaar de cross in Essen op haar naam geschreven. Net als vorig jaar was het haar eerste veldrit van het seizoen. De Française Clauzel en de Nederlandse Van der Heijden mochten mee op het podium. De grote namen ontbraken wel.

  Geen Brand, Betsema, Alvarado of zelfs Cant aan de start in Essen. Marianne Vos was er wel voor het eerst dit seizoen bij, zij het dat ze vanaf de 3e startrij moest vertrekken.

   

  Maar Vos had een geweldige start en na het einde van de eerste ronde reed ze al fluitend mee met de kop van de koers.

   

  Anna Kay en Yara Kastelijn waren het snelste gestart, maar de Britse zou in het tweede deel van de race op haar adem trappen terwijl Kastelijn door kettingproblemen moest opgeven.

   

  Zo kwamen Vos en Vas, de nummers 1 en 2 van vorig jaar, aan de leiding. De Hongaarse kampioene maakte een slippertje en daarvan profiteerde Vos om solo door te trekken. De Française Clauzel probeerde de druk op de zevenvoudige wereldkampioene veldrijden te houden, maar Vos had het goed in de smiezen en zag de zege niet meer in gevaar komen.

  Pech voor Yara Kastelijn

  Rituitslag CX EssenRituitslag CX Essen

  Fase per fase

  1. 14 uur 24. Vos wint weer in Essen! Na 2011 en 2019 wint Marianne Vos opnieuw in Essen. Clauzel en Van der Heijden vervolledigen het podium. Vas is 4e en snelle starter Kay 5e. .
  2. 14 uur 23. Vos ruikt de zege. Als ze omkijkt, ziet ze Clauzel nauwelijks nog in beeld. Met Van der Heijden op 3 lijkt het podium vast te liggen. .
  3. 14 uur 21. Vos heeft meer dan een trap voorsprong. Dat zou toch moeten volstaan. .
  4. 14 uur 20. Perrine Clauzel lijkt een beetje te naderen op Vos, maar de Nederlandse lijkt ook wat te temporiseren. .
  5. Val. Door een valpartij vergooit Vas schijnbaar haar podiumplaats. Ze is snel weer overeind, maar Van der Heijden en Clauzel zijn wel weg. . 14 uur 19.
  6. 14 uur 18. De strijd om de andere podiumplaatsen wordt uitgevochten door Vas, Van der Heijden en Clauzel. .
  7. 14 uur 17. Laatste ronde. Marianne Vos gaat de laatste ronde in met een voorsprong van meer dan 10 seconden. Dat lijkt geruststellend. Zonder materiaalpech kunnen we haar opschrijven voor een 2 op 2 in Essen. .
  8. 14 uur 15. Ik voelde me heel goed vandaag. Net wanneer ik mijn aanval wou plaatsen, draaide mijn ketting in de soep. Ik kreeg hem niet los. Ik kon er zelf geen mooie training van maken. Yara Kastelijn.
  9. 14 uur 14. Ook Vos maakt een foutje, maar de anderen lijken de handdoek al geworpen te hebben. Vergeet niet dat daar een zevenvoudige wereldkampioene rijdt. .
  10. 14 uur 13. Vos voorbij Vas. Een klein schuivertje van Vas en daarvan profiteert Vos om de touwtjes over te nemen. Helemaal achteraan het peloton zien we nu Kay, die haar snelle start nu moet bekopen. .
  11. 14 uur 11. Wissel van de wacht. Intussen hebben we vooraan een wissel van de wacht gekregen. De Hongaarse Vas dicteert nu de wet, met Vos in haar wiel. Vorig jaar eindigden ze respectievelijk tweede en eerste. .
  12. 14 uur 10. Wouters helpt haar nu toch met de ketting. De cross van Kastelijn is uiteraard al een tijdje over. .
  13. 14 uur 10. Kastelijn blijft koppig aan haar ketting trekken. Ploegleider Kris Wouters komt haar nog wat tips geven, maar hij mag haar buiten de materiaalpost eigenlijk niet helpen. .
  14. 14 uur 08. Kastelijn krijgt haar versnellingsapparaat niet in orde. Ze verliest hopenvol tijd. De zege is weg. .
  15. Pech voor Kastelijn. Yara Kastelijn valt vooraan weg. Buiten beeld heeft ze materiaalpech gehad. De anderen weten ook niet goed wat ze nu moeten doen. . 14 uur 07.
  16. 14 uur 07. Er is wat windstilte in de cross, waardoor Clauzel en Vas kunnen bijpikkelen. Ook Ribérolle is niet ver weg. .
  17. 14 uur 05.
  18. 14 uur 03. Van der Heijden en Vos sluiten halverwege de cross aan. Ribérolle lijkt de rol gelost te hebben. We krijgen vooraan dus 3 Nederlandse vrouwen (Kastelijn, Vos en Van der Heijden) en 1 Britse (Kay). .
  19. 14 uur . Kay en Kastelijn hebben elkaar gevonden, maar Van der Heijden, Ribérolle en Vos zitten niet ver weg. De anderen, met daarbij ook Verdonschot als enige Belgische, volgen al op meer dan 10 seconden. .