Ga naar de inhoud

Wereldkampioene Alvarado wint in de wind in Hulst

Exact Cross vrouwen
veldrijden Veldrijden
location Hulst
trophy Ceylin del Carmen Alvarado
einde
startfinish
012345

De honger van Ceylin Alvarado is nog niet gestild. Na Middelkerke gisteren was de Nederlandse wereldkampioene ook vandaag in Hulst de beste. In de laatste hectometers reed ze weg van Annemarie Worst. Denise Betsema was op enkele seconden derde. De vrouwenrace was een kwartier verlaat, omdat storm Dennis een boom op het parcours had omvergeblazen. Toch vond de burgemeester het veilig genoeg om de koers te laten doorgaan.

Vrouwencross of niet, alle aandacht ging voor de start naar Dennis. De storm velde een van de dikke bomen langs het parcours en zorgde voor een academisch kwartiertje uitstel. Het maakte Eva Lechner ongeduldig en zij stoof meteen na het startschot weg. De Italiaanse zong het een halve ronde uit, maar werd dan op haar plaats gezet door Worst en Alvarado.

 

De sterkste rensters van het seizoen maakten er een andermaal een Nederlandse tweestrijd van. Ondanks de winderige omstandigheden lag het tempo hoog en in de achtergrond werd er gepuft. De moedige Anna Kay moest na een ronde achtervolgen het hoofd buigen. Uit de achtergrond kwam Denise Betsema nog erg dichtbij, maar plek 3 was het hoogst haalbare.

 

Een nieuwe sprint tussen Alvarado en Worst leek onvermijdelijk, maar daar had de regenboogtrui weinig zin in. Ze dwong haar landgenote in de slotronde tot een foutje en reed al voor ze het asfalt opdraaiden weg. Het is de 15e profzege van haar seizoen.

"Wind maakte het moeilijk, maar het was wel doenbaar"

"De vermoeidheid was groot na de wedstrijd in Middelkerke", gaf Alvarado toe na Hulst. "Maar ik wou in eigen land toch weer schitteren. Ik kreeg vandaag opnieuw af te rekenen met een sterke Worst. Ik wou daarom de 1e positie zoveel mogelijk aanhouden om zo haar mijn tempo op te leggen. Passeren was immers moeilijk hier op dit parcours."   

 

De vraag was even of het verantwoord was deze cross te laten doorgaan. "Op de schuine kant werd je soms omhoog geduwd door de wind, op andere stroken stond je dan weer geparkeerd omdat de wind fel op kop tekeer ging. Ook aan de brug was het motto rechtblijven absoluut aan de orde. De wind maakte het er allemaal wat moeilijker op, maar het was zeker doenbaar."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Rituitslag Ethias cross vrouwen
naamresultaatploeg
1
Ceylin del Carmen Alvarado
2
Annemarie Worst
3
Denise Betsema
4
Anna Kay
5
Marion Norbert Riberolle
6
Shirin van Anrooij
7
Ellen Van Loy
8
Inge van der Heijden
9
Alicia Franck
10
Manon Bakker

Fase per fase

 1. 14 uur 42 match afgelopen
 2. 14 uur 41. Alvarado wint! En daar is de zoveelste zege voor Alvarado. Ze wint voor Worst en Betsema wordt derde.
 3. 14 uur 41. Alvarado is gaan vliegen! Alvarado wacht niet op de eindsprint vandaag. Ze profiteert van een foutje bij Worst en springt weg.
 4. 14 uur 40. Worst wil voorbij Alvarado, maar de wereldkampioene laat haar niet voorbij.
 5. 14 uur 39. Alvarado zet Worst nu vol onder druk met een verschroeiend tempo, maar ze weigert te breken. Betsema lijken we wel kwijt nu voor de dagzege.
 6. 14 uur 38. Draaien, keren, klimmen, dalen. Wie buigt het eerst? Worst hapert heel even en Alvarado wil profiteren.
 7. 14 uur 36. Wat een strijd tussen deze twee toppers. Worst wil Betsema er niet bij en legt het tempo hoog.
 8. 14 uur 33. Laatste ronde. Met z'n tweeën duiken ze de slotronde in, maar het is echt beuken tegen de wind. Betsema ligt op de loer.
 9. 14 uur 33. 8 seconden! Plots daalt de voorsprong zienderogen. Betsema zit hen op de hielen. Ze heeft nog maar een achterstand van 8 luttele seconden.
 10. 14 uur 31. Sanne Cant moeten we in de achtergrond gaan zoeken. De linkerknie van de Belgische kampioene is stevig ingepakt. Een seizoen om snel te vergeten.
 11. 14 uur 28. Betsema heeft geen medelijden met Kay en gaat erop en erover. .
 12. 14 uur 26. Remonte Betsema. Denise Betsema heeft nog wat te bewijzen in haar korte seizoen. Ze duikt plots op in het wiel van Kay. Een sterk nummertje alweer. Ook gisteren deed ze mee voor het podium na een stevige inhaalrace.
 13. 14 uur 24. Na 25 minuten is de wedstrijdsituatie ongewijzigd. Alvarado en Worst rijden verder weg van de rest. .
 14. 14 uur 22. Werken aan de finish. De organisatie heeft het niet makkelijk. De finishmat gaat vliegen en die moeten ze in bedwang proberen te houden. De rensters hebben er voorlopig weinig last van. .
 15. 14 uur 18. +20 seconden. Anna Kay blijft harken in derde positie. Ze heeft nu een achterstand van meer dan 20 seconden. Inge van der Heijden volgt op plek 4. De beste Belgische is Ellen Van Loy.
 16. 14 uur 15. Er staat veel volk werkloos toe te kijken in de materiaalpost. Veel zal er niet gewisseld worden want er is amper een spatje modder te bespeuren.
 17. 14 uur 12. Het waait ontzettend hard in Hulst en toch lijken Alvarado en Worst over het parcours te vliegen.
 18. 14 uur 08. Anna Kay probeert zich als derde hond in dit kegelspel te mengen. Met een verbeten trek om de lippen wil ze het gat op de koplopers nog dichten.